Hírek

Biológiai neurokozmetikumok érzékeny bőrre

Biológiai neurokozmetikumok érzékeny bőrre

A neurokozmetika elsősorban a stresszoldásra és a bőrfunkciók helyreállítására törekszik. A biokozmetika legjobb hatóanyagaiból már maga is állít elő kiváló hatású neurokozmetikai termékeket. A Laboratoires Emeraud, számos biológiai neurokozmetikum gyártója, az alábbi cikkben arról számol be, melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyeket a gyártó cégeknek az érzékeny bőrre szánt biotermékek fejlesztése során feltétlenül figyelembe kell venniük.

A közelmúltban végzett kutatások eredményei azt igazolják, hogy mind a férfiak, mind pedig a nők körében, minden korosztályban és valamennyi etnikumban egyre növekszik az érzékeny bőrűek száma. A nőknek ma kb. 50%-a, a férfiaknak 40%- a állítja magáról, hogy bőre érzékeny, nagyon érzékeny bőrűnek pedig a nők 10%-a és a férfiak 6%-a vallja magát. Mindazok, akiknek bőre rosszabbul tolerálja a nem kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett kozmetikumokat, az érzékeny bőrűek közé sorolhatóak. Az érzékeny bőrre való kozmetikumok iránti igény és kereslet jelentősen megnőtt az utóbbi tíz évben. Az érzékeny bőr igényeinek megfelelően kifejlesztett termékek kínálata elég szélesnek mondható a piacon, de a mai napig nem létezik semmiféle sztenderd ezeknek a termékeknek a gyártására, illetve valódi hatékonyságuk ellenőrzésére vonatkozóan. Mindez elsősorban azért lehet így, mert az érzékenységet kiváltó tényezők rendkívül sokfélék lehetnek, és az irritáció jelentkezésének módja is egyénenként változó, még akkor is, ha a tüneteknek vannak bizonyos életkorral, etnikai származással, életmóddal öszszefüggő közös vonatkozásai.

AZ ÉRZÉKENY BŐR

A bőr sorompót képez a szervezet és a külvilág között. Védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben, és kulcsfontosságú szerepet játszik a hidratáció megtartásában. Az érzékeny bőrűek esetében mindig fennáll a fokozott mértékű transzepidermális vízvesztés problémája, a bőrük áteresztőképessége ugyanis a normálisnál nagyobb. Ennek következménye két irányban hat: egyrészt a bőr nedvességtartalmából nagyobb mennyiséget veszít a párolgáson keresztül, másrészt a bőr felszínére került anyagok (így az irritációt kiváltó összetevők is) könnyebben és mélyebben tudnak bejutni a bőrbe. A bőr fokozott permeabilitásának hátterében genetikai okok állnak. Vélhetően olyan génmutációk okozzák, amelyek a szarusejtek burkát felépítő proteinek (fillagrin, citokeratin, prolin) mennyiségéért és arányáért felelősek. Ezek a proteinek biztosítanak stabilitást, mechanikai ellenálló képességet és rugalmasságot a szarurétegnek. A jelenlétüket szabályozó genetikai kód hibája a szarusejtek anormális fejlődését vonja maga után, ami a bőr barrierfunkciójának csökkenését okozza. A bőr érzékenységének hátterében álló másik ok a bőrben található lipidek (ceramidok) nem megfelelő mennyisége is lehet. A szarurétegben található ceramidáz enzim csökkenti a bőrben a ceramidok termelését. Tudományos vizsgálatok eredményei igazolták, hogy az érzékeny bőrű vizsgálati alanyok bőrében a ceramidáz enzim aránya ötszöröse volt a normál bőrben mért értékeknek. A ceramid hiánya – különösen, ha a sejtek burkát alkotó proteinek rossz genetikai kódolásával együtt jelentkezik – a bőr barrierfunkciójának meggyengülését vonja maga után, aminek egyenes következménye a bőr fokozott nedvességvesztése, valamint az irritáló anyagok könnyebb penetrációja a bőrbe.

A bőr hiperérzékenysége

A bőr hiperérzékenységének magyarázatát megközelíthetjük a következő szempontból: A bőr felépítésében részt vevő idegrostok, az ún. C-rostok – vagy más néven nociceptorok – bizonyos agressziók hatására (mint például a napfény, a bőrt érő dörzshatás vagy a bőrre kerülő, egyes kozmetikumok), neuromediátorokat termelnek, amelyek az ingerek közvetítésének funkcióját látják el, és aktiválják az immunrendszert, amely az adott területen helyi gyulladással válaszol a bőrt ért támadásra. Az érzékeny bőrű páciensek/ vendégek közös jellemzője, hogy idegvégződéseik sokkal érzékenyebben reagálnak a bőrt érő hatásokra, a bőrükben található C-rostok akár a legkisebb hatásra is azonnali immunválaszt kezdeményeznek.

A BIOLÓGIAI NEUROKOZMETIKUMOK FEJLESZTÉSE

A bio neurokozmetikumok összetételének megalkotása során az első számú szempont, hogy a termék semmilyen körülmények között ne tartalmazzon allergizáló összetevőket. A biokozmetikumokban leggyakrabban előforduló, allergizáló hatóanyagok mindenekelőtt a különböző esszenciális olajok, az alkohol, egyes illatanyagok, illetve a termék konzerválására használt alkotók. Az érzékeny bőrre való biokozmetikumok a lehető legkisebb mennyiségben tartalmazhatnak csak tartósító összetevőket, amelyek könnyen irritálhatják az érzékeny bőrt. A felületaktív anyagok közül ezekben a termékekben leginkább a cukorészterek alkalmazása javasolt, illatanyagok közül pedig kizárólag a hipoallergén illatanyagok, mert az érzékeny bőrt az allergének is könnyen irritálhatják. Az érzékeny bőr fiziológiai hátterének ismeretében szükséges, hogy ezek a termékek tartalmazzanak olyan hatóanyagokat is, amelyek nedvességgel látják el, puhítják, lágyítják a bőrt, helyreállítják funkcióit, és mérséklik a láthatatlan nedvességvesztést. Ugyanilyen fontos, hogy az érzékeny bőrre kifejlesztett kozmetikumok tartalmazzanak lipidösszetevőket is, elsősorban ceramidot, amely megerősíti a bőr barrierjét, és megakadályozza az irritációt kiváltó anyagok bejutását a bőrbe. Egyes, polifenolokban, anitoxidánsokban és antibakteriális összetevőkben gazdag növényi kivonatok jelentősen csökkenthetik a kialakuló helyi gyulladásokat, mérsékelhetik a szabad gyökök bőrkárosító hatásait, és növelhetik a vérben az immunoglobulin szintjét, ami javítja a rossz immunfunkciókat. Mindezek a hatások együttvéve azt eredményezik, hogy a megviselt vagy irritált bőr visszanyeri normális egyensúlyát, és még az akné, a különféle dematózisok, a szeborrea vagy a pszoriázis esetében is a bőrállapot javulása tapasztalható. A neurokozmetikumok tipikus összetevői között tehát szinte minden esetben ott találjuk a következő hatóanyagokat (amelyek természetesen még sok egyéb, más összetevővel egészülhetnek ki):
• hidratáló és okkluzív hatást kifejtő összetevők a transzepidermális vízvesztés megakadályozására,
• emulgeálószerként cukorészterek, amelyek hosszú távon sem növelik a bőr áteresztőképességét,
• ceramidok a bőr barrierfunkciójának megerősítésére,
• antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatóanyagokban gazdag növényi kivonatok a bőr általános állapotának javítása érdekében.
Az összetevők között nem szerepelhetnek allergizáló tulajdonságú illatanyagok, sem olyan alkotók, amelyek a bőr permeabilitását tovább fokozzák.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük