Hírek

A száraz és a zsíros haj jellemzői és ápolása

A száraz és a zsíros haj jellemzői és ápolása

 

BEVEZETÉS

 

Zsíros haj

A faggyú fontos fi ziológiai szerepet játszik nemcsak a test és az arc bőrén, de a hajas fejbőrön is: védelmet nyújt a külső károsító hatásokkal szemben. Megőrzi a haj természetes szépségét, csillogást, rugalmasságot és erőt ad neki. A faggyúmirigyek túlzott mértékű faggyúkiválasztását szeborreának hívjuk. Amikor a fejbőrben található faggyúmirigyek a szervezet belső egyensúlyának megváltozása miatt vagy külső hatásra a normálisnál nagyobb mennyiségben termelnek faggyút, a fejbőr zsírossá válik. Az olajosan fénylő fejbőrről a felesleges faggyú azután a hajra kerül. A hajszálakat a zsiradék egymáshoz ragasztja, a haj elnehezül. Az olajosan fénylő, zsíros, fakó haj a frizurát nem tartja meg, és inesztétikus látványt nyújt, állandó kellemetlen közérzetet okoz az érintetteknek. Ezért a zsíros haj ápolására megfelelő termékeket és technikákat kell alkalmazni, amelyek a probléma okát is megszüntetik, miközben megszabadítják a vendéget a kellemetlen tünetektől is.

Száraz haj

Míg a normál haj egészségesen fénylő és puha, selymes tapintású, addig a száraz haj durva, sprőd és fakó. Ennek a változásnak a hátterében a haj hámrétegét érő sérülések állnak, amelyek egyre mélyebbre hatolnak a hajszál szerkezetében. A száraz haj idővel törékennyé is válik, felszíne durva lesz, érdes tapintású, fakó, a frizura pedig nehezen fésülhető. A fejbőr és a haj szárazságának oka lehet a faggyútermelés elégtelen volta, de gyakran különféle környezeti és/vagy mechanikai károsító tényezők hatására jelentkezik a szárazság, és csak időszakosan áll fenn. Erre az utóbbi problémára léteznek megfelelő ápolási termékek, amelyek a fejbőr és a haj szárazságát megszüntetik.

KLINIKAI VIZSGÁLAT

 

Zsíros haj

A hajgyökér felső egyharmadánál egy-egy faggyúmirigy csatornájának kivezető nyílása található. Amikor a faggyúmirigy túlzott mennyiségű faggyút termel, a váladék a hajtüsző csatornáján keresztül a felszínre ürül, és zsíros, olajos bevonatot képez a fejbőrön, illetve a hajszálakon. A haj a hajszálakat borító faggyúbevonattól elveszíti természetes saját fényét, és olajosan csillogó lesz. A zsíros haj eredeti tónusánál egy fokkal sötétebbnek hat, szálai összetapadnak, és szinte olyan benyomást kelt, mintha a haj megázott volna. A hajszálak a felszínüket borító olajos váladéktól elnehezülnek, a frizura lelapul, formázhatatlanná válik, és elveszíti volumenét. A fejbőr a felszínét borító faggyútól szintén olajos fényű, és irritációra hajlamos is lehet. Könnyen kialakulhatnak különféle haj- és bőrproblémák, mint például korpásodás, szeborreás dermatitisz, hajhullás.

Száraz haj

A puha, selymes tapintású és fényes normál hajat megfelelő mértékben borítja és védi a fejbőrben termelődő faggyú. A hámréteget alkotó kis keratinlemezkék normális esetben egymáshoz pontosan, tetőcserépszerűen illeszkednek, komolyabb sérülések a haj szerkezetében nincsenek. Amikor a termelődő faggyú mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a hajszálaknak és fejbőrnek megfelelő védettséget nyújtson, akkor a fejbőr könynyen irritálódhat, a haj pedig száraz lesz, dehidratált, nehezen fésülhető, és feltöltődik elektromossággal. A hajvégek gyakran töredeznek, szétválnak. A fejbőr láthatóan száraz, felszínén nincs elegendő faggyú, és nem ritkán száraz, korpás hámlás is megfi gyelhető, valamint különféle irritációk, pirosas foltok, sebek is előfordulhatnak a fejbőrön.

A JELENSÉG HÁTTERÉBEN ÁLLÓ OKOK

Zsíros haj

A túlzott faggyútermelést kiváltó vagy súlyosbító okok többfélék lehetnek:
A faggyúmirigy túlzott működése
A faggyúmirigy működése az androgén hormonok hatása alatt áll. A fagygyúmirigy működését szabályozó legfontosabb enzim az 5α-reduktáz, amely a tesztoszteront aktív androgénné, dihidrotesztoszteronná alakítja.
A faggyúmirigy működésének fokozódását okozhatja:
– A cirkuláló androgén hormonok mennyiségének megnövekedése. Ebben az esetben kezelendő patológiáról van szó, de ez a probléma rendkívül ritkán fordul elő.
– A faggyúmirigy túlműködésének másik oka lehet az 5α-reduktáz aktivitásának fokozódása is.
Külső környezeti, klimatikus, illetve kémiai hatások
– Légszennyezettség, erőteljes és hosszan tartó napexpozíció,
– túl magas hőfokon végzett hajszárítás,
– nem megfelelő hajápoló készítmények használata, amelyre reakcióként alakul ki a szeborrea.
Emocionális stressz, erőteljes idegi megterhelés
• Bizonyos gyógyszerek szedése

Antibiotikumok, vízhajtók, véralvadásgátlók…
Egyes betegségek
Parkinson-kór
A belső elválasztású mirigyek működésének zavarai

Száraz haj

A fejbőr és a haj szárazságának oka lehet pszichológiai eredetű, illetve nem megfelelő hajápolás miatt is kialakulhat.

Belső eredetű okok

A természetes faggyú mennyiségének elégtelensége
– a faggyúkiválasztás elégtelen működése,
– a faggyúmirigyek túl kis mérete.

Külső eredetű okok

Környezeti tényezők: napsütés, szél, tengervíz, uszoda vize…
• Hajápolási szokások

– Mechanikai hatás: a haj gyakori feszülése, erős húzása (túl szoros konty, hajcsavarók…)
– a haj túl gyakori kefélése, a hajszárító meleghatása,
– kémiai agresszió: gyakori hajfestés, dauerolás, melírozás, erős zsírtalanító hatású samponok használata.

FIZIOPATOLÓGIA

Zsíros haj

 

A faggyúmirigy fiziológiája

A faggyúmirigyek az irhában helyezkednek el, és kivezető nyílásukon keresztül a hajtüsző csatornáihoz kapcsolódnak. A faggyúmirigy összetett csöves típusú, tágult zsákokból álló holokrin mirigy, amelynek váladéka a faggyú. A faggyúmirigy két rövid kis vezetéken keresztül a hajtüszőhöz kapcsolódik, váladékát a hajtüsző csatornájába üríti, és ezen keresztül jut ki a felszínre, a hajas fejbőrre. A tenyér és talp kivételével a test teljes felületét borító bőrben találhatóak faggyúmirigyek, amelyek testtájanként eltérő méretűek, eltérő aktivitásúak, és eltérő sűrűségben fordulnak elő. A felsőtest régiójában a faggyúmirigyek működése különösen intenzív. Az arc bőrében és a fejbőrben előfordulásuk sűrűsége igen magas, 400–900 faggyúmirigy/cm², míg az alkar területén minden cm² -re átlagosan csak mindössze 40 faggyúmirigy jut. A hajas fejbőrben kb. 30 000 faggyúmirigy található, és mintegy 1 000 000 hajszál. A kiválasztott faggyú mennyisége a férfi aknál mindig magasabb, mint a nőknél. A faggyútermelés mindkét nem esetében a pubertás idején ugrik meg jelentősen, és 20 és 40 éves kor között éri el maximumát.

A faggyú összetétele és szerepe

A faggyú alkotói között megtalálható több triglicerid és gyanta, valamint a szkvalén és a koleszterin.
A faggyú szerepe:
– a bőr védelme a külső környezeti hatásokkal szemben. A faggyú a verejtékkel együtt alkotja a bőr felszínén található hidrolipid réteget, amely megakadályozza
a bőr kiszáradását és a kórokozók elszaporodását, valamint bejutását a szervezetbe.
– a bőr megfelelő zsírosságának, puhaságának és simaságának biztosítása. A hajnak a faggyú ad fényt és hajlékonyságot.

Néhány számadat

– A kiválasztott faggyú mennyiségét az adott idő alatt adott felületre bocsátott faggyúmennyiség mérésével határozzuk meg.
A faggyú átlagos mennyisége 0,5 és 2,5 μg/cm² közötti érték.
– A hajas fejbőrön mérhető lipidkoncentráció: mérése egy meghatározott méretű bőrfelszínen egy adott időpillanatban jelen lévő összes lipid menynyiségének meghatározásával történik.
A mért lipidkoncentráció alapján határozható meg a hajas fejbőr állapota:
– száraz fejbőr: <120 μg/cm²
– normál fejbőr: 120–190 μg/ cm²
– zsíros fejbőr: >190 μg/cm².

A faggyútermelés ellenőrzése

A faggyúmirigyek működését az androgén hormonok befolyásolják, melyek közül a legnagyobb hatást a tesztoszteron, illetve a dihidrotesztoron gyakorolja a faggyútermelésre. Pubertáskorban tesztoszteront mind a herék, mind a petefészkek termelnek. A túlzott faggyúkiválasztásban emellett szerepe van még a mellékvese által termelt androgén hormonnak, a dehidroepiandroszteronnak is.

Hogyan serkentik faggyútermelésre az androgén hormonok a faggyúmirigyet?

A szabad tesztoszteron behatol a faggyúsejtbe, ahol az 5α-reduktáz nevű enzim hatására dihidrotesztoszteronná (DHT-vé), egy igen aktív androgén hormonná alakul. A DHT egy sejtmagreceptorhoz kötődik, s egy olyan vegyületet hoz létre, amely behatolva a sejtmagba, eléri a DNS bizonyos speciális pontjait. E pontokon a vegyület által hordozott hormonális üzenet dekódolásra kerül, ennek hatására a sejtszintézisben bizonyos változások mennek végbe, többekközött fokozódik a faggyút alkotó lipidek termelése.

A hajas fejbőr túlzott faggyútermelése és az ebből adódó komplikációk

A fejbőr faggyútermelése alapvetően egy természetes fiziológiai jelenség, amellyel a szervezet célja, hogy megvédje a hajszálakat, illetve a fejbőrt a külső agressziók károsító hatásával szemben. Ha azonban a faggyútermelésben zavar támad, és a kiválasztott faggyú mennyisége a normálishoz képest eltér (túl sok lesz, vagy éppen túl kevés), az kibillenti egyensúlyából a fejbőr állapotát. Ha a faggyútermelés megemelkedik, hiperszeborreáról beszélünk. Ilyenkor a faggyúmirigy mérete megnő, és több lesz a kiválasztott faggyú mennyisége is. A faggyútúltermelésnek a fejbőrön nemcsak kellemetlen esztétikai vonzatai vannak, hanem egyéb következményei is lehetnek.

A hajas fejbőr természetes fl órájának összetétele megváltozik

A faggyútúltermelés hatására elszaporodhatnak a bőrfelszínen a különféle szaprofi ta lipofil mikrobák (baktérium- és gombafajok). A megváltozott bőrflórát alkotó mikrobák lipázt termelnek, és a faggyú trigliceridjeit szabad zsírsavakká alakítják. Ezek a szabad zsírsavak irritálják a bőrt, gyulladásos reakciókat váltanak ki, amelyek a faggyúmirigyeket a faggyútermelés további növelésére ösztönzik.A faggyú oxidációja miatt kellemetlen szaga is lehet a fejbőrnek, illetve a hajnak.
Ebben a kibillent egyensúlyi állapotban a fejbőr zsírosságával összefüggésben többféle probléma is jelentkezhet:
– a fejbőr lemezes, korpás hámlása,
– szeborreás dermatitisz,
– hajhullás.

Túlzott verejtékezés

A túlzott verejtékezés indirekt módon kiválthatja a faggyúmirigyek túlműködését. A túlzott verejtékezés kellemetlen szagok jelentkezését, a pH megváltozását, a bőrfelszíni mikrobák elszaporodását vonja maga után.

Száraz haj

A haj szerkezeti felépítése

A haj lényegében egy hosszúra megnőtt szőrszál, amely két részből áll: a gyökérből és a hajszálból.

A hajszál

A haj bőrfelszín feletti, látható része a hajszál, amelynek hossza több mint egy méter is lehet. A hajszál keresztmetszete egyénenként változó, a haj vastagságától függően 50–100 mikron. A hajszál közepén található a hajbélcsatorna, vagy más néven medulla, közvetlenül e fölött helyezkedik el a hajkéreg (cortex), legkívül pedig a hámréteg (cuticula) található.
A hámréteg (cuticula) pigmenteket nem tartalmazó szarusejtekből épül fel, amelyek tetőcserépszerűen illeszkednek egymáshoz, és szabad végükkel lefelé, a hajszál vége felé állnak. A hámréteget alkotó keratinlemezkék megfelelő illeszkedése esetén a haj fényes, az egyes hajszálak épek, könynyencsúsznak egymáson.

A hajkéreg (cortex) melanin pigmenteket tartalmazó keratinsejtekből áll. A haj össztömegének 90%-át ez az állomány teszi ki. Ez a réteg felel a haj rugalmasságáért, szakítási ellenállásáért és erősségéért.

A hajbél (medulla) a haj középpontjában található velőállomány, amelyet teljesen el nem szarusodott, szivacsszerű sejtek alkotnak. Funkciója ma még nem teljesen ismert.

A gyökér

A hajszál bőrfelszín alatti, rögzített része a gyökér, amely a hajtüszőben foglal helyet. A gyökér alsó, kiszélesedő része a hajhagyma. A hajszál a hajtüszőn keresztül kapcsolódik a bőrhöz és ágyazódik be az irhába. A hajtüszőhöz tartozik a faggyúmirigy és egy hajmerevítő izom. A hajhagymába alulról, az irha felől betüremkedő rész a hajszemölcs (papilla). A hajszemölcs idegekkel is behálózott, kötőszövetes állományában találhatóak a hajszál növekedéséért felelős mátrixsejtek, amelyeket vérerek táplálnak.

A fejbőr és a haj szárazságának kialakulása

A faggyú és verejték alkotta hidrolipid fi lm, amely a fejbőrt kívülről borítja, védelmet nyújt a külső környezeti agressziókkal szemben, és megóvja a fejbőrt a kiszáradástól. Ez a természetes krém azután a fejbőrről a hajra kerül, eloszlik a hajszál teljes hosszán, és védelmet nyújt a hajnak is. A normális mennyiségű faggyú által védett hajszál felszíne sima és fényes. Ha azonban a faggyúmirigyek nem termelnek elegendő faggyút, megváltozik a hidrolipid film összetétele, és ez a természetes védőanyag lipidek hiányában nem tudja megfelelően ellátni védő funkcióját. Az emiatt bekövetkező változások azután mind a hajszálakat, mind a hajas fejbőrt érintik.
A hajszálakat érintő változások:
– a hajszálat kívülről borító hámréteg szerkezete megváltozik,
– a szarulemezkék eltávolodnak egymástól, felszakadoznak,
– hajszálat felépítő keratinsejtek veszítenek víztartalmukból,
– a haj elaszticitása romlik.
Eredmény: a haj sérülékennyé válik, fakó és töredezett lesz.
• A fejbőrt érintő változások:
– a fejbőr szarurétege kiszárad, elveszíti rugalmasságát, ami kellemetlen helyi bőrkomfortot okoz (irritációk, piros foltok, a bőr húzódása).
Eredmény: A kiszáradt, rugalmasságát vesztett, irritábilis fejbőr kevésbé ellenállóvá válik a külső agressziókkal szemben.

NÉHÁNY TANÁCS

 

Zsíros haj

A lelapult, zsírosodásra hajlamos hajra léteznek olyan, speciális samponok és hajkozmetikumok, amelyeket a szeborreás fejbőr szükségletei szerint fejlesztettek ki. Ezek:
– szabályozzák a fejbőr faggyútermelését, lassítják a visszazsírozódást,
– megakadályozzák a fejbőrön a mikrobák elszaporodását, és kíméletes ápolást nyújtanak a fejbőrnek, nehogy reakcióként tovább fokozódjon a faggyútermelés,
– csökkentik a fejbőr irritációját,
– volument, tartást és fényt adnak a hajnak.

A haj tisztítása

A haj tisztítására speciálisan a zsíros fejbőr igényeinek megfelelő, kímélő sampont kell választani, amely nem sarkallja a faggyúmirigyeket túlműködésre. A tisztító bázis helyes megválasztása ugyanolyan fontos, mint a samponban található hatóanyagok összetétele. A zsíros hajra való sampont nyugodtan lehet rendszeresen használni, de időnként mégis tanácsos kis szünetet tartani, és ez alatt az idő alatt lágy, kímélő samponnal mosni a hajat, hogy a fejbőr ne irritálódjon.

Hajápolás

A zsíros hajra hetente egy alkalommal tanácsos maszkot használni, amely felszívja a felesleges zsírt. Létezik olyan, faggyúszabályozó hatású lotion is, amely a faggyúnak a fejbőrről a hajszálakra jutását akadályozza meg, illetve mérsékli. Ha a fejbőr zsíros, a haj azonban száraz, a hajvégekre érdemes tápláló hajkrémet
használni.

Ami kerülendő

– A túlságosan erősen zsírtalanító samponok alkalmazása,
– a babasamponok használata, mert ezek gyenge visszazsírozó hatóanyagokat tartalmaznak,
– a túl erős fejmasszázs,
– a haj mosásakor, öblítésekor a túl meleg víz használata, mert ez tovább erősíti a faggyútermelést,
– a túl magas hőfokon történő hajszárítás, mert a hőhatás fokozza a faggyútermelést,
– az aprófogú fésű vagy kefe használata, mert ezek jobban felviszik a haj tövéből a faggyút a hajszálakra.

Száraz haj

A száraz haj faggyúhiányos, ugyanakkor vízhiányos is. Ápolására olyan, speciálisan fejlesztett hajkozmetikumok szükségesek, amelyek:
– helyreállítják a sérült hidrolipid fi lmet,
– védelmet nyújtanak a hajnak, és megakadályozzák állapotának további romlását,
– helyreállítják a hajszál sérült szerkezetét,
– rugalmasságot, selymességet és fényt adnak a hajnak.

A haj tisztítása

Tápláló, helyreállító, hidratáló, visszazsírozó hatóanyagokban gazdag, speciális összetételű samponnal heti kétszeri hajmosás ajánlott.

Hajápolás

A száraz haj ápolására hatékonyak a tápláló, hajszerkezet-regeneráló maszkok, intenzív kúraként heti egyszeri alkalommal használva. A hajmosás után a hajat érdemes hidratáló krémmel kezelni, és hagyni, hogy a szabad levegőn száradjon meg. Nagyon száraz haj ápolására hajmosás előtt ajánlott 30 percre olajos pakolást felvinni a hajra, és melegen tartani.

Ami kerülendő

– A nagy zsíroldó hatású, illetve a nem a hajtípusnak megfelelő samponok,
– a haj erőteljes fésülése, kefélése,
– a hajszárítás magas hőfokon, illetve a túl szoros hajcsavarók használata,
– a haj túl gyakori színtelenítése, festése,
– a haj túl apró fogú fésűvel fésülése,
– a haj megfelelő védelme nélkül az erős napsütés, az uszoda vize és a tengervíz.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük