HĂ­rek

Az ödĂ©ma okai Ă©s kezelĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©gei

Az ödĂ©ma okai Ă©s kezelĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©gei

Sok nƑt Ă©rintƑ, mindennapi problĂ©ma az ödĂ©mĂĄra valĂł hajlam. A szem, az arc, a kĂ©z Ă©s a lĂĄb megdagadĂĄsa fƑkĂ©nt a reggeli Ă©s az esti ĂłrĂĄkban jelentkezik, kellemetlen komfortĂ©rzetet okozva az Ă©rintetteknek. Reggel, Ă©bredĂ©s utĂĄn a tĂŒkörbe nĂ©zve sokan tapasztaljĂĄk, hogy az Ă©jszaka folyamĂĄn a szemkörnyĂ©k Ă©s az arc felpĂŒffedt. Napközben azutĂĄn mĂ©rsĂ©klƑdnek a tĂŒnetek. EstĂ©re azonban megdagadhat a lĂĄbszĂĄr, a lĂĄbfej, a feszĂ­tƑ, kellemetlen Ă©rzĂ©s miatt az ember alig vĂĄrja, hogy hazaĂ©rjen, Ă©s kibĂșjhasson vĂ©gre a kĂ©nyelmetlennĂ© vĂĄlt cipƑbƑl. Az arc Ă©s a vĂ©gtagok ödĂ©mĂĄjĂĄnak gyakori problĂ©mĂĄjĂĄval csak kevesen fordulnak orvoshoz. Dr. Jean-Jacques Legrand endokrinolĂłgus szakorvost arra kĂ©rtĂŒk, hogy kĂ©rdĂ©seinkre vĂĄlaszolva magyarĂĄzza el a „titokzatos” eredetƱ tĂŒnetek hĂĄtterĂ©ben meghĂșzĂłdĂł okokat.

MI OKOZZA AZ ÖDÉMÁS PANASZOKAT?

A szövetek között megrekedt vĂ­z miatt a test egyes tĂĄjain, jellemzƑen az arcon Ă©s a vĂ©gtagokon jelentkezik leginkĂĄbb a jellegzetes duzzadtsĂĄg, amely hol elmĂșlik, hol pedig Ășjra kialakul. Az, hogy mikor mely terĂŒleteket Ă©rintenek jobban a tĂŒnetek, nagymĂ©rtĂ©kben fĂŒgg attĂłl, hogy milyen testhelyzetben van Ă©ppen az ember, amikor a vĂ­zvisszatartĂĄs jelentkezik. Ha a vĂ­z az Ă©jszaka folyamĂĄn gyĂŒlemlik fel a szövetek között, akkor a duzzadtsĂĄg a fekvƑ testhelyzet miatt elsƑsorban az ĂĄgyĂ©ktĂĄjĂ©kot, az arcot, a szem környĂ©kĂ©t, a kĂ©zfejet Ă©s a kĂ©z ujjait Ă©rinti. Ezzel Ă©ppen ellentĂ©tesen, ha a szövetközi folyadĂ©kgyĂŒlem a nap folyamĂĄn keletkezik, akkor – az ĂĄllĂł testhelyzet miatt – az ödĂ©mĂĄs duzzanat fƑleg a vĂĄdli, a boka Ă©s a lĂĄbfej rĂ©giĂłjĂĄban alakul ki. A pĂŒff edtsĂ©g – a felgyĂŒlemlƑ folyadĂ©k mennyisĂ©gĂ©tƑl fĂŒggƑen – ĂĄtmenetileg ĂĄltalĂĄban 500–1500 grammnyi sĂșlygyarapodĂĄssal jĂĄr egyĂŒtt, Ă©s kellemetlen komfortĂ©rzetet okoz. Ez a jelensĂ©g leginkĂĄbb a nemileg aktĂ­v korban lĂ©vƑ, 14–50 Ă©v közötti nƑknĂ©l tapasztalhatĂł. EttƑl eltĂ©rƑ Ă©letkorokban, illetve fĂ©rfi aknĂĄl csak ritka esetben talĂĄlkozni a tĂŒnetekkel.

VAN-E SZEREPÜK A HORMONOKNAK A TÜNETEK KIALAKULÁSÁBAN?

VĂ©lhetƑleg igen, de hogy pontosan milyen szerepet jĂĄtszanak a nƑi hormonok az ödĂ©ma keletkezĂ©sĂ©ben, azt ma mĂ©g nem ismerjĂŒk pontosan. A havonta jelentkezƑ premenstruĂĄciĂłs szindrĂłmĂĄnĂĄl sem tudjuk mĂ©g igazĂĄn, milyen hormonĂĄlis összetevƑi vannak annak a sok nƑt Ă©rintƑ tĂŒnetcsoportnak, amely a menstruĂĄciĂłt közvetlenĂŒl megelƑzƑ napokban jelentkezik a mellek megduzzadĂĄsĂĄval, feszĂŒlĂ©sĂ©vel Ă©s mĂ©rsĂ©kelt sĂșlygyarapodĂĄssal. ValĂłszĂ­nƱnek lĂĄtszik azonban, hogy az ĂĄtmeneti ödĂ©mĂĄk kialakulĂĄsĂĄban is szerepet jĂĄtszhat a premenstruĂĄciĂłs szindrĂłma kialakulĂĄsĂĄĂ©rt is felelƑs ösztrogĂ©n, amely közismerten kĂ©pes elƑidĂ©zni a szövetekben a vĂ­zviszszatartĂĄst. Az ösztrogĂ©n hatĂĄsĂĄnak erƑteljesebb Ă©rvĂ©nyesĂŒlĂ©se nem azĂ©rt alakul ki, mert a petefĂ©szkek a szokĂĄsosnĂĄl több ösztrogĂ©nt termelnek, hanem azĂ©rt, mert a petefĂ©szkek ĂĄltal termelt mĂĄsik hormon, a progeszteron szintĂ©zise csökken, Ă­gy az nem tudja kiegyensĂșlyozni az ösztrogĂ©n hatĂĄsĂĄt. Azt azonban a tudomĂĄny jelenlegi ĂĄllĂĄsa szerint nem ĂĄllĂ­thatjuk, hogy az ösztrogĂ©n Ă©s a progeszteron megvĂĄltozott arĂĄnyĂĄnak a premenstruĂĄciĂłs szindrĂłmĂĄn kĂ­vĂŒl jelentkezƑ vĂ­zviszszatartĂĄshoz is köze volna. Az agyalapi mirigy (hipofĂ­zis) hĂĄtulsĂł lebenyĂ©ben kivĂĄlasztott Ă©s raktĂĄrozott ADH hormon (vazopresszin) a vesĂ©kre hat, a kanyarulatos csatornĂĄk Ă©s a gyƱjtƑcsatorna vĂ­zvisszaszĂ­vĂĄsĂĄt fokozza. Az ödĂ©ma kialakulĂĄsĂĄban feltehetƑen szerepet jĂĄtszik, hogy a hipofĂ­zis valamely hatĂĄsra nagyobb mennyisĂ©gben vĂĄlaszt ki ADH-t, ami a vizeletkivĂĄlasztĂĄs lassulĂĄsĂĄt Ă©s vĂ­zvisszatartĂĄst indukĂĄl a szervezetben. A szövetek között rekedt vĂ­z ilyenkor a test aktuĂĄlis helyzetĂ©tƑl fĂŒggƑen mĂĄs Ă©s mĂĄs testtĂĄjakon okoz helyi pĂŒffedtsĂ©get. Az esetenkĂ©nt jelentkezƑ, vĂ­zvisszatartĂĄsi problĂ©mĂĄkkal összefĂŒggƑ ödĂ©ma kialakulĂĄsa a hipofĂ­zis ADH-termelĂ©sĂ©tƑl valĂłszĂ­nƱleg nem fĂŒggetlen jelensĂ©g. A vĂ­z visszatartĂĄsĂĄnak azonban vannak bizonyos kivĂĄltĂł vagy sĂșlyosbĂ­tĂł tĂ©nyezƑi. Az ödĂ©mĂĄs tĂŒnetekrƑl panaszkodĂł pĂĄciensek körĂ©ben vĂ©gzett, több hĂłnapig vagy akĂĄr több Ă©vig tartĂł vizs-gĂĄlatok Ă©s kutatĂĄsok eredmĂ©nyei szerint az ĂĄllĂł Ă©s a fekvƑ testhelyzet kedvez az ödĂ©ma kialakulĂĄsĂĄnak. A magas hƑmĂ©rsĂ©klet ĂșgyszintĂ©n szerepet jĂĄtszik a tĂŒnetek kivĂĄltĂĄsĂĄban: a vĂ©gtagok ödĂ©mĂĄja kĂŒlönösen gyakori a nyĂĄri idƑszakban. ValĂłszĂ­nƱnek lĂĄtszik, hogy az elfogyasztott Ă©telek is hatĂĄssal vannak a vĂ­zvisszatartĂĄsra. A tapasztalatok szerint kĂŒlönösen az esti ĂłrĂĄkban fogyasztott sĂłs Ă©telek, illetve a nagyobb mennyisĂ©gƱ alkohol fogyasztĂĄsa mĂĄsnap reggelre az arc, a szem, a kĂ©z duzzadtsĂĄgĂĄt okozhatja. Az idegi megterhelĂ©s, a gondok, a vitĂĄk, a stresszhatĂĄs szintĂ©n kivĂĄltĂł okkĂ©nt jĂĄtszhatnak közre a tĂŒnetek kialakulĂĄsĂĄban.

OKOZ-E AZ ÖDÉMA BÁRMIFÉLE ZAVAROKAT A SZERVEZET MưKÖDÉSÉBEN?

A kellemetlen komfortĂ©rzeten tĂșl elmĂ©letileg nem, de az Ă©rintettek gyakran panaszkodnak kĂŒlönbözƑ pszichoszomatikus tĂŒnetekre, mint pl. fokozott szomjĂșsĂĄgĂ©rzet, fizikai Ă©s lelki fĂĄradtsĂĄg, migrĂ©n, alacsony vĂ©rnyomĂĄs, a fizikai teherbĂ­rĂĄs csökkenĂ©se, zihĂĄlĂĄs nagyobb megterhelĂ©s esetĂ©n, a vĂ©gtagok zsibbadĂĄsa Ă©s tompult Ă©rzĂ©kelĂ©se. Gyakran emlĂ­tik mĂ©g a vĂ­zvisszatartĂĄssal jĂĄrĂł kĂ­sĂ©rƑjelensĂ©gkĂ©nt a napi vizeletmennyisĂ©g csökkenĂ©sĂ©t Ă©s a szĂ©krekedĂ©st is. A kĂ©t utĂłbbit leszĂĄmĂ­tva a többi tĂŒnet sem nem oka, sem nem közvetlen következmĂ©nye az ödĂ©mĂĄnak.

MILYEN TERÁPIÁS LEHETƐSÉGEK ÁLLNAK RENDELKEZÉSRE AZ ÖDÉMA KEZELÉSÉRE?

Pillanatnyilag nem ismerĂŒnk olyan orvosi kezelĂ©si eljĂĄrĂĄst, amellyel az ödĂ©ma keletkezĂ©sĂ©nek okait Ă©s a panaszok idƑrƑl idƑre visszatĂ©rƑ kiĂșjulĂĄsĂĄt meg tudnĂĄnk szĂŒntetni. TĂŒneti kezelĂ©st tudunk csak alkalmazni, amellyel a kialakult ödĂ©mĂĄt mĂ©rsĂ©kelni lehet. MindenekelƑtt azt kell szem elƑtt tartani, hogy a tĂŒnetekre (az ödĂ©mĂĄra, illetve a szĂ©krekedĂ©sre) hatĂł gyĂłgyszereket, azaz a vĂ­z- Ă©s a hashajtĂłk szedĂ©sĂ©t nem szabad javasolni erre a problĂ©mĂĄra, mert csak egyre növekvƑ dĂłzisban lennĂ©nek hatĂ©konyak, ami pedig nagyon hamar mellĂ©khatĂĄsok Ă©s mĂĄsodlagos egĂ©szsĂ©gproblĂ©mĂĄk kialakulĂĄsĂĄhoz vezetne. Az ödĂ©ma mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©re legfeljebb egyes, a vegetatĂ­v idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t szabĂĄlyozĂł gyĂłgyszerek, illetve a szövetek ionegyensĂșlyĂĄt helyreĂĄllĂ­tĂł nyomelemek ajĂĄnlhatĂłk: kalcium, kĂĄlium, magnĂ©zium. Helyi kezelĂ©skĂ©nt pedig azok a gyĂłgyszerek hatĂĄsosak, amelyek az erek falĂĄnak rugalmassĂĄgĂĄt fokozzĂĄk. ÖdĂ©mĂĄra valĂł hajlam esetĂ©n tanĂĄcsos az Ă©teleket csak mĂ©rsĂ©kelten sĂłzni (de nem sĂłtlanul fogyasztani), kerĂŒlni a hozzĂĄadott cukor- Ă©s az alkoholfogyasztĂĄst Ă©s dohĂĄnyzĂĄst, valamint növelni a folyadĂ©kbevitelt, fƑkĂ©nt este, a lefekvĂ©s elƑtti ĂłrĂĄkban. Sajnos a test kĂŒlönbözƑ rĂ©giĂłiban jelentkezƑ ödĂ©mĂĄra az orvos ĂĄltalĂĄban nem tud valĂłban hatĂ©kony Ă©s hosszĂș tĂĄvon a tĂŒnetek visszatĂ©rĂ©sĂ©t megakadĂĄlyozĂł megoldĂĄst javasolni. A menstruĂĄciĂłs ciklussal nem összefĂŒggƑ, szakaszosan Ă©s vĂĄratlanul jelentkezƑ szövetközi folyadĂ©kgyĂŒlem problĂ©mĂĄja orvosi eszközökkel ma mĂ©g nemigen kezelhetƑ. SzerencsĂ©re a tĂŒnetek a pĂĄciensnek okozott kellemetlen komfortĂ©rzeten tĂșlmenƑen nem jelentenek semmifĂ©le sĂșlyosabb problĂ©mĂĄt, Ă©s nem veszĂ©lyeztetik az egĂ©szsĂ©get.

MILYEN MEGOLDÁST JAVASOLHATNAK A KOZMETIKUSOK ÖDÉMÁRA HAJLAMOS VENDÉGEIKNEK?

A szindrĂłma tĂŒneti kezelĂ©sĂ©re vĂ©lemĂ©nyem szerint a kozmetikusok hĂĄromfajta kezelĂ©st ajĂĄnlhatnak: relaxĂĄlĂł hatĂĄsĂș esztĂ©tikai kezelĂ©seket, nyirokdrenĂĄzst, illetve hidroterĂĄpiĂĄt. MindhĂĄrom tĂ­pusĂș kezelĂ©s hozzĂĄjĂĄrulhat a tĂŒnetek mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©hez, de a problĂ©ma okĂĄt sajnos egyik sem szĂŒnteti meg.

RelaxĂĄlĂł hatĂĄsĂș esztĂ©tikai kezelĂ©sek
Ahogyan azt az ödĂ©mĂĄt kivĂĄltĂł okok felsorolĂĄsĂĄnĂĄl is emlĂ­tettĂŒk, a kĂŒlönfĂ©le lelki Ă©s idegi megterhelĂ©sek hatĂĄsĂĄra fokozĂłdhat a szervezetben a vĂ­zvisszatartĂĄs. EzĂ©rt minden olyan kezelĂ©s, ami ellazulĂĄst, megnyugvĂĄst, kikapcsolĂłdĂĄst jelent a nƑk szĂĄmĂĄra, hatĂ©kony lehet az ödĂ©ma tĂŒneteinek enyhĂ­tĂ©sĂ©ben. A relaxĂĄlĂł hatĂĄsĂș arc- Ă©s testkezelĂ©sek csökkentik a vĂ­zvisszatartĂĄst, ezĂ©rt segĂ­tik a szövetek között pangĂł folyadĂ©k elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, Ă©s Ă­gy a helyi duzzadtsĂĄg megszƱnĂ©sĂ©t. Fontos, hogy a relaxĂĄlĂł kezelĂ©sek mindig manuĂĄlis technikĂĄkon alapuljanak, Ă©s a teljes ellazulĂĄst ne zavarja sem semmifĂ©le elektromos kĂ©szĂŒlĂ©kek, sem szĂ©lsƑsĂ©ges meleghatĂĄs, sem erƑteljes nyomĂĄs, ami mind Ășjabb zavarĂł stimulus lehet az idegrendszer szĂĄmĂĄra. JĂł eredmĂ©nyeket nyĂșjthat pĂ©ldĂĄul egy Ă©rösszehĂșzĂł, tonizĂĄlĂł hatĂĄsĂș arcpakolĂĄs, egy simĂ­tĂł mozdulatokkal dolgozĂł arc- Ă©s/vagy testmasszĂĄzs. MĂĄr maga az izmok elernyedĂ©sĂ©t kivĂĄltĂł relaxĂĄciĂł, a teljes nyugalomban eltöltött pihenĂ©s is javĂ­that a tĂŒneteken. A kozmetikus otthoni megoldĂĄskĂ©nt javasolhatja vendĂ©gĂ©nek, hogy töltsön el egy fĂ©lĂłrĂĄt fekvƑ testhelyzetben, enyhĂ©n megemelt lĂĄbbal Ă©s fejjel, a tökĂ©letes kikapcsolĂłdĂĄshoz megfelelƑ, kellemes környezetben.

NyirokmasszĂĄzs
A megfelelƑ technikĂĄval vĂ©grehajtott nyirokmasszĂĄzs az ödĂ©ma kezelĂ©sĂ©nek leghatĂ©konyabb mĂłdszere. A drĂ©nezƑ mozdulatokat alkalmazni lehet az arcon, illetve az alsĂł vagy a felsƑ vĂ©gtagokon is, aszerint, hogy a tĂŒnetek mely testtĂĄjat Ă©rintik. A drĂ©nezƑ kezelĂ©s cĂ©lja, hogy a nyirokrendszert a szövetek között megrekedt folyadĂ©k elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra ösztönözzĂŒk. A nyirokmasszĂĄzs fontos rĂ©szĂ©t kĂ©pezi a relaxĂĄciĂł is, amelynek idƑtartama nagyjĂĄbĂłl azonos a drenĂĄzsĂ©val.

HidroterĂĄpia
A harmadik lehetsĂ©ges megoldĂĄs a hidroterĂĄpia. A szövetek ionegyensĂșlyĂĄt helyreĂĄllĂ­tĂł hatĂĄsĂș algĂĄkkal dĂșsĂ­tott, mĂ©rsĂ©kelten meleg fĂŒrdƑ, a gerinc felĂ©, illetve a nyaktĂłl az ĂĄgyĂ©ktĂĄjĂ©k felĂ© ĂĄramoltatott meleg vĂ­z jĂłtĂ©kony hatĂĄssal van a szövetközi folyadĂ©kgyĂŒlem mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©re. Ahogyan a nyirokdrenĂĄzs esetĂ©ben, a terĂĄpiĂĄnak itt szerves rĂ©sze a pihenĂ©s, fekvƑ helyzetben, jĂłl betakarva, hogy a test megƑrizze a meleg fĂŒrdƑvĂ­z hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t.

VÁRHATÓ-E, HOGY A KÖZELJÖVƐBEN TÖBBET TUDUNK MAJD ERRƐL A PROBLÉMÁRÓL, ÉS HATÉKONY MÓDSZEREK LESZNEK A KEZELÉSÉRE?

Jelenleg nem ĂĄll rendelkezĂ©sre olyan orvosi terĂĄpiĂĄs mĂłdszer, amellyel valĂłban hatĂ©konyan kezelhetnĂ©nk a szövetközi folyadĂ©kgyĂŒlem problĂ©mĂĄjĂĄt, Ă©s fƑkĂ©nt annak okait. Ezzel szemben – ahogyan ezt a fent javasolt kezelĂ©si eljĂĄrĂĄsok felsorolĂĄsa sorĂĄn lĂĄthattuk – vannak olyan esztĂ©tikai kezelĂ©sek Ă©s masszĂĄzstechnikĂĄk, amelyekkel a kialakult tĂŒnetek mĂ©rsĂ©klĂ©se terĂ©n jelentƑs eredmĂ©nyeket lehet elĂ©rni. Fontos, hogy a tĂŒnetekkel orvoshoz, kozmetikushoz fordulĂł nƑket megnyugtassuk afelƑl, hogy a jelensĂ©g hĂĄtterĂ©ben egĂ©szsĂ©gproblĂ©mĂĄt okozĂł tĂ©nyezƑk nem ĂĄllnak. Az idƑnkĂ©nti duzzadtsĂĄg keletkezĂ©se majd spontĂĄn elmĂșlĂĄsa gyakran tapasztalhatĂł jelensĂ©g, amelytƑl nem kell megijedni. Ha az orvos nem is tud jelenleg hatĂ©kony kezelĂ©st javasolni, a kozmetikus eszköztĂĄrĂĄban mĂĄr ma is megvannak a megfelelƑ mĂłdszerek a tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©re.

Az idƑszakosan jelentkezƑ szövetközi folyadĂ©kgyĂŒlem kezelĂ©sĂ©ben jelenleg a kozmetikai mĂłdszerek hatĂ©konyabbak a tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©ben, mint a rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł orvosi terĂĄpiĂĄs lehetƑsĂ©gek. Az ödĂ©mĂĄra hajlamos nƑknek az orvosok mellett a kozmetikusok is hasznos Ă©letvezetĂ©si tanĂĄcsokat tudnak adni, amelyekkel hozzĂĄjĂĄrulhatnak az ödĂ©mĂĄs tĂŒnetek megszĂŒntetĂ©sĂ©hez, a kiĂșjulĂĄs gyakorisĂĄgĂĄnak csökkentĂ©sĂ©hez, valamint az ĂĄltalĂĄnos jĂł közĂ©rzet Ă©s az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©hez is.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen GrĂ©ta-t, de a legfontosabb kĂ©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista Ă©s precĂ­z, termĂ©szetesen barĂĄtsĂĄgos, szemlĂ©lƑdƑ Ă©s racionĂĄlis, de kisebb dĂłzisokban, Ă©s gyakran elkĂ©nyeztetik a nem Ă©rzĂ©ketlen szokĂĄsok is.

Az optimizmusa azonban, amiĂ©rt gyakran imĂĄdjĂĄk. A barĂĄtok gyakran szĂĄmĂ­tanak rĂłla Ă©s romantikus termĂ©szetĂŒkre a szĂŒksĂ©g idejĂ©n.

Persze senki sem tökĂ©letes, Ă©s BogdĂĄnnak szĂĄmos hibĂĄja van. A tisztessĂ©g Ă©s az instabilitĂĄs hajlamos az Ășton jĂĄrni, bĂĄr inkĂĄbb szemĂ©lyes szinten, mint mĂĄsok szĂĄmĂĄra.

SzerencsĂ©re a pontossĂĄga ĂĄltalĂĄban ott van, hogy enyhĂ­tse a fĂșjĂĄsokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzåszólås?

Az email cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk