• ked. jan 26th, 2021

Kitűnő lehetőség 🌝 kiszsinagoga.hu

Képzeljük el, hogy itt megtalálja a pontos információkat.

Ayurvedikus ápolási rituálék 2. rész

ByKelemen Gréta

júl 24, 2018
[Total:    Average: /5]

Ayurvedikus ápolási rituálék 2. rész

Cikksorozatunk előző számunkban közölt, első részében megismerkedhettünk az ayurvedikus ápolási és gyógyászati hagyomány alapelveivel és néhány legfontosabb masszázsával. Indiai utazásunk második részében a különleges keleti fűszerek és olajok világába kalandozunk. A világon ma ismert fűszernövényeknek 30 %-a Indiából kerül a nemzetközi piacokra. Szintén India számít a világ első számú és legjelentősebb masszázsolaj-exportőrének.

Az indiai gyógyászati hagyomány világával ismerkedve feltétlenül érdemes áttekintenünk az ayurvedikus orvoslásban rendkívül hangsúlyos szerepet játszó, legfontosabb masszázs- és gyógyolajok tulajdonságait, hatásait. Az olajok megismerése után pedig sorra veszünk négy további ápolási rituálét, amelyeket a terapeuta a megismert értékes olajok valamelyikével végez. Ezúttal a következő eljárásokkal foglalkozunk majd:
• a netra tarpan: a szem olajos fürdője,
• a kati vasti: a gerinc derék- és keresztcsonti szakaszának kezelésére szolgáló olajos fürdő,
• a pizhichil: a teljes test olajos masszázsa,
• és a shirovasti: a fej felső részének meleg gyógyolajos fürdője.

AZ AYURVEDIKUS OLAJOK

Az ayurvedikus ápolási és gyógyászati rituálékban a különféle masszázsolajoknak legalább olyan fontos szerepük van a kezelések során, mint maguknak a speciális masszázstechnikáknak. A terapeuta két szempontot vehet figyelembe az olaj kiválasztása alkalmával: vagy olyan olajat választ, amely leginkább harmonizál a kezelendő személy dosháinak összetételével (a doshákról lásd az előző rész vonatkozó fejezetét), vagy olyan olajat használ a kezeléshez, amely összetételével hozzájárul a megbomlott energiaegyensúly helyreállításához. A masszázsokhoz használt olajok kétfélék lehetnek: natúr növényi olajok, illetve „thailas”-nak nevezett gyógyolajok, amelyeknek elkészítéséhez akár ötvenféle különböző gyógynövényt is felhasználhatnak. A gyógyhatású olajok különféle gyógyfüvek főzetével dúsított olajok, amelyekhez bázisolajként legtöbbször szezámolajat használnak.

Az ayurvedikus masszázsolajok

A tisztított szezámolaj a leggyakrabban használt masszázsolaj. Ezzel végzik általában az abhyanga masszázst is. A terapeuta azonban a kezelendő személy doshájának függvényében más olajokat is használhat a masszázshoz.
• A Vata doshájú páciens kezeléséhez a szezámolajon kívül nyugtató, harmonizáló hatása miatt megfelelő még az édesmandula olaj, illetve a búzacsíra olaj is.
• A Pitta doshájúak számára a frissítő, élénkítő hatású olajok javasolhatók, mint például a kókuszolaj vagy a napraforgóolaj.
• A Kapha típusba tartozók masszázsához a meleghatást kiváltó olajok a legmegfelelőbbek. Ilyen például a mustárolaj, illetve a pórsáfrányolaj.

A gyógyhatású olajok

Az ősi szövegekben, amelyek az Ayurveda tradícióját megőrizték, több száz gyógyhatású olaj (thailas) receptje maradt fenn. Ezek a doshák közti aránytalanságok miatt kialakult betegségekgyógyítására alkalmasak. Ismerjünk meg néhányat közülük!

A dhanwantharam

Ez a melegérzetet keltő gyógyolaj erősíti az immunrendszer működését. Alkalmazható ágyéktájéki, ízületi fájdalmak esetén, szülés utáni komplikációk esetén, illetve a frissen szült nők szervezetének megerősítésére.

A brahmi

A shirodhara masszázshoz gyakran használt, gyógyhatású olaj legfőbb összetevője a brahmi, ez az agy működéseire serkentőleg ható gyógyfű. A brahmi felhasználásával készült thailas javasolt mindenféle kognitív működési zavar, memóriavesztés, tudatzavar, depresszió, szorongás, álmatlanság kezelésére, illetve a hajhullás megállítására is.

A kseerabala

Ez a frissítő, élénkítő hatású gyógyolaj alkalmazható artrózis, isiász, ágyéktáji bántalmak, migrén kezelésére, és kiváló a száraz bőr tüneteinek enyhítésére is.

A mahanarayana

Erősíti az izmokat, az ízületeket, segít az izomgörcsök és a különféle eredetű hátfájások megszüntetésében.

A bringadi

A bringadi gyógyolaj a bringaraj nevezetű gyógyfű felhasználásával készül, amelyet ősidőktől fogva használtak különféle érrendszeri problémák kezelésére. Az olaj kiválóan alkalmas a hajnövekedés serkentésére, a hajtüszők keratinképző tevékenységének stimulálására, a törékeny haj szerkezetének javítására is.

A bala
A preventív célú rituálék során ez az egyik leggyakrabban használt gyógyolaj. Valamennyi doshatípus számára megfelelő olaj, amely az egész szervezetre ható, általános erősítő tulajdonsággal rendelkezik.

A bala ashwaganda
A bala gyógyolaj általános erősítő hatása ebben a thailában még egy tulajdonsággal egészül ki: az idegrendszeri túlterheltség, a stresszes és szorongásos állapotok tüneteire kiválóan ható ashwaganda jótékony hatásával. Az olaj a Vata típusú páciensek kibillent egyensúlyi állapotának helyreállítására különösen alkalmas.

A karpooradi
Ez a gyógyhatású olaj vérkeringést fokozó hatásáról ismert. Kiválóan alkalmazható a megfázások, felső légúti megbetegedések, légzési nehézségek, illetve az influenzával együtt járó végtagi, ízületi és izomfájdalmak, a levertség és az általános rossz közérzet kezelésére.

A NETRA TARPAN

A netra tarpant, ezt az olajos szemkezelést a szürkehályog, a glaukóma, a szem irritációja, szárazsága, illetve látászavarok esetén ajánlott elvégezni. A kezelés során a páciens a masszázságyon hanyatt fekve helyezkedik el. A terapeuta csicseriborsó lisztből készült masszából egy néhány centiméter magasságú kis medencét formál a szem körül, amelyet félig megtölt a megfelelő gyógyfüvekkel dúsított, langyos hőmérsékletű, tisztított vajjal vagy ghee-vel. A pácienst arra kérik, hogy a szemét a meghatározott kezelési idő – általában nem több mint negyedóra – alatt felváltva nyissa ki és csukja be, hogy a gyógyhatású olaj a szemet minél tökéletesebben átmoshassa. A kezelés végeztével ajánlott napszemüveget viselni a nap hátralevő részében, mert aznap a szemet az erős fénytől óvni kell. Kerülendő továbbá minden megterhelő, a szemben a nyomás fokozódásával járó mozdulat, illetve a szem közvetlen nyomása is.

A KATI VASTI

A gerinc derék- és keresztcsonti szakaszán jelentkező artrózis és ízületi bántalmak kezelésére szolgál ez az olajos fürdő. A terapeuta csicseriborsó lisztből készült masszából kis, ovális, néhány centiméter magas medencét formál a fájdalmas területen. A medencébe a probléma kezelésére alkalmas gyógyfüvek főzetével dúsított, meleg olajat öntenek, és 30–60 percig hagyják hatni. A gyógyfüvek hatóanyagai és a meleg egymást erősítő gyógyhatásának köszönhetően a fájdalom a kezelés végére enyhül, enged az izmok feszülése vagy görcse, megerősödnek a szövetek, és a páciens kellemes közérzete visszatér. A hatóidő letelte után a medencéből az olajat eltávolítják, és ha a terapeuta jónak látja, a felhasznált olajjal még egy masszázst is végez a problémás területen, majd néhány percnyi relaxáció után a páciens lassan felkelhet a masszázságyról.

A PIZHICHIL

A teljes test olajos masszázsa ajánlott a különféle eredetű hátfájások, az artritiszes tünetek, illetve a féloldali bénulás kezelésére. A páciens először ülő helyzetben helyezkedik el a kezelőágyon, a lábait maga előtt kinyújtva tartja. A masszőr egy, a megfelelő gyógyfüvek főzetével dúsított masszázsolajjal átitatott kendőt tart a markában, és a textíliából vékony sugárban csorgatja az olajat a bőrre. Hogy az olaj folyásának irányát kontrollálni tudja, a hüvelykujja mindig lefelé, a folyás iránya felé mutat. A bőrre csorgó olaj útját másik kezével folyamatos simító mozdulattal kíséri, végig az egész bőrfelületen. A kezelés első fázisában az olajat – egyetlen kendőnyi mennyiséget – a válltól a nagy lábujjig csorgatják végig, és ezt a mozdulatsort a testnek ezen a tájékán egymás után többször is elvégzik. Ezután a páciens a hátára fekszik, majd először az egyik, aztán a másik oldalára, végül a hasára. A terapeuta fentről lefelé haladva minden egyes testhelyzetben végigfolyatja az olajat a testén, másik kezével kísérve a mozdulatot, és a bőrbe simítva az olajat. A fejet és a tarkót minden alkalommal kikerüli, a maszszázsból kihagyja. Ezt a masszázsfajtát igen gyakran két masszőr szinkronban dolgozva végzi, a test két oldalán egyszerre, összehangolt mozdulatokkal haladva mindig fentről lefelé.

A SHIROVASTI

A fej hajjal borított, felső részének meleg gyógyolajos fürdője javasolt az agyi erek kitágulása miatti vértolulás, memóriazavarok, glaukóma, dezorientáltság, sőt skizofrénia esetén is. Az eljárás lényege, hogy a páciens fejére, a fejtetői részre lassú sugárban meleg gyógyolajat öntenek. Erre a célra leggyakrabban a kseerabala és a dhanwantaram olaj használatos. Az egyenes háttal, ülő helyzetben elhelyezkedő páciens fejére a kezelés megkezdése előtt a homlok magasságában egy szakácssapkára hasonlító, mintegy 30 centiméter magas, bőrből készült „cilindert” tesznek, és ebbe csorgatják bele a meleg, gyógyfüves olajat. A tárolócilindert a benne lévő olajjal a fejen mintegy 45 percig hagyják fent. A kezelés hatására javul az érzékelés, az orrjáratok és a paranazális sinusok állapota, csökken az agyi erek vérbősége, mérséklődnek a fejben a vértolulásos tünetek. A rituálé bizonyos bőrproblémák, például a pszoriázis és az ekcéma kezelésére is ajánlott.

ÖSSZEFOGLALÁS

Cikksorozatunk következő részében a maharadzsák fehér márványból épült csodálatos palotájába és a spirituális visszavonulásra szolgáló ashramok világába kalauzoljuk el olvasóinkat. Megismerkedünk továbbá az ayurvedikus hagyomány egyik legösszetettebb rituáléjával, a panchakarmával, amely a szervezet komplex tisztító, méregtelenítő, regeneráló és fiatalító eljárása, s amely ha nem magasan képzett, igazán hozzáértő terapeuta végzi, akkor komoly veszélyekkel is járhat az egészségre. A következő fejezetben áttekintünk még további három ayurvedikus rituálét, melyek a következők lesznek:
• a svedana rituálé: gyógynövényes gőzfürdő,
• a navarikhizi masszázs: a test rizzsel és gyógynövények nedvével végzett masszázsa,
• és a talam rituálé, a koponya felső részén alkalmazott gyógynövényes pakolás.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük