Hírek

Drénezés talpmasszázzsal

Drénezés talpmasszázzsal

Egyre t√∂bb eszt√©tikai szalonban, sp√°ban √©s gy√≥gy√°szati k√∂zpontban van m√°r lehetŇĎs√©g√ľk a vend√©geknek k√©z-, l√°b- vagy arcrefl exol√≥giai kezel√©seket k√©rni. A tavaszi-ny√°ri h√≥napokban az egyik legkeresettebb refl exol√≥giai kezel√©s a nyirokmŇĪk√∂d√©st fokoz√≥, dr√©nezŇĎ talpmassz√°zs. Ennek r√©szleteit mutatjuk be az al√°bbiakban l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre. Az al√°bbiakban ismertetett reflexter√°pi√°t a Francia Refl exol√≥giai T√°rsas√°g tiszteletbeli eln√∂ke, Philippe Rizzo fejlesztette ki, aki vallja: ‚ÄěA k√©z √©s a l√°b refl expontjainak stimul√°l√°s√°val a teljes test √©s a l√©lek sz√ľks√©gleteit el√©g√≠thetj√ľk ki.‚ÄĚ

A szakma nagy √∂regj√©nek tartott, k√∂ztiszteletben √°ll√≥ terapeuta p√°rizsi rendelŇĎj√©ben hossz√ļ √©vek √≥ta fogadja p√°cienseit √©s tan√≠tv√°nyait, a Massage Academy szervez√©s√©ben pedig csoportos kurzusokat vezet, √©s sok√©ves tapasztalatait saj√°t kezel√©si koncepci√≥k kidolgoz√°s√°val igyekszik az emberek jav√°ra ford√≠tani. A ‚ÄěManovitalit√©‚ÄĚ nevet viselŇĎ k√©zreflexol√≥giai protokollj√°t egy k√©sŇĎbbi sz√°munkban mutatjuk majd be Olvas√≥inknak. Itt most k√∂vetkezzen egy dr√©nezŇĎ hat√°s√ļ, nyirokmŇĪk√∂d√©st serkentŇĎ talprefl exol√≥giai elj√°r√°s le√≠r√°sa.

A NYIROKRENDSZERRŇźL √ČS A DREN√ĀZSR√ďL √ĀLTAL√ĀBAN

Kering√©s alatt az emberi szervezetben nem csup√°n a v√©rkering√©st √©rtj√ľk, hanem a nagy v√©rk√∂rrel k√∂zvetlen√ľl kapcsolatban √°ll√≥ nyirokkering√©st is, amelyet eg√©szen v√©kony hajsz√°lerek kiterjedt h√°l√≥zata alkot. A nyirokerekben √°raml√≥ √°tl√°tsz√≥, v√≠zszerŇĪ, √∂sszet√©tel√©ben a v√©rplazm√°ra hasonl√≠t√≥ folyad√©k a nyirok. A nyirokkapill√°risok egyre nagyobb nyirokerekk√© (limfaerek), majd nyirokt√∂rzsekk√© √∂mlenek √∂ssze, amelyek v√©g√ľl k√©t nagy nyirokt√∂rzsbe, a jobb nyirokvezet√©kbe, illetve a mellvezet√©kbe torkollanak. Ez ut√≥bbi egy jellegzetes t√°gulattal, az √ļn. Pecquet-f√©le cisztern√°val kezdŇĎdik. A nyirok (lympha) mik√∂zben a kapill√°risokt√≥l a k√©t nagy nyirokt√∂rzs fel√© tart, sz√°mos nyirokcsom√≥t is √©rint. A teljes testben mintegy 500‚Äď700 nyirokcsom√≥ tal√°lhat√≥, amelyek a nyirokerek ment√©n helyezkednek el, √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szervekhez kapcsol√≥dnak. Minden szervnek megvannak a maga nyirokcsom√≥i. Az emberi szervezetben tal√°lhat√≥ nyirokrendszer olyan kiterjedt h√°l√≥zatot alkot, hogy teljes fel√ľlete egy futballp√°lya m√©ret√©nek felelne meg. A nyirokrendszer sokoldal√ļ funkci√≥t t√∂lt be:
‚Äď kesztyŇĪujjszerŇĪ kapill√°risaival √∂sszegyŇĪjti √©s elvezeti a sz√∂vetek k√∂z√∂tti folyad√©kot,
‚Äď elsz√°ll√≠tja a boml√°sterm√©keket, megakad√°lyozva a toxikus anyagok koncentr√°ci√≥j√°nak n√∂veked√©s√©t,
‚Äď sz√°ll√≠tja a b√©lbŇĎl visszasz√≠v√≥dott zs√≠rsavakat, √©s visszajuttatja a kering√©sbe az ereken √°t kil√©pett feh√©rj√©ket,
‚Äď az immunrendszer r√©szek√©nt megakad√°lyozza az idegen testek √©s k√≥rokoz√≥k bejut√°s√°t a szervezetbe.
A nyirok a sz√≠v fel√© halad√≥ mozg√°sa k√∂zben a nyirokcsom√≥kba torkollik. A nyirokcsom√≥k babszem form√°j√ļ, v√°ltoz√≥ m√©retŇĪ, elsz√≥rtan, csoportosan elhelyezkedŇĎ k√©pzŇĎdm√©nyek. SzŇĪrŇĎ funkci√≥t l√°tnak el: kiszŇĪrik a nyirokb√≥l az idegen anyagokat, amelyeket azut√°n a makrof√°gok fagocit√≥zissal semmis√≠tenek meg. A szervezet immunv√©dekez√©s√©hez sz√ľks√©ges lymphocyt√°k egy r√©sze is a nyirokcsom√≥kban k√©pzŇĎdik.

A jobb testf√©l felsŇĎ negyed√©bŇĎl a jobb nyirokvezet√©k (ductus lymphaticus dexter), a test m√°sik h√°romnegyed r√©sz√©bŇĎl pedig a mellvezet√©k (ductus thoracicus) gyŇĪjti √∂ssze a termelŇĎd√∂tt nyirkot. A mellvezet√©kben gyŇĪlik √∂ssze a nyirok az als√≥ v√©gtagokb√≥l, a has√ľreg fal√°b√≥l, a nemi szervekbŇĎl √©s a has√ľreg szerveibŇĎl, a fej bal fel√©bŇĎl, a nyakb√≥l, a mellkasb√≥l, a bal felsŇĎ v√©gtagb√≥l, valamint a bord√°k alatti ter√ľletekrŇĎl. A mell√©kvezet√©k az aorta m√∂g√∂tt halad, √°tt√∂ri a rekeszizmot, √©s a bal belsŇĎ torkolati gyŇĪjtŇĎ√©r, valamint a bal kulcscsont alatti gyŇĪjtŇĎ√©r egyes√ľl√©se hely√©n l√©trej√∂tt sz√∂gletbe ny√≠lik. A nyirok kering√©se rendk√≠v√ľl lass√ļ: egy teljes k√∂rt k√∂r√ľlbel√ľl 48 √≥ra alatt tesz meg a szervezetben. A testszerte elsz√≥rtan tal√°lhat√≥, sz√°mos nyirokcsom√≥ a szervezet term√©szetes v√©delmi rendszer√©nek, az immunrendszernek k√©pezi r√©sz√©t, √©s v√©delmet ny√ļjt a gyullad√°sokkal, fertŇĎz√©sekkel szemben. A nyirokcsom√≥k legnagyobb sz√°mban a mell√ľregben, a nyakt√°j√©kon, a h√≥naljakban, √©s a l√°gy√©khajlatban fordulnak elŇĎ. A nyirokrendszerhez tartozik m√©g tov√°bb√° n√©h√°ny nyirokszerv, mint a l√©p √©s a csecsemŇĎmirigy, illetve az orr- √©s a garatmandula, amelyek a l√©gzŇĎrendszer kapuj√°ban v√©dŇĎsoromp√≥t k√©pezve √°ltal√°nos v√©delmet ny√ļjtanak az eg√©sz szervezet sz√°m√°ra a k√∂rnyezetbŇĎl √©rkezŇĎ k√≥rokoz√≥kkal szemben. A nyirokrendszerhez tartozik m√©g a f√©regny√ļlv√°ny is, amelynek sz√∂vetei a garatmandul√°√©hoz hasonl√≠t√≥ sejtekbŇĎl √°llnak. A nyirokdren√°zs a nyirokmŇĪk√∂d√©st serkentŇĎ elj√°r√°s, amely felgyors√≠tja a nyirok √°raml√°s√°t, illetve a nyirkot a h√≥nalji, az √°gy√©kt√°ji nyirokcsom√≥k √©s a mellvezet√©k fel√© tereli. A nyirok√°raml√°s felgyors√≠t√°s√°val javul a szervezet √°ltal√°nos √°llapota, cs√∂kken a szervezetet terhelŇĎ salakanyagok mennyis√©ge. A nyirokrendszer mŇĪk√∂d√©se rendk√≠v√ľl fontos szerepet j√°tszik a szervezetben. A toxikus anyagok ki√ľr√≠t√©se ugyanis √©ppen olyan, l√©tfontoss√°g√ļ funkci√≥, mint az energiabevitel. Eg√©szs√©grŇĎl csak akkor besz√©lhet√ľnk, ha ez a kettŇĎ folyamatos egyens√ļlyban van. A toxikus anyagok ki√ľr√≠t√©s√©t a szervezetbŇĎl a nyirokrendszer l√°tja el. A nyirokrendszer mŇĪk√∂d√©s√©nek el√©gtelens√©ge miatt a sz√∂veteket s√ļlyos eg√©szs√©gk√°rosod√°s √©rheti. Ha a szervezetben nem mŇĪk√∂dne a nyirok√°raml√°s, az a sejtek pusztul√°s√°hoz vezetne.

A DR√ČNEZŇź HAT√ĀS√ö REFLEXTER√ĀPI√ĀS TALPMASSZ√ĀZS MENETE

http://www.lnespa.hu/img/upload/lnespa_4da6c2693787a.jpg
Vend√©g√ľnket helyezz√ľk k√©nyelembe a kezelŇĎ√°gyon. Helyezkedjen el f√©lig √ľlŇĎ helyzetben, takarjuk be, hogy ne f√°zzon a kezel√©s alatt, l√°bai al√° pedig bokat√°j√©kon rakjunk egy henger alak√ļ p√°rn√°t, hogy t√∂k√©letesen hozz√°f√©rj√ľnk a talp√°hoz. √úgyelj√ľnk arra, hogy a kezel√©st a vend√©g j√≥l toler√°lja: mozdulataink erŇĎteljess√©g√©t mindig az egy√©ni √©rz√©kenys√©gnek, a bŇĎr text√ļr√°j√°nak √©s vastags√°g√°nak megfelelŇĎen hat√°rozzuk meg.

1-2-3. ElsŇĎ l√©p√©sk√©nt v√©gezz√ľnk n√©h√°ny bevezetŇĎ relax√°ci√≥s mozdulatot, hogy r√°hangoljuk vend√©g√ľnket a kezel√©sre.
4. Gyakoroljunk nyom√°st a Pecquet-f√©le ciszterna refl expontj√°ra. A kezel√©s elej√©n a mozdulat m√©g ne legyen t√ļl erŇĎteljes.
5. Az elŇĎbbi pont f√∂l√∂tt, az ujjak k√∂z√©ben cs√≠pŇĎ mozdulatokkal folytassuk a kezel√©st. Ezzel stimul√°ljuk a nyirok√°raml√°st a nyak r√©gi√≥j√°ban.
6-7. A kisujj, illetve az utols√≥ ujjk√∂z nyom√°s√°val dolgozzuk meg a h√≥naljban √©s a v√°ll ter√ľlet√©n l√©vŇĎ nyirokcsom√≥kat.
8. A garatmandula √©s a nyak reflexpontj√°ra ir√°nyul√≥ nyom√°ssal dolgozzuk meg ezeket a ter√ľleteket.
9. A gerincoszlop, √©s k√ľl√∂n√∂sen a 12. h√°tcsigolya reflexpontj√°nak nyom√°s√°val serkents√ľk a nyirok√°raml√°st.
10-11. A nyirokt√∂rzs stimul√°l√°sa. Dolgozzuk meg a gerincoszlop vonal√°nak reflexpontj√°t, hogy a toxikus anyagokat a h√ļgyh√≥lyagba elvezess√ľk.
12-13. A Pecquet-f√©le ciszterna ir√°ny√°ba halad√≥ nyirok √°raml√°s√°nak megk√∂nny√≠t√©s√©re v√©gezz√ľk el a mozdulatokat.
14-15. A mellkas ter√ľlet√©n √©s a mellekben tal√°lhat√≥ nyirokrendszer stimul√°l√°s√°ra v√©gezz√ľk el a mozdulatokat.
16. Az √°gy√©kt√°ji nyirokrendszer stimul√°l√°s√°ra v√©gezz√ľk el a mozdulatokat.
17. Gyakoroljunk erŇĎteljes nyom√°st a f√©regny√ļlv√°ny reflexpontj√°ra.

A hormonmŇĪk√∂d√©st szab√°lyoz√≥ belsŇĎ elv√°laszt√°s√ļ mirigyek stimul√°l√°sa
18. A hipofízis reflexpontjának stimulálása.
19-20. A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy reflexpontjának stimulálása.
21. A mellékvese refl expontjának stimulálása.
22-23. Az ivarmirigyek refl expontj√°nak stimul√°l√°sa.
24. A csecsemŇĎmirigy refl expontj√°nak stimul√°l√°sa.
25. A térdhajlati nyirokcsomók stimulálása.
26-27. Az alsó végtag relaxációja a térdhajlatig.
28-29-30. A kezel√©st a vizeletkiv√°laszt√≥ rendszer stimul√°l√°s√°val fejezz√ľk be, hogy seg√≠ts√ľk a toxikus anyagok kiv√°laszt√°s√°t √©s ki√ľr√≠t√©s√©t a szervezetbŇĎl.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gr√©ta-t, de a legfontosabb k√©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista √©s prec√≠z, term√©szetesen bar√°ts√°gos, szeml√©lŇĎdŇĎ √©s racion√°lis, de kisebb d√≥zisokban, √©s gyakran elk√©nyeztetik a nem √©rz√©ketlen szok√°sok is.

Az optimizmusa azonban, ami√©rt gyakran im√°dj√°k. A bar√°tok gyakran sz√°m√≠tanak r√≥la √©s romantikus term√©szet√ľkre a sz√ľks√©g idej√©n.

Persze senki sem t√∂k√©letes, √©s Bogd√°nnak sz√°mos hib√°ja van. A tisztess√©g √©s az instabilit√°s hajlamos az √ļton j√°rni, b√°r ink√°bb szem√©lyes szinten, mint m√°sok sz√°m√°ra.

Szerencs√©re a pontoss√°ga √°ltal√°ban ott van, hogy enyh√≠tse a f√ļj√°sokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk