• ked. jan 26th, 2021

Kitűnő lehetőség 🌝 kiszsinagoga.hu

Képzeljük el, hogy itt megtalálja a pontos információkat.

Aranyeres panaszok

ByKelemen Gréta

júl 24, 2018
[Total:    Average: /5]

Aranyeres panaszok

Az aranyérről talán még az inkontinenciánál is ritkábban esik szó. Szégyenlősségből, szemérmességből nem merünk róla beszélni, pedig ez a kellemetlen és fájdalmas betegség nagyon sok nőnek okoz problémát. Sokan vannak olyanok, akik orvoshoz sem mernek fordulni aranyeres panaszaikkal, inkább évekig szenvednek csendben, segítség nélkül. Dr. Jean-Claude Cour sebész szakorvos segítségével most beszéljünk nyíltan erről problémáról és a lehetséges gyógymódokról is!

Az aranyeret sokan egyetlen különálló érként képzelik el, holott valójában az aranyérpárnának nevezett szövetterületet és a benne található visszérfonatokat, vénákat és kis artériákat értjük alatta, magyarázza Dr. Jean-Claude Cour. A normál aranyérpárnák a végbélműködés, a székelés szabályozásában játszanak szerepet, jelenlétük a végbélben természetes és szükséges. Aranyeres panaszok akkor alakulnak ki, ha ezek az érpárnák, illetve a bennük található erek kitágulnak, és az őket rögzítő kötőszövet megnyúlik.

TÜNETEK ÉS DIAGNÓZIS

Az aranyeres problémák tünetei sokfélék lehetnek, és a tünetek esetenként eltérő módon jelentkezhetnek, önállóan vagy egymással kombináltan is. Aranyérbetegségre utaló jel lehet a végbéltájéki fájdalom, a nyákos, nyálkás széklet, a végbél viszketése, vérzése, a végbélnyílás körüli gyulladásos bőrkép, illetve az aranyeres csomók, kisebb elődomborodások a végbélnyílás környékén. A felsoroltak azonban nemcsak az aranyérbetegség tünetei lehetnek. Ugyanezek a szimptómák utalhatnak végbélpolipra, a végbél vagy a végbélnyílás daganatos elváltozására, az emésztőrendszer krónikus gyulladásaira, mint amilyen például a Crohn-betegség, illetve vastag- vagy végbélgyulladásra is. A fenti tünetek fennállása esetén ezért alapos kivizsgálásra van szükség, amellyel kizárható az egyéb lehetséges kórképek fennállása. A vizsgálat magában foglalja a végbélnyílás megtekintését, a tapintásos vizsgálatot, és a végbél, illetve indokolt esetben a vastagbél tükrözéses vizsgálatát is. Ötvenéves kor felett mindenképpen ajánlatos béltükrözést is végezni, hogy kiszűrhessük az esetleges polipokat, amelyek idősebb korban gyakran előfordulnak a bélrendszerben, és könnyen okozhatnak véres székletet. Ha a családban előfordult már bélpolip, mindenképpen érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert a betegségre való hajlam genetikai tényezők alapján bizonyítottan öröklődik. Az aranyérbetegség jellemzői közé tartozik, hogy a tünetek nem állandóan állnak fenn, hanem időszakosan kiújulva jelentkeznek, számos tényező által befolyásolva. A tünetek újbóli jelentkezése a végbéltájéki erek és az azokat tartó szövetek állapotának változásaitól függ, azt követi, és ha a problémát orvosilag nem oldották meg véglegesen, akkor a vérzés, a fájdalom és az összes probléma újra meg újra visszatérhet, sőt, az idő múlásával egyre súlyosabb formákat ölthet.

AZ ARANYERES PROBLÉMÁK JELENTKEZÉSÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Az aranyeres panaszok kialakulása, illetve kiújulása sokféle tényező befolyása alatt áll. A nőknél a terhesség, illetve a hüvelyi szüléssel együtt járó erőlködés gyakran vezet aranyeres panaszok kialakulásához. A nőknél a hormonális változások közvetlen hatással vannak az aranyérpárnákban található erek állapotára, másrészt befolyásolják a bélműködést is. A menstruációs ciklus utolsó szakaszában például a bélműködés lelassul, ilyenkor sok nő panaszkodik a has puff adására, székrekedésre. A székrekedés ellen egyébként sokan szednek hashajtót, ami a belekben helyi irritációt okozhat, és közvetve hozzájárulhat az aranyeres panaszok kiújulásához is. Bár tudományosan még nem igazolták, számos arra érzékeny páciens tapasztalata alapján állíthatjuk, hogy az erősen fűszeres, borsos, csípős ételek, illetve a nagy mennyiségben fogyasztott kávé, alkohol felszívódása után is jelentkezhetnek az aranyeres panaszok. Az aranyér a felnőtt lakosság nagy részét érintő, civilizációs betegségnek számító kórkép, amely a fejlett nyugati országokban igen nagy előfordulást mutat. Húszéves kor felett mind a nőknél, mind a férfiaknál gyakran kialaku-ló problémáról van szó, amelyet táplálkozási, életmódbeli és örökletes tényezők egyszerre befolyásolnak.

MELYEK A KEZELÉS LEHETSÉGES MÓDJAI?

A helyes életmód

Aranyeres panaszok esetén nagyon fontos odafigyelni a helyes étrendre. A kiegyensúlyozott, rostokban gazdag táplálkozás harmonizálja a bélműködést, és rendszeres, normál állagú székletet eredményez. A helyes táplálkozás mellett lényeges továbbá a megfelelő mennyiségű (minimum napi másfél liternyi) folyadék fogyasztása, és a harmonikus, nyugodt életvitel, amelybe a rendszeres testmozgás is beletartozik. A mozgásszegény, ülő életmód nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nyugati országokban népbetegséggé vált az aranyér. A rendszeres séta, sport és mozgás sok egyéb jótékony hatása mellett a bélműködést is normalizálja. Hashajtók helyett székelési nehézség esetén inkább nem irritatív hatású, síkosító tulajdonságú végbélkúpok alkalmazása javasolt, amelyek megkönnyítik a székletürítést, de nem zavarják meg a bélrendszer normális működését.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

Ha az életmódbeli változtatások ellenére a panaszok továbbra is fennállnak, az orvos rövid ideig tartó, kúraszerű kezelésként javasolhat a vénák falának rugalmasságát javító, szájon át szedhető phlebotonikumokat és gyulladáscsökkentő készítményeket. Ezek szerencsére gyorsan csillapítják az aranyeres csomók irritációját, az ödémát és a fájdalmat. Külsőleg alkalmazható, lokális kezelésként az orvos felírhat végbélkúpot, kenőcsöt is, amelyek a helyi vérkeringésre hatnak, illetve csillapítják a fájdalmat. Ezeknek a készítményeknek a használata általában 8–10 napon át javasolt. Ezen felül időbeli korlátozás nélkül, bármikor használhatóak azok a síkosító kúpok, amelyek a gyógyulás időszakában a helyi irritáció csökkentésére szolgálnak.

A kisműtéti beavatkozás mint terápiás lehetőség

Ha a szisztémás és lokális gyógyszeres kezelés nem hoz megfelelő eredményeket, akkor sor kerülhet kisebb sebészi beavatkozásra is. Bizonyos eljárások elvégezhetőek ambuláns körülmények között, érzéstelenítés nélkül is. Ezek a gyors, mindössze néhány perces kezelések többfélék is lehetnek. Az orvos ezek közül esettől függően mindig azt javasolja, amelyik a konkrét problémára a legjobb, legeredményesebb megoldást kínálja:

Szklerotizáló oldat lokális alkalmazása

Ez a legrégebbi és leggyakrabban alkalmazott eljárás. Ugyanazon az elven működik, mint az alsó végtagi visszértágulatok kezelése során alkalmazott módszer. Az aranyér köré (a nyálkahártya alá, az aranyeres csomó fölé) 1–2 köbcentiméter mennyiségben szklerotizáló oldatot injektálnak. A szklerotizáló anyag befecskendezésével a nyálkahártya kötőszöveti elemeit az erek körül az alatta lévő réteghez rögzítik. Az eljárás nem fájdalmas, csak némi kellemetlenséggel jár. A kezelést 2–3 alkalommal, heti-kétheti rendszerességgel kell megismételni. Az eredmény a legtöbb esetben kiváló: gyors és radikális, bár igaz, hogy csak időszakosan oldja meg a problémát. Esetenként változó, hogy meddig tart a kezelést követő tünetmentes időszak: van, akinél csak néhány hónapig, másoknál esetleg több évig sem újulnak ki a panaszok. Recidívák esetén a kezelés megismételhető, így a beteg hosszú időre tünetmentesíthető. Ha azonban a kezelésnek ez a formája nem hoz kielégítő eredményt, vagy a kiújulás túl gyorsan bekövetkezik, érdemesebb inkább másfajta eljárással próbálkozni.

Infravörös fotokoaguláció

Ha a szklerotizálással nem sikerül tartósan enyhíteni a panaszokat, az orvos fotokoagulációt is javasolhat a páciensnek. Ez az eljárás is fájdalommentes, gyors, ambuláns keretek között elvégezhető. A fotokoagulátor segítségével apró égési sérülések válthatók ki az aranyeres párna területén. A hegesedés következtében a belső aranyeres csomók vérellátása megszűnik, és a panaszok elmúlnak. A kielégítő eredmény eléréséhez általában több, sorozatosan alkalmazott kezelésre van szükség. Az aranyérbetegséget véglegesen ez a megoldás sem szünteti meg, de több hónapra, akár évekre is tünetmentesítheti a beteget.

Krioterápia

A folyékony nitrogénnel végzett kezelés az aranyér lefagyasztásának technikája. A folyékony nitrogénnel hűtött szonda nagyon rövid ideig, mindössze egy-két percig érintkezik a problémás területtel, ahol a szöveteket megfagyasztja. A fagyasztással kezelt szövetek elhalnak, a szöveti elhalás következtében pedig az erek a továbbiakban nem tudnak vérrel telítődni. A fagyasztásos eljárást sok éven keresztül nagy sikerrel alkalmazták, mára azonban számos ok miatt már kevésbé népszerű.

Gumi-ligatúra felhelyezése

Ez a több mint huszonöt éve ismert és gyakran alkalmazott eljárás a rendszeres vérzést okozó, belső csomók gyors és hatékony kisműtéti megoldását teszi lehetővé. Egy speciális, pisztolyra hasonító eszköz segítségével az orvos a duzzadt, vérbő aranyeres csomót vákuum segítségével az alapjáról először elemeli, majd a tövére ugyanazzal az eszközzel egy szorítógyűrűt húz. Az aranyeret elszorító gumigyűrű az aranyeres csomó szöveteinek elhalását idézi elő. Az elhalt szövetek azután lelökődnek és a széklettel együtt távoznak a bélből. Az aranyér helyén keletkező kis nyálkahártyaseb rövid idő alatt magától gyógyul, és semmiféle heget, nyomot nem hagy hátra. Az eljárás rendkívül hatékony, gyors és fájdalommentes megoldást jelent azokban az esetekben, amikor a szklerotizálás nem vezet eredményre, de a sebészeti beavatkozás még nem indokolt. Az aranyér ligatúrája csak a bélnyálkahártyával borított, belső aranyeres csomók esetében végezhető el. Ha ugyanis az alsóbb, érzőidegekben gazdag régiók területén található csomóra kerülne fel a gumigyűrű, az rendkívül erős fájdalommal járna a beteg számára, és a 18. nap után jelentős vérzést okozna.

A külső aranyeres csomók trombózisának kezelése

A külső aranyeres csomók trombózisa jobb esetben az orvos által felírt, szájon át szedhető phlebotonikumok hatására rendeződik, rosszabb esetben azonban sebészi beavatkozásra is szükség lehet. A csomóban keletkezett vérrögöt ugyanis – ha a gyógyszer hatására nem szívódott fel – a csomón ejtett vágáson keresztül kell eltávolítani, helyi érzéstelenítés mellett. A beavatkozás nem fájdalmas, de kissé kellemetlen. A hegesedés ilyen esetekben gyors, mindössze néhány napot vesz igénybe. A panaszok a beavatkozás után elmúlnak, de tudni kell, hogy ezzel az eljárással csak a keletkezett trombózis és annak tünetei háríthatók el, az aranyérbetegség további előrehaladását ezzel a módszerrel nem lehet megakadályozni.

Sebészeti beavatkozások

Sebészeti beavatkozásra csak akkor kerül sor, ha a gyógyszeres és az egyéb, fentebb említett kezelések nem hoznak tartós javulást a páciens állapotában, és a betegség fejlődése nem állítható meg más módszerrel. Az aranyér műtéti megoldására ma nagyjából az esetek 10%-ában van szükség. A műtét alkalmával sor kerül az aranyeres csomók kimetszésére, illetve az aranyeret tápláló artéria műtéti ligatúrájára (elkötésére). A beavatkozást altatásban vagy peridurális érzéstelenítés mellett végzik, és nagyjából fél órát vesz igénybe. A műtét utáni felépülési időszakban erős fájdalomra kell számítani, ami azonban fájdalomcsillapítókkal jól tompítható. Az ilyen típusú, sebészeti megoldások után a betegség kiújulása csak nagyon ritkán, mindössze az esetek 2%-ánál fordul elő.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük