Ayurvedikus ápolási rituálék 2. rész

Ayurvedikus ápolási rituálék 2. rész

Cikksorozatunk előző számunkban közölt, első részében megismerkedhettünk az ayurvedikus ápolási és gyógyászati hagyomány alapelveivel és néhány legfontosabb masszázsával. Indiai utazásunk második részében a különleges keleti fűszerek és olajok világába kalandozunk. A világon ma ismert fűszernövényeknek 30 %-a Indiából kerül a nemzetközi piacokra. Szintén India számít a világ első számú és legjelentősebb masszázsolaj-exportőrének.

Az indiai gyógyászati hagyomány világával ismerkedve feltétlenül érdemes áttekintenünk az ayurvedikus orvoslásban rendkívül hangsúlyos szerepet játszó, legfontosabb masszázs- és gyógyolajok tulajdonságait, hatásait. Az olajok megismerése után pedig sorra veszünk négy további ápolási rituálét, amelyeket a terapeuta a megismert értékes olajok valamelyikével végez. Ezúttal a következő eljárásokkal foglalkozunk majd:
• a netra tarpan: a szem olajos fürdője,
• a kati vasti: a gerinc derék- és keresztcsonti szakaszának kezelésére szolgáló olajos fürdő,
• a pizhichil: a teljes test olajos masszázsa,
• és a shirovasti: a fej felső részének meleg gyógyolajos fürdője.

AZ AYURVEDIKUS OLAJOK

Az ayurvedikus ápolási és gyógyászati rituálékban a különféle masszázsolajoknak legalább olyan fontos szerepük van a kezelések során, mint maguknak a speciális masszázstechnikáknak. A terapeuta két szempontot vehet figyelembe az olaj kiválasztása alkalmával: vagy olyan olajat választ, amely leginkább harmonizál a kezelendő személy dosháinak összetételével (a doshákról lásd az előző rész vonatkozó fejezetét), vagy olyan olajat használ a kezeléshez, amely összetételével hozzájárul a megbomlott energiaegyensúly helyreállításához. A masszázsokhoz használt olajok kétfélék lehetnek: natúr növényi olajok, illetve „thailas”-nak nevezett gyógyolajok, amelyeknek elkészítéséhez akár ötvenféle különböző gyógynövényt is felhasználhatnak. A gyógyhatású olajok különféle gyógyfüvek főzetével dúsított olajok, amelyekhez bázisolajként legtöbbször szezámolajat használnak.

Az ayurvedikus masszázsolajok

A tisztított szezámolaj a leggyakrabban használt masszázsolaj. Ezzel végzik általában az abhyanga masszázst is. A terapeuta azonban a kezelendő személy doshájának függvényében más olajokat is használhat a masszázshoz.
• A Vata doshájú páciens kezeléséhez a szezámolajon kívül nyugtató, harmonizáló hatása miatt megfelelő még az édesmandula olaj, illetve a búzacsíra olaj is.
• A Pitta doshájúak számára a frissítő, élénkítő hatású olajok javasolhatók, mint például a kókuszolaj vagy a napraforgóolaj.
• A Kapha típusba tartozók masszázsához a meleghatást kiváltó olajok a legmegfelelőbbek. Ilyen például a mustárolaj, illetve a pórsáfrányolaj.

READ  Liftoskin - vélemények, észrevételek, ár, érdemes megvenni?

A gyógyhatású olajok

Az ősi szövegekben, amelyek az Ayurveda tradícióját megőrizték, több száz gyógyhatású olaj (thailas) receptje maradt fenn. Ezek a doshák közti aránytalanságok miatt kialakult betegségekgyógyítására alkalmasak. Ismerjünk meg néhányat közülük!

A dhanwantharam

Ez a melegérzetet keltő gyógyolaj erősíti az immunrendszer működését. Alkalmazható ágyéktájéki, ízületi fájdalmak esetén, szülés utáni komplikációk esetén, illetve a frissen szült nők szervezetének megerősítésére.

A brahmi

A shirodhara masszázshoz gyakran használt, gyógyhatású olaj legfőbb összetevője a brahmi, ez az agy működéseire serkentőleg ható gyógyfű. A brahmi felhasználásával készült thailas javasolt mindenféle kognitív működési zavar, memóriavesztés, tudatzavar, depresszió, szorongás, álmatlanság kezelésére, illetve a hajhullás megállítására is.

A kseerabala

Ez a frissítő, élénkítő hatású gyógyolaj alkalmazható artrózis, isiász, ágyéktáji bántalmak, migrén kezelésére, és kiváló a száraz bőr tüneteinek enyhítésére is.

A mahanarayana

Erősíti az izmokat, az ízületeket, segít az izomgörcsök és a különféle eredetű hátfájások megszüntetésében.

A bringadi

A bringadi gyógyolaj a bringaraj nevezetű gyógyfű felhasználásával készül, amelyet ősidőktől fogva használtak különféle érrendszeri problémák kezelésére. Az olaj kiválóan alkalmas a hajnövekedés serkentésére, a hajtüszők keratinképző tevékenységének stimulálására, a törékeny haj szerkezetének javítására is.

A bala
A preventív célú rituálék során ez az egyik leggyakrabban használt gyógyolaj. Valamennyi doshatípus számára megfelelő olaj, amely az egész szervezetre ható, általános erősítő tulajdonsággal rendelkezik.

A bala ashwaganda
A bala gyógyolaj általános erősítő hatása ebben a thailában még egy tulajdonsággal egészül ki: az idegrendszeri túlterheltség, a stresszes és szorongásos állapotok tüneteire kiválóan ható ashwaganda jótékony hatásával. Az olaj a Vata típusú páciensek kibillent egyensúlyi állapotának helyreállítására különösen alkalmas.

A karpooradi
Ez a gyógyhatású olaj vérkeringést fokozó hatásáról ismert. Kiválóan alkalmazható a megfázások, felső légúti megbetegedések, légzési nehézségek, illetve az influenzával együtt járó végtagi, ízületi és izomfájdalmak, a levertség és az általános rossz közérzet kezelésére.

A NETRA TARPAN

A netra tarpant, ezt az olajos szemkezelést a szürkehályog, a glaukóma, a szem irritációja, szárazsága, illetve látászavarok esetén ajánlott elvégezni. A kezelés során a páciens a masszázságyon hanyatt fekve helyezkedik el. A terapeuta csicseriborsó lisztből készült masszából egy néhány centiméter magasságú kis medencét formál a szem körül, amelyet félig megtölt a megfelelő gyógyfüvekkel dúsított, langyos hőmérsékletű, tisztított vajjal vagy ghee-vel. A pácienst arra kérik, hogy a szemét a meghatározott kezelési idő – általában nem több mint negyedóra – alatt felváltva nyissa ki és csukja be, hogy a gyógyhatású olaj a szemet minél tökéletesebben átmoshassa. A kezelés végeztével ajánlott napszemüveget viselni a nap hátralevő részében, mert aznap a szemet az erős fénytől óvni kell. Kerülendő továbbá minden megterhelő, a szemben a nyomás fokozódásával járó mozdulat, illetve a szem közvetlen nyomása is.

READ  Bliss Hair - vélemények, észrevételek, ár,

A KATI VASTI

A gerinc derék- és keresztcsonti szakaszán jelentkező artrózis és ízületi bántalmak kezelésére szolgál ez az olajos fürdő. A terapeuta csicseriborsó lisztből készült masszából kis, ovális, néhány centiméter magas medencét formál a fájdalmas területen. A medencébe a probléma kezelésére alkalmas gyógyfüvek főzetével dúsított, meleg olajat öntenek, és 30–60 percig hagyják hatni. A gyógyfüvek hatóanyagai és a meleg egymást erősítő gyógyhatásának köszönhetően a fájdalom a kezelés végére enyhül, enged az izmok feszülése vagy görcse, megerősödnek a szövetek, és a páciens kellemes közérzete visszatér. A hatóidő letelte után a medencéből az olajat eltávolítják, és ha a terapeuta jónak látja, a felhasznált olajjal még egy masszázst is végez a problémás területen, majd néhány percnyi relaxáció után a páciens lassan felkelhet a masszázságyról.

A PIZHICHIL

A teljes test olajos masszázsa ajánlott a különféle eredetű hátfájások, az artritiszes tünetek, illetve a féloldali bénulás kezelésére. A páciens először ülő helyzetben helyezkedik el a kezelőágyon, a lábait maga előtt kinyújtva tartja. A masszőr egy, a megfelelő gyógyfüvek főzetével dúsított masszázsolajjal átitatott kendőt tart a markában, és a textíliából vékony sugárban csorgatja az olajat a bőrre. Hogy az olaj folyásának irányát kontrollálni tudja, a hüvelykujja mindig lefelé, a folyás iránya felé mutat. A bőrre csorgó olaj útját másik kezével folyamatos simító mozdulattal kíséri, végig az egész bőrfelületen. A kezelés első fázisában az olajat – egyetlen kendőnyi mennyiséget – a válltól a nagy lábujjig csorgatják végig, és ezt a mozdulatsort a testnek ezen a tájékán egymás után többször is elvégzik. Ezután a páciens a hátára fekszik, majd először az egyik, aztán a másik oldalára, végül a hasára. A terapeuta fentről lefelé haladva minden egyes testhelyzetben végigfolyatja az olajat a testén, másik kezével kísérve a mozdulatot, és a bőrbe simítva az olajat. A fejet és a tarkót minden alkalommal kikerüli, a maszszázsból kihagyja. Ezt a masszázsfajtát igen gyakran két masszőr szinkronban dolgozva végzi, a test két oldalán egyszerre, összehangolt mozdulatokkal haladva mindig fentről lefelé.

READ  Artrolux+ - názory, cena, kde kúpiť, lekáreň, je to za to?

A SHIROVASTI

A fej hajjal borított, felső részének meleg gyógyolajos fürdője javasolt az agyi erek kitágulása miatti vértolulás, memóriazavarok, glaukóma, dezorientáltság, sőt skizofrénia esetén is. Az eljárás lényege, hogy a páciens fejére, a fejtetői részre lassú sugárban meleg gyógyolajat öntenek. Erre a célra leggyakrabban a kseerabala és a dhanwantaram olaj használatos. Az egyenes háttal, ülő helyzetben elhelyezkedő páciens fejére a kezelés megkezdése előtt a homlok magasságában egy szakácssapkára hasonlító, mintegy 30 centiméter magas, bőrből készült „cilindert” tesznek, és ebbe csorgatják bele a meleg, gyógyfüves olajat. A tárolócilindert a benne lévő olajjal a fejen mintegy 45 percig hagyják fent. A kezelés hatására javul az érzékelés, az orrjáratok és a paranazális sinusok állapota, csökken az agyi erek vérbősége, mérséklődnek a fejben a vértolulásos tünetek. A rituálé bizonyos bőrproblémák, például a pszoriázis és az ekcéma kezelésére is ajánlott.

ÖSSZEFOGLALÁS

Cikksorozatunk következő részében a maharadzsák fehér márványból épült csodálatos palotájába és a spirituális visszavonulásra szolgáló ashramok világába kalauzoljuk el olvasóinkat. Megismerkedünk továbbá az ayurvedikus hagyomány egyik legösszetettebb rituáléjával, a panchakarmával, amely a szervezet komplex tisztító, méregtelenítő, regeneráló és fiatalító eljárása, s amely ha nem magasan képzett, igazán hozzáértő terapeuta végzi, akkor komoly veszélyekkel is járhat az egészségre. A következő fejezetben áttekintünk még további három ayurvedikus rituálét, melyek a következők lesznek:
• a svedana rituálé: gyógynövényes gőzfürdő,
• a navarikhizi masszázs: a test rizzsel és gyógynövények nedvével végzett masszázsa,
• és a talam rituálé, a koponya felső részén alkalmazott gyógynövényes pakolás.

Kelemen Gréta
About Kelemen Gréta 286 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*