• ked. jan 26th, 2021

Kitűnő lehetőség 🌝 kiszsinagoga.hu

Képzeljük el, hogy itt megtalálja a pontos információkat.

Az arc ereinek állapotát befolyásoló belső tényezők

ByKelemen Gréta

júl 24, 2018
[Total:    Average: /5]

Az arc ereinek állapotát befolyásoló belső tényezők

 

AZ EREK SÉRÜLÉKENYSÉGÉT KIVÁLTÓ VAGY SÚLYOSBÍTÓ TÉNYEZŐK

A bőr öregedésének egyik fontos, de más tünetekhez képest kevésbé hangsúlyozott jellemzője, hogy az életkor előrehaladtával fokozódik az erek sérülékenysége. Szerencsére ma már sokat tudunk az arc ereinek állapotát befolyásoló külső és belső tényezőkről, és ezek az ismeretek segítségünkre lehetnek a mikrokeringést érintő problémákkal szembeni küzdelemben is. A környezeti és életmódbeli tényezők szerepéről viszonylag sok szó esik. Közismert, hogy a szélsőséges hőmérsékleti hatások, illetve a hideg és a meleg egymást követő, gyors váltakozása, a szél, a levegőben található szennyező anyagok magas koncentrációja, az erőteljes napsugárzás, az alkoholfogyasztás, a csípős, fűszeres élelmiszerek fogyasztása mind-mind hatással lehetnek a rosaceás bőr állapotának romlására. Jelen cikk keretei között azonban most inkább azokra a belső tényezőkre fókuszálunk, amelyek az erek állapotát és a mikrokeringést befolyásolják, ezzel összefüggésben pedig hatással vannak a rosaceás tünetek alakulására is.

• Az erek állapotát befolyásoló tényezők között meg kell említenünk a gyulladásokat. Az életkor előrehaladtával a bőr egyre fogékonyabbá válik a gyulladásokra. 70 éves korra az immunvédelmet nyújtó T-limfociták legfőbb érési helye, a csecsemőmirigy fi atalkori kapacitásának már csak 10%- ára képes. Ezért a bőr ápolása során igyekezni kell megelőzni a gyulladások kialakulásának lehetőségét.
• Az oxidatív stressz szerepet játszik a fi brózis, a szklerózis, a csökkent immunműködés és a rosszindulatú elváltozások kialakulásában is, ezért kerülni kell minden olyan tényezőt, amely az oxidatív stressz fokozódását okozhatja (alkohol, cigaretta, tartósítószerek, megerőltető mozgás, környezeti mérgek stb.).
• Az antioxidánsok kedvezően befolyásolják az erek és a hajszálerek állapotának alakulását. Ezért az antioxidánsok bejuttatása a szervezetbe étrend- kiegészítők, ill. lokális készítmények formájában egyaránt javasolt. Az erek sérülékenysége ellen ható antioxidánsok közül a legfontosabbak:

– az E-vitamin,
– a C-vitamin,
– az A-vitamin (a béta-karotinok és a likopin),
– a szelén (amelyből a lakosság nagy részénél hiányállapot áll fenn),
– a cink (amelynek bőrre gyakorolt hatása régóta ismert),
– a réz,
– a mangán,
– a fl avonoidok,
– a Q10-koenzim,
– a B9-vitamin,
– a glutation-peroxidáz,
– egyes antioxidáns tulajdonságú enzimek.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az antioxidánsok hiánya, de túladagolásuk is oxidációs folyamatokat válthat ki a szervezetben, és az ajánlott napi adagnál nagyobb mennyiség bevitele toxikus is lehet. Ezért az antioxidánsok adagolása során mindig tekintettel kell lenni az optimális mennyiségre, valamint arra is, hogy egyes antioxidánsok csak bizonyos más anyagokkal szinergiában képesek kifejteni hatásukat. Az erek állapotát is jelentősen befolyásoló oxidatív stresszel és a szabad gyökök okozta károkkal szembeni küzdelemben feltétlenül szükség van bizonyos, szájon át szedhető étrend-kiegészítők alkalmazására is, mert a táplálékainkkal a szervezetbe bejutó antioxidánsok mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson a szervezetet érő külső és belső eredetű, káros hatásokkal szemben.

A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSA AZ EREK ÁLLAPOTÁRA

A táplálkozástudomány fejlődésével egyre világosabbá válik, hogy a szervezetbe bevitt tápanyagok minősége és egymáshoz viszonyított aránya kiemelkedő fontosságú szerepet játszik az erek egészségi állapotának alakulásában. A ma leginkább javasolt, helyes táplálkozási mód sok tekintetben visszatér a kezdetekhez. Mára kezdjük felismerni, hogy akkor táplálkoztunk egészségesen, amikor a civilizációnk fejlődése során kialakult élelmiszer-átalakító eljárásokat még nem ismerte és nem alkalmazta az emberiség. A helyes táplálkozás legfontosabb alapelveinek betartásával megőrizhető az erek egészsége, és mérsékelhető, illetve a későbbi életkorokra tolható ki sok egyéb, az öregséggel együtt járó tünet és változás is.

Főbb irányvonalak a helyes táplálkozási szokások kialakításához:

• csökkenteni kell a gluténtartalmú gabonafélék (rozs, árpa) mennyiségét,
• mérsékelni kell a tejtermékek fogyasztását,
• csökkenteni kell a telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek mennyiségét a táplálékainkban (pl. felvágottak),
• kerülni kell az erőteljes konyhai átalakító eljárásokon átesett (olajban, zsírban sült, füstölt, grillezett) élelmiszerek fogyasztását, mert ezek nagy menynyiségben
tartalmaznak az erek egészségét veszélyeztető, toxikus anyagokat (rákkeltő hatású aromás szénhidrogéneket, ún. benzopiréneket).
Az étrend átalakításához ajánlott:
• gluténmentes gabonanövényeket fogyasztani, mint amilyen pl. a rizs vagy a kukorica,
• megnövelni a szervezetbe bevitt egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét (pl. olívaolaj, repceolaj),
• jelentősen csökkenteni a cukorfogyasztást, mert a cukor a fehérjékhez kapcsolódva a szervezet számára igen káros vegyületeket alkot,
• jelentősen növelni az étrend összeállítása során a nyers, feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök mennyiségét,
• törekedni az omega-3 és omega-6 zsírsavak helyes arányára a táplálékainkban.

Az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű fogyasztása egészségtelen, és elősegíti a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását és fennmaradását. Omega-6 zsírsavakat tartalmaz a napraforgóolaj, a földimogyoró olaj, a vörös hús, a búza. Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásúak, és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének fenntartásában is fontos szerepet játszanak. Nagyobb mennyiségben a tengeri halakban és a friss zöldségekben fordulnak elő. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak optimális aránya 1:5 volna. Ezzel szemben helytelen táplálkozási szokásaink miatt a szervezetben tényleges arányuk ma az 1:20 körüli értéket mutat.

A HORMONOK HATÁSA A HAJSZÁLEREK ÁLLAPOTÁRA

Az erek törékenységét befolyásoló tényezők között általában kevesebb szó esik a hormonokról, holott az erekre gyakorolt hatásuk igen jelentős.
• A tobozmirigy termelte melatonin a legerősebb antioxidáns hatású hormon, amely fontos szerepet játszik az öregedéssel szembeni küzdelemben.

Emellett az erek állapotára ható hormonok között meg kell még említenünk a következőket:

• a növekedési hormon,
• a DHEA (dehidroepiandroszteron),
• a kortizol,
• az inzulin,
• a tesztoszteron,
• az ösztrogének,
• a progeszteron.

Az érfalak erősségének megőrzéséhez feltétlenül székség van a hormonhiányos állapotok megszüntetésére, a szervezet megfelelő hormonszintjének beállítására. Az évek múlásával csökken az ösztrogén, a kortizol, a növekedési hormon, a pajzsmirigyserkentő tireotrop hormon és a DHEA szintje a szervezetben, ezek a változások pedig kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a hajszálerek sérülékenységét. A különböző hormonok többféle módon játszhatnak szerepet a mikrokeringési problémák és az értágulatosság kialakulásában. A hormonok hatással vannak a sejtek és az idegek regenerációjára, szabályozzák
a vérkeringést, a kollagén- és elasztikus rostok szintézisét és állapotát, befolyásolják a faggyúmirigyek működését is.

Az ösztrogén

Az ösztrogén hidratálja a bőrt, csökkenti az érfalak áteresztőképességét, serkenti a véráramlást, értágító hatású, és egészen a menopauzáig – amikor is mennyisége drasztikusan lecsökken a szervezetben – bizonyítottan védettséget nyújt a női szervezet számára a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Az erek állapotát ez a hormon befolyásolja a legmeghatározóbb módon. Azoknál a nőknél, akiknél megfelelő kezeléssel a menopauza után is a természetes szinten tartják az ösztrogén és a progeszteron hormonok helyes arányát, 40%-kal kisebb az érszűkület kockázata. Ezzel szemben a vénás trombózis előfordulási gyakorisága a három-hatszorosára emelkedik azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátló tablettát szednek, mivel
ezek a készítmények fokozott véralvadékonyságot okoznak, és közvetve hozzájárulnak az érfalak törékennyé válásához is.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy csökkent működésének következtében az erek összeszűkülnek, a véráramlás romlik, a bőr megvastagodik, kiszárad, esetleg hámlik is. Ezzel éppen ellenkezőleg, a pajzsmirigy túlműködése miatt megnövekedett hormonszint az erek dilatációját okozza, a bőr elvékonyodik, meleg és nedves lesz, fokozottan izzad, az arcon bőrpír jelentkezik.

A kortizol és a DHEA

A mellékvese által termelt két legfontosabb hormon a kortizol és a DHEA. Az alacsony kortizolszint következményeként fokozott bőrpigmentáció tapasztalható, a bőr barnás árnyalatú lesz, szárazzá válik, elvékonyodik (pergamen bőr) és zsíros lesz, az erekben a véráramlás romlik, a bőr vérellátása csökken. A mellékvese túlműködésével összefüggő magas vérkortizolszint esetén a bőrerek különösen az orcák területén kitágulnak, könnyen elpattannak, a bőr alatti zsírszövet csökken, a bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik. Megváltozik a zsíreloszlás is: a törzsön, illetve az arc területén a zsírszövet felszaporodik, az arc kikerekedik (ún. „holdvilág arc”), a nyak megvastagodik, háti oldalán zsírpúp alakulhat ki, míg a végtagok vékonyak maradnak. A vékony bőrön áttűnő erek miatt vöröses csíkok jelenhetnek meg a test felszínén, és nőknél fokozódhat a szőrnövekedés is. A túlzott DHEA-termelés következményeként – amely a pubertás idején gyakran tapasztalható – a bőr és a hajas fejbőr zsírossá válik, aknés tünetek és fokozott szőrnövekedés jelentkezhetnek.

Ne feledkezzünk meg a koleszterinről sem, amely egy egész sor egymást követő hormonális átalakulás kiindulópontjaként játszik fontos szerepet a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában: koleszterin pregnenolon DHEA androszteneidon tesztoszteron ösztrogének.

ÖSSZEFOGLALÁS

A hormonháztartás egyensúlyának rendszeres ellenőriztetése és a hormonszint optimális értékeinek fenntartása, az erek és kapillárisok állapotát befolyásoló tápanyagok rendszeres és megfelelő arányú bevitele, a helyes táplálkozás és az antioxidánsok megfelelő mennyiségének biztosítása a szervezet számára mind-mind olyan tényezők, amelyek együttesen hatva segíthetnek a hajszálerek sérülékenységének, dilatációjának mérséklésében vagy megszüntetésében.
A rosaceás tünetek kialakulásában szerepet játszó egyik legfőbb okot ugyanis – a bőr barrierfunkciójának elégtelensége mellett – éppen a bőr mikrokeringési problémái jelentik.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük