HĂ­rek

Atkins diéta

Atkins diéta

dieta atkinsa

Az Atkins diĂ©ta rossz szĂ©nhidrĂĄt-diĂ©ta. Ez azon a meggyƑzƑdĂ©sen alapul, hogy a tĂșlsĂșly a szĂ©nhidrĂĄtok tĂșlzott fogyasztĂĄsĂĄnak eredmĂ©nye, ezĂ©rt ajĂĄnlott csökkenteni Ƒket a napi Ă©trendben. CsökkentĂ©sĂŒk javĂ­tani kĂ­vĂĄnja az anyagcserĂ©t, Ă©s a testet a zsĂ­r fƑ forrĂĄsa a zsĂ­r.

A szénhidråtok csökkent mennyiségét kompenzålja a zsírmennyiség növekedése. Ez vezet a ketonok megjelenéséhez a testben, ami csökkenti az étvågyat.

Az Ă©trend szabĂĄlyozza a szĂ©nhidrĂĄt anyagcserĂ©t a glĂŒkĂłzszintek normalizĂĄlĂĄsĂĄval, Ă©s ezĂĄltal csökkentve az inzulinadagolĂĄst.

Az Atkins diéta 4 fåzisra oszlik:

 1. ElsƑ fĂĄzisIndukciĂłs fĂĄzis: legalĂĄbb 2 hĂ©tig tart, Ă©s el kell indĂ­tania a Weight Loss-t. Ezt a fĂĄzist ki kell terjeszteni, ha több fontot veszĂ­t. A testsĂșlycsökkentĂ©s megkezdĂ©sĂ©hez naponta legfeljebb 20 g nettĂł szĂ©nhidrĂĄtot kell fogyasztani. Ez körĂŒlbelĂŒl 2 pohĂĄr fƑtt zöldsĂ©g. Ebben a fĂĄzisban napi 3 Ă©s 5 Ă©tkezĂ©st fogyasztanak, legfeljebb 6 Ăłra Ă©tkezĂ©s között. Minden Ă©tkezĂ©snek tartalmaznia kell az ĂĄllati fehĂ©rjĂ©t, de nincs szĂŒksĂ©g a lĂĄthatĂł zsĂ­r Ă©s bƑr eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄra a hĂșsbĂłl. Vaj Ă©s mindenfĂ©le növĂ©nyi olaj megengedett. Az Ă©desĂ­tƑszerek hasznĂĄlata ellenjavallt. Igyon ĂĄsvĂĄnyvizet Ă©s naponta Herbal Tea-t. A tea Ă©s a koffein vagy a koffeinmentes kĂĄvĂ© mĂ©rsĂ©kelt mennyisĂ©gben is megengedett.
 2. 2. fĂĄzisMi lesz a sĂșly, de lassabban, mint korĂĄbban. A szĂ©nhidrĂĄtok mennyisĂ©ge 25-60 g. ÁltalĂĄban 25 g nettĂł mennyisĂ©ggel kezdƑdik, hetente 5 g-kal fokozatosan növekszik. A Weight Loss megfelelƑ arĂĄnya hetente körĂŒlbelĂŒl 1 kg. Ebben a fĂĄzisban meg lehet enni az I. fĂĄzisban engedĂ©lyezett valamennyi termĂ©ket, plusz diĂłfĂ©lĂ©k, gabonafĂ©lĂ©k Ă©s kivĂĄlasztott gyĂŒmölcsök, pĂ©ldĂĄul bogyĂłk, eper, mĂĄlna Ă©s dinnye.
 3. Harmadik fĂĄzissĂșlycsökkenĂ©s, de sokkal lassabb ĂŒtemben. A szĂ©nhidrĂĄtok fogyasztĂĄsa egyedileg ĂĄllĂ­thatĂł be. Burgonya, sĂĄrgarĂ©pa Ă©s hĂŒvelyesek is hozzĂĄadhatĂłk az Ă©trendhez. Ebben a szakaszban megengedett a banĂĄn, az alma, a kivi, a szilva, az Ƒszibarack, a mangĂł Ă©s a cseresznye. KörĂŒlbelĂŒl fĂ©l pohĂĄr zabpe vagy barna rizs hozzĂĄ lehet adni a napi Ă©tkezĂ©shez.
 4. Negyedik fĂĄzisHasonlĂł a 3. fĂĄzishoz, de ajĂĄnlott fizikai aktivitĂĄst indĂ­tani, lehetƑleg 30 perc mĂ©rsĂ©kelt fizikai aktivitĂĄst, heti 5-6 alkalommal.

HangsĂșlyozni kell, hogy a szĂ©nhidrĂĄt-szegĂ©ny Ă©trend alacsony zsĂ­rtartalmĂș kĂ©szĂ­tmĂ©nyekre gyakorolt hatĂĄsaival kapcsolatos Ă©ves vizsgĂĄlatok nagyobb sĂșlyvesztesĂ©get mutatnak a szĂ©nhidrĂĄt-szegĂ©ny Ă©trend 3. Ă©s 6. hĂłnapja utĂĄn. Egy Ă©v utĂĄn azonban ezek a kĂŒlönbsĂ©gek mĂĄr nem figyelhetƑk meg.

Az Ă©trend elƑnyei

 • ElĂ©gedett Weight Loss
 • FƑzĂ©si könyvek az Ă©tkezĂ©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez, gondosan megtervezett Ă©tkezĂ©si tervhez, akĂĄr egy Atkins nĂ©vvel ellĂĄtott online specialitĂĄsbolt is
 • Könnyen hasznĂĄlhatĂł a csökkent Ă©tvĂĄgy miatt
 • LehetƑvĂ© teszi az olyan termĂ©kek enni, amelyekrƑl a tĂĄplĂĄlkozĂĄs ĂĄltalĂĄban ĂĄlmodik: szalonna, majonĂ©zes tojĂĄs stb.

Az Ă©trend minuszulĂĄsa

 • Az elsƑ napokban a Weight Loss fƑleg a vĂ­zvesztesĂ©ghez kapcsolĂłdik.
 • A szervezetnek a ketĂłzisra valĂł ĂĄtmenet, amely az Ă©tvĂĄgycsökkentĂ©sen kĂ­vĂŒl fejfĂĄjĂĄst, gyengesĂ©get, kellemetlen szaghatĂĄsokat Ă©s szĂ©krekedĂ©st is eredmĂ©nyezhet.
 • Úgy gondoljĂĄk, hogy napi körĂŒlbelĂŒl 150 gramm szĂ©nhidrĂĄtra van szĂŒksĂ©g a testĂŒnk megfelelƑ mƱködĂ©sĂ©hez, ami sokkal több, mint egy Ă©trendben.
 • A tĂșl sok zsĂ­r a tĂĄplĂĄlĂ©kban az összkoleszterin Ă©s az LDL frakciĂł növekedĂ©sĂ©hez, Ă©s ezĂĄltal az atherosclerosis kialakulĂĄsĂĄhoz vezethet
 • A tĂșlzott fehĂ©rje az Ă©trendben csont kalcium elvesztĂ©sĂ©hez vezethet.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen GrĂ©ta-t, de a legfontosabb kĂ©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista Ă©s precĂ­z, termĂ©szetesen barĂĄtsĂĄgos, szemlĂ©lƑdƑ Ă©s racionĂĄlis, de kisebb dĂłzisokban, Ă©s gyakran elkĂ©nyeztetik a nem Ă©rzĂ©ketlen szokĂĄsok is.

Az optimizmusa azonban, amiĂ©rt gyakran imĂĄdjĂĄk. A barĂĄtok gyakran szĂĄmĂ­tanak rĂłla Ă©s romantikus termĂ©szetĂŒkre a szĂŒksĂ©g idejĂ©n.

Persze senki sem tökĂ©letes, Ă©s BogdĂĄnnak szĂĄmos hibĂĄja van. A tisztessĂ©g Ă©s az instabilitĂĄs hajlamos az Ășton jĂĄrni, bĂĄr inkĂĄbb szemĂ©lyes szinten, mint mĂĄsok szĂĄmĂĄra.

SzerencsĂ©re a pontossĂĄga ĂĄltalĂĄban ott van, hogy enyhĂ­tse a fĂșjĂĄsokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzåszólås?

Az email cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk