Egészség

Biokozmetika és anti-aging

 

MIÉRT ÖREGSZIK A BŐR?

A bőr öregedését többféle tényező együttes hatása befolyásolja. A legmeghatározóbb faktorok között ott vannak a genetikailag öröklött adottságok, amelyek mindenkinél más és módon kódolják az öregedés folyamatát, és eltérő módon befolyásolják a szervek és köztük a bőr öregedésének fiziológiáját. A genetikai meghatározottság mellett fontos befolyásoló tényezőként hat az öregedésre az életmód és számos környezeti hatás, mint például a napexpozíció, a stressz, a légszennyezettség, a dohányzás… A nők esetében a menopauza is jelentős hatással van a bőr öregedésére. A nemi hormonok menynyiségének csökkenése látható változásokat idéz elő a bőr állapotában, hiszen az ösztrogének fontos szerepet töltenek be a szervezet hidratációjában, az erek áteresztőképességének növelésében. A női nemi hormonok ösztönzőleg hatnak a fibroblasztok működésére is, amelyek az irha felépítésében részt vevő makromolekulákat termelik: a kollagént, az elsztint és a glükózaminoglikánokat (ezek közül a legismertebb a hyaluronsav). A menopauza idejére tehető, jelentős mértékű hormonszint-csökkenés következtében visszaesik a bőr nedvességtartalma, csökken tonizáltsága, az irha elvékonyodik, öregedése felgyorsul. A vérben található progeszteron egyik feladata a tesztoszteron női szervezetre gyakorolt hatásainak gátlása és egyensúlyban tartása. A progeszteron szintjének csökkenésével az androgén hormonok hatása megnövekszik, ezzel összefüggésben erőteljesebb szőrszálak nőnek az arcon (a felsőajak fölötti területen és az állon), illetve őszülésnek indul a haj is. A génállomány megváltoztatása, az idő kerekének visszaforgatása nem lehetséges, és csodákra hiába várunk. Az egyetlen lehetőség, ha az életmódunkat úgy változtatjuk meg, hogy az harmóniában legyen a szervezet idősebb korra megváltozó szükségleteivel, és ha megadjuk a bőrnek mindazt, amire fi atalos állapotának megőrzéséhez szüksége van. A bőr öregedését olyan készítményekkel és kezelésekkel tudjuk lassítani, amelyek hidratálják, táplálják a bőrt, és ösztönzik a sejtek megújulását.

A BŐR SZÜKSÉGLETEI A KÜLÖNBÖZŐ ÉLETKOROKBAN

Számos kozmetikai márka életkorok szerint ajánlja termékeit a fogyasztóknak. A csomagoláson feltüntetik, hogy a termék használata a 30, a 40 vagy az 50 éves korosztály számára ajánlható leginkább. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a fogyasztó azt a terméket választhassa, amely az adott életszakaszban a legmegfelelőbb ápolást nyújtja a bőrének. A bőr ápolási és hatóanyagigényei ugyanis az egyes életkorokban változnak.
• 30 éves kor tájékán megjelennek az első mimikai ráncok a homlokon, a szem és a száj környékén. A pórusok kissé kitágulnak, a bőr kissé veszít fiatalabbkori bársonyosságából, és megjelenhetnek a szem alatti táskák is. Ebben az életkorban a bőr öregedésének megelőzése a legfontosabb cél: hidratálni, táplálni kell a bőrt, megfelelő mennyiségű nedvességet és esszenciális zsírsavat kell biztosítani a számára.
• 40 éves korban a kollagénrostok kezdenek elvékonyodni, elszakadozni, ami mélyebb ráncok megjelenését, és az arc teltségének csökkenését vonja maga után. Ebben az életkorban az elasztin- és kollagénrostok szintézisének és funkcióinak stimulálása az elsődleges annak érdekében, hogy a bőr fi atalos jellege sokáig megmaradjon.
• 50 éves korban és azon túl az irha elvékonyodása fokozott ütemben halad előre, a bőr sérülékenyebb lesz, és sok esetben szárazzá, érdessé válik. A kiegyensúlyozott bőrfunkciókhoz elengedhetetlen vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből hiányállapotok alakulhatnakki a bőrben, ami felgyorsítja az öregedés ütemét. A bőrt ért napterhelések hatása is ekkor kezd igazán megmutatkozni: kialakulnak a rendellenes pigmentfoltok, a bőr tónusa egyenetlenné válik. Ebben az életkorban az alkalmazott termékeknek és kezeléseknek egyszerre sokféle problémára kell tudniuk hatékony megoldást kínálni.

AZ ÉRETT BŐR HÁROM TÍPUSA

Az egyes életkorokra általánosan jellemző sajátosságok ellenére a natúr- és biokozmetikai márkák többsége mégsem az életkor, hanem inkább a bőr aktuális állapota alapján határozza meg, hogy mely terméket mely fogyasztónak ajánlja. A tapasztalatok szerint ugyanis a genetikai meghatározottság, a táplálkozási és életmódbeli szokások és a külső környezeti tényezők függvényében azonos életkorban is nagyon különböző lehet egy-egy bőr állapota. 2008-ban egy biokozmetikai márka (az Ekia) készített egy felmérést, amelynek eredményei szintén alátámasztották ezt a tapasztalatot. Egy éven keresztül százötven, 50 és 80 év közötti nő bőrét tanulmányozták a következő paramétereket vizsgálva:
• a bőr elaszticitásának állapota,
• a ráncok elhelyezkedése az arcon,
• a bőr egészséges, sugárzó színe és egyenletes tónusa,
• a rendellenes pigmentfoltok (öregségi foltok) száma és mérete,
• a bőr simasága és a pórusok mérete,
• a klimax jelentkezése óta eltöltött évek száma.
A diagnózis alapján a vizsgálatban részt vevők bőrét három különböző csoportba sorolták:
Megkímélt állapotú érett bőr: általános állapota a korához képest jónak mondható. Az ápolás területén a legfontosabb tennivaló a sejtmegújulási folyamat ösztönzése.
Sérülékeny érett bőr: a bőr szerkezete és funkciói meggyengültek, vízhiányos állapot és a bőr természetes fényének megfakulása tapasztalható. Elsődleges cél a bőr vitalitásának fokozása és a károsodott működések helyreállítása.
Hiányállapotokkal küzdő érett bőr: nagyszámú erőteljes ránc található az arcon, a bőr megereszkedett, öregségi foltok alakultak ki. A csökkent bőrfunkciók újraindítása érdekében a bőrnek mélységi revitalizációra van szüksége. A fent felsorolt szempontok alapján bármelyik kozmetikus megvizsgálhatja vendégének bőrállapotát, és ha nem is precíz, méréses eredmények, csupán becsült értékek alapján dolgozik, mégis a tapasztalt bőrkép alapján be tudja sorolni ügyfelét a fenti három csoport egyikébe. A bőr aktuális állapotának felmérése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a szükségleteknek megfelelő termékeket és kezeléseket tudjuk javasolni a vendégnek.

A TERMÉSZET KINCSEI A BŐR FIATALSÁGÁNAK MEGŐRZÉSÉRE

A növényekben rejlő bőr- és hajtápláló, védő hatóanyagokat az ember már jóval azelőtt ismerte, mint ahogy az első kozmetikumok megjelentek. A modern vegyipar fejlődésével azután mindinkább feledésbe merültek ezek a legrégebbi időktől ismert növényi összetevők, mert a kozmetikai ipar egyre újabb és egyre tökéletesebb, ugyanakkor egyre mesterségesebb hatóanyagokat kínált helyettük a kozmetikai készítményekben. A natúr- és biokozmetika ehhez a félig feledésbe merült, szunnyadó hagyományhoz fordul vissza: tanulmányozza a világ valamennyi táján fennmaradt ápolási hagyományokat, szépészeti rituálékat, és a letűnt generációk évszázados tapasztalati tudását újra felszínre hozza. A természetes növényi összetevők között megtalálhatjuk azokat, amelyek a bőr öregedésének első jelei ellen kínálnak hatékony megoldásokat, ahogyan azokat is, amelyek az érett, már kialakult hiányállapotokkal küzdő bőr védelméről és helyreállításáról képesek gondoskodni. Virágok, növények, gyümölcsök óriási kincsesháza áll a rendelkezésünkre, és ne feledjük: nem véletlen, hogy a hagyományos kozmetikumokban alkalmazott hatóanyagok fele is növényi eredetű összetevő! Ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy a legkiválóbb hatóanyagok karnyújtásnyira vannak bárkitől: csak el kell fogadnunk a természet ajándékaként azokat a növényeket és gyümölcsöket, amelyek magukban rejtik a szép bőr titkát.

NÖVÉNYEK AZ EGÉSZSÉGES ÉS FIATALOS BŐR SZOLGÁLATÁBAN

A natúr- és biokozmetika biológiai gazdálkodás keretei között termesztett vagy ellenőrzött gyűjtőhelyekről származó, vadon termő növények aktív hatóanyagait dolgozza fel a termékekben kíméletes átalakító eljárásokkal, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a késztermékben található összetevők a lehető legnagyobb mértékben megőrizzék eredeti tulajdonságaikat. Az öregedésgátló vagy bőrfi atalító hatású biokozmetikumok növényi hatóanyagaik révén hidratálják, táplálják,
védik, működéseinek fokozására ösztönzik az idősödő bőrt, és egyszerre több szinten hatva veszik fel a harcot az idő látható jeleivel.

A bőr táplálása a barrierfunkciómegerősítése érdekében

Az idő előrehaladtával a faggyúmirigyek működése visszaesik, a sejtek közötti lipidekből álló kötőanyag meggyengül, és károsodik az a lipid kettősréteg, amely a bőr barrierfunkcióját biztosítja. A bekövetkező változások hatására a bőrben fokozódik a transzepidermális vízvesztés, ami dehidratációt, a bőr kiszáradását von maga után. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a bőrt olyan, magas esszenciális zsírsav tartalmú növényi olajokkal tápláljuk, amelyek segítségével helyreállítható a bőrbarrier és megakadályozható a bőr láthatatlan nedvességvesztése. A megfelelő olajok alkalmazásával a bőrállapot javulása gyors és szemmel látható.

Hidratálás a bőr teltségének helyreállítására

A bőr dehidratációjának megakadályozása mellett szükség van arra is, hogy segítsük a vízraktárak újraképződését. Erre a célra a hyaluronsav használható a legjobb eredménnyel. A növényi eredetű, fermentáció útján előállított bio-hyaluronsav valamennyi öregedésgátló biotermék jól ismert összetevője. Az irhában természetes formában is jelen lévő hyaluronsav sajátossága,hogy óriási vízmegkötő képessége révén teltséget ad a bőrnek. A hyaluronsav nagy molekulamérete miatt nem képes mélyen behatolni a bőrbe. Molekulasúlyától függően a termékekben található bio-hyaluronsav vagy megmarad a bőrfelszínen,
ahol a bőr teltségét fokozó hatást fejt ki (nagy molekulasúlyú hyaluronsav), vagy az epidermis felsőbb rétegeiben hidratáló funkciót lát el (alacsony molekulasúlyú hyaluronsav). Más, növényi hatóanyagok is képesek a hyaluronsavhoz hasonló hatást kifejteni a bőrben. Ilyen például a nagyvirágú kakaó, vagy más néven kupuazu (Theobroma grandifl orum) feldolgozásával készült vaj, amely kozmetikumok összetevőjeként táplálja, hidratálja a bőrt, és teltséget ad neki. Szintén komplex hatású a bükkfarügy kivonata, amely hidratálja a bőrt, és ugyanakkor csökkenti a ráncok mélységét, fokozza a bőr simaságát.

A sejtmegújulás ösztönzése és a bőrvolumen növelése

A bőr elvékonyodása, az elaszticitás folyamatos romlása és a ráncok kialakulása elleni küzdelemben valódi eredményeket elérni csak úgy lehet, ha mélységében kezeljük a bőrt: a fi broblasztok stimulálása elengedhetetlen ahhoz, hogy fokozódjon a kollagén-, az elasztin- és a hyaluronsav- termelés. Számos olyan növényt ismerünk, amelyek hatékonyan növelik a bőr volumenét, hatóanyagaikkal mintegy belülről képesek feltölteni a bőrt. A ginzeng, a centella asiatica vagy a mezei zsurló kihagyhatatlan összetevői a legjobb biológiai anti-aging készítménynek. Kivételesen értékes öregedésgátló hatóanyag a sárkányvér, ami nem más, mint a sárkánycserjék egyik fajtájának, a sárkányfának piros színű gyantája. Hegesedést segítő, regeneráló, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt a latin-amerikai népek már a legrégebbi időktől alkalmazzák a népi gyógyászatban. A sárkányfa gyantájának laboratóriumi vizsgálata és az eredmények igazolására végzett számos teszt során kiderült, hogy a gyantában található hatóanyagok rendkívüli mértékben képesek ösztönözni az újabb bőrsejtek keletkezését. A kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a sárkányvér négyszer intenzívebben képes kifejteni hatását, ha természetes formájában adják hozzá a kozmetikai készítményekhez, mint ha a belőle izolált molekulákat alkalmazzák az összetevők között. Ennek az egyes hatóanyagok szinergiája az oka, amelynek titka a természet bölcsességéből származik.

A pigmentfoltok halványítása és a ragyogó bőrszín visszaállítása

A pigmentképződés rendellenességei miatt az idősödő bőrön gyakoriak a barnás elszíneződést mutató bőrfoltok. A növények között szép számmal találhatunk olyanokat is, amelyek hatóanyagaik révén eredményesen halványítják az ún. öregségi foltokat, és egyenletessé teszik a bőr tónusát. E növények közül talán a legismertebb a fehér liliom, de az édesgyökér, illetve a tengerpartokon élő, sótűrő növény, a cápakapor, valamint az uborka is rendelkeznek pigmenthalványító
és a bőr természetes fényét visszaállító tulajdonságokkal. A dohányzás látható jelei leghamarabb a bőr természetes fényének elvesztésében nyilvánulnak meg. A dohányzás érösszehúzó hatása ugyanis a bőrszövetek oxigénellátásának elégtelenségét vonja maga után. A dohányosoknak nem adhatunk jobb tanácsot annál, mint hogy a lehető leghamarabb váljanak meg káros szenvedélyüktől. A cigaretta elhagyásával – a toxikus anyagok kiürülése után – a bőr viszonylag hamar képes visszanyerni korábbi egészséges színét, és a bőr fakó, élettelen jellege elmúlik. A vörös szőlő, a hamamelisz, az olasz szalmagyopár (Helychrisum italicum) vagy a centella asiatica hatóanyagai különösen jól alkalmazhatók az arc ragyogásának, a bőr frissességének visszaállítására. A bőrnek valódi, belülről fakadó ragyogást azonban leginkább a sejtmegújulás képes adni. A gyümölcssavak, és különösképpen az almasav – helyesen megválasztva, és megfelelő koncentrációban alkalmazva – enyhe hámlasztószerként hatnak, és a bőrt bársonyossá, egészségtől sugárzóvá teszik.

A bőr védelme az oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen

A bőrt naponta érik olyan hatások – többek között a nap UV-sugarai –, amelyek szabad gyökök képződését idézik elő. Ezek az instabil szerkezetű molekulák rendkívül reaktívak, és jelentős változásokat képesek előidézni a bőr állapotában, mivel a hiányzó elektronjuk pótlására az élő sejtekkel, proteinekkel, a sejtmagban található DNS-ekkel is reakcióba lépnek. A szabad gyökök semlegesítésére az anti-aging hatású készítmények összetevői között A-, C- és E-vitamint, fl avonoidokat, polifenolokat, természetes eredetű Q10-koenzimet, valamint a vörös gyümölcsökben, a zöld teában, a mályvában található tanint alkalmaznak a gyártók. A magas hegyekben élő, bársonyos szirmú kis virág, a havasi gyopár szintén kiváló szabadgyök-fogó hatóanyagokat tartalmaz, hiszen a nagy tengerszint feletti magasság miatt olyan erős UV-hatás éri, amely ellen hatékony védekezési mechanizmust kellett kifejlesztenie. A biológiai és natúrkozmetikumok összetevői között gyakran szerepelnek antioxidáns és szabadgyök- fogó hatóanyagok.

A bőr feszesítése, simaságának növelése és a ráncok feltöltése a fiatalos megjelenésű bőrért

A bőr látható fiatalosságának elengedhetetlen feltétele, hogy a ráncokat feltöltsük, hogy a bőr feszes legyen és erős tartású. A nagy molekulasúlyú hyaluronsav nagy vízmegkötő képessége révén a ráncokat belülről feltölti, a bőrt feszesebbé teszi. Az akácmézga kiváló tartást és feszességet ad a bőrnek. A bőr felszínén finom filmréteget képezve a bőrt azonnal simává teszi, és látható liftinghatást ér el.

A SZEMKÖRNYÉKI SPECIÁLIS BŐRTERÜLET

A szemkörnyék finom bőrének ápolása különleges odafigyelést igényel. Ez a kollagénben, elasztikus rostokban és zsírsejtekben egyaránt szegény terület rendkívüli igénybevételnek van kitéve: naponta tízezerszer pislogunk, és a fényviszonyok változásának hatására is sokszor húzzuk össze a bőrt a szem környékén, ahol éppen ezért az öregedés jelei is kifejezettebben mutatkoznak meg. A bőr szárazságának következtében ebben a régióban az átlagosnál is hamarabb és nagyobb mértékben alakulhatnak ki a ráncok. Megjelenhetnek a szem alatti táskák, karikák, amelyek elcsúfítják, megöregítik a tekintetet. A karikák kialakulásának oka elsősorban a rossz mikrokeringés, a salakanyagok pangása a hajszálerekben megrekedt vérben. A szem alatti táskákért ezzel szemben az elégtelen nyirokkeringés tehető felelőssé. A szemkörnyék ápolásánál a hidratáció és a feszesség megtartása vagy helyreállítása a legfontosabb feladat, ezen túlmenően pedig a vér-és nyirokáramlás stimulálásáról sem szabad megfeledkeznünk.

ÖSSZEFOGLALÁS

Egyre több és több nő számára válik fontossá, hogy bőrének fiatalosságát minél hosszabb időn keresztül megőrizze. A natúr- és biokozmetikumok a növényekből nyert természetes hatóanyagok szinergiájára építve rendkívül hatékony megoldásokat kínálnak a bőr hidratálására, táplálására, védelmére, regenerálására és simaságának helyreállítására. Az érett bőrre specializálódott biomárkák hatóanyagokban gazdag, kiváló textúrájú és különlegesen kellemes illatú termékeket kínálnak, amelyek messzemenően képesek megfelelni a fogyasztói elvárásoknak. Ezeket a termékeket választva az alkalmazás során egymásra találhat a hatékonyság, a bőrápolás öröme és a természetesség.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük