Hírek

Drénezés talpmasszázzsal

Drénezés talpmasszázzsal

Egyre több esztétikai szalonban, spában és gyógyászati központban van már lehetőségük a vendégeknek kéz-, láb- vagy arcrefl exológiai kezeléseket kérni. A tavaszi-nyári hónapokban az egyik legkeresettebb refl exológiai kezelés a nyirokműködést fokozó, drénező talpmasszázs. Ennek részleteit mutatjuk be az alábbiakban lépésről lépésre. Az alábbiakban ismertetett reflexterápiát a Francia Refl exológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, Philippe Rizzo fejlesztette ki, aki vallja: „A kéz és a láb refl expontjainak stimulálásával a teljes test és a lélek szükségleteit elégíthetjük ki.”

A szakma nagy öregjének tartott, köztiszteletben álló terapeuta párizsi rendelőjében hosszú évek óta fogadja pácienseit és tanítványait, a Massage Academy szervezésében pedig csoportos kurzusokat vezet, és sokéves tapasztalatait saját kezelési koncepciók kidolgozásával igyekszik az emberek javára fordítani. A „Manovitalité” nevet viselő kézreflexológiai protokollját egy későbbi számunkban mutatjuk majd be Olvasóinknak. Itt most következzen egy drénező hatású, nyirokműködést serkentő talprefl exológiai eljárás leírása.

A NYIROKRENDSZERRŐL ÉS A DRENÁZSRÓL ÁLTALÁBAN

Keringés alatt az emberi szervezetben nem csupán a vérkeringést értjük, hanem a nagy vérkörrel közvetlenül kapcsolatban álló nyirokkeringést is, amelyet egészen vékony hajszálerek kiterjedt hálózata alkot. A nyirokerekben áramló átlátszó, vízszerű, összetételében a vérplazmára hasonlító folyadék a nyirok. A nyirokkapillárisok egyre nagyobb nyirokerekké (limfaerek), majd nyiroktörzsekké ömlenek össze, amelyek végül két nagy nyiroktörzsbe, a jobb nyirokvezetékbe, illetve a mellvezetékbe torkollanak. Ez utóbbi egy jellegzetes tágulattal, az ún. Pecquet-féle ciszternával kezdődik. A nyirok (lympha) miközben a kapillárisoktól a két nagy nyiroktörzs felé tart, számos nyirokcsomót is érint. A teljes testben mintegy 500–700 nyirokcsomó található, amelyek a nyirokerek mentén helyezkednek el, és a különböző szervekhez kapcsolódnak. Minden szervnek megvannak a maga nyirokcsomói. Az emberi szervezetben található nyirokrendszer olyan kiterjedt hálózatot alkot, hogy teljes felülete egy futballpálya méretének felelne meg. A nyirokrendszer sokoldalú funkciót tölt be:
– kesztyűujjszerű kapillárisaival összegyűjti és elvezeti a szövetek közötti folyadékot,
– elszállítja a bomlástermékeket, megakadályozva a toxikus anyagok koncentrációjának növekedését,
– szállítja a bélből visszaszívódott zsírsavakat, és visszajuttatja a keringésbe az ereken át kilépett fehérjéket,
– az immunrendszer részeként megakadályozza az idegen testek és kórokozók bejutását a szervezetbe.
A nyirok a szív felé haladó mozgása közben a nyirokcsomókba torkollik. A nyirokcsomók babszem formájú, változó méretű, elszórtan, csoportosan elhelyezkedő képződmények. Szűrő funkciót látnak el: kiszűrik a nyirokból az idegen anyagokat, amelyeket azután a makrofágok fagocitózissal semmisítenek meg. A szervezet immunvédekezéséhez szükséges lymphocyták egy része is a nyirokcsomókban képződik.

A jobb testfél felső negyedéből a jobb nyirokvezeték (ductus lymphaticus dexter), a test másik háromnegyed részéből pedig a mellvezeték (ductus thoracicus) gyűjti össze a termelődött nyirkot. A mellvezetékben gyűlik össze a nyirok az alsó végtagokból, a hasüreg falából, a nemi szervekből és a hasüreg szerveiből, a fej bal feléből, a nyakból, a mellkasból, a bal felső végtagból, valamint a bordák alatti területekről. A mellékvezeték az aorta mögött halad, áttöri a rekeszizmot, és a bal belső torkolati gyűjtőér, valamint a bal kulcscsont alatti gyűjtőér egyesülése helyén létrejött szögletbe nyílik. A nyirok keringése rendkívül lassú: egy teljes kört körülbelül 48 óra alatt tesz meg a szervezetben. A testszerte elszórtan található, számos nyirokcsomó a szervezet természetes védelmi rendszerének, az immunrendszernek képezi részét, és védelmet nyújt a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben. A nyirokcsomók legnagyobb számban a mellüregben, a nyaktájékon, a hónaljakban, és a lágyékhajlatban fordulnak elő. A nyirokrendszerhez tartozik még továbbá néhány nyirokszerv, mint a lép és a csecsemőmirigy, illetve az orr- és a garatmandula, amelyek a légzőrendszer kapujában védősorompót képezve általános védelmet nyújtanak az egész szervezet számára a környezetből érkező kórokozókkal szemben. A nyirokrendszerhez tartozik még a féregnyúlvány is, amelynek szövetei a garatmanduláéhoz hasonlító sejtekből állnak. A nyirokdrenázs a nyirokműködést serkentő eljárás, amely felgyorsítja a nyirok áramlását, illetve a nyirkot a hónalji, az ágyéktáji nyirokcsomók és a mellvezeték felé tereli. A nyirokáramlás felgyorsításával javul a szervezet általános állapota, csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége. A nyirokrendszer működése rendkívül fontos szerepet játszik a szervezetben. A toxikus anyagok kiürítése ugyanis éppen olyan, létfontosságú funkció, mint az energiabevitel. Egészségről csak akkor beszélhetünk, ha ez a kettő folyamatos egyensúlyban van. A toxikus anyagok kiürítését a szervezetből a nyirokrendszer látja el. A nyirokrendszer működésének elégtelensége miatt a szöveteket súlyos egészségkárosodás érheti. Ha a szervezetben nem működne a nyirokáramlás, az a sejtek pusztulásához vezetne.

A DRÉNEZŐ HATÁSÚ REFLEXTERÁPIÁS TALPMASSZÁZS MENETE

http://www.lnespa.hu/img/upload/lnespa_4da6c2693787a.jpg
Vendégünket helyezzük kényelembe a kezelőágyon. Helyezkedjen el félig ülő helyzetben, takarjuk be, hogy ne fázzon a kezelés alatt, lábai alá pedig bokatájékon rakjunk egy henger alakú párnát, hogy tökéletesen hozzáférjünk a talpához. Ügyeljünk arra, hogy a kezelést a vendég jól tolerálja: mozdulataink erőteljességét mindig az egyéni érzékenységnek, a bőr textúrájának és vastagságának megfelelően határozzuk meg.

1-2-3. Első lépésként végezzünk néhány bevezető relaxációs mozdulatot, hogy ráhangoljuk vendégünket a kezelésre.
4. Gyakoroljunk nyomást a Pecquet-féle ciszterna refl expontjára. A kezelés elején a mozdulat még ne legyen túl erőteljes.
5. Az előbbi pont fölött, az ujjak közében csípő mozdulatokkal folytassuk a kezelést. Ezzel stimuláljuk a nyirokáramlást a nyak régiójában.
6-7. A kisujj, illetve az utolsó ujjköz nyomásával dolgozzuk meg a hónaljban és a váll területén lévő nyirokcsomókat.
8. A garatmandula és a nyak reflexpontjára irányuló nyomással dolgozzuk meg ezeket a területeket.
9. A gerincoszlop, és különösen a 12. hátcsigolya reflexpontjának nyomásával serkentsük a nyirokáramlást.
10-11. A nyiroktörzs stimulálása. Dolgozzuk meg a gerincoszlop vonalának reflexpontját, hogy a toxikus anyagokat a húgyhólyagba elvezessük.
12-13. A Pecquet-féle ciszterna irányába haladó nyirok áramlásának megkönnyítésére végezzük el a mozdulatokat.
14-15. A mellkas területén és a mellekben található nyirokrendszer stimulálására végezzük el a mozdulatokat.
16. Az ágyéktáji nyirokrendszer stimulálására végezzük el a mozdulatokat.
17. Gyakoroljunk erőteljes nyomást a féregnyúlvány reflexpontjára.

A hormonműködést szabályozó belső elválasztású mirigyek stimulálása
18. A hipofízis reflexpontjának stimulálása.
19-20. A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy reflexpontjának stimulálása.
21. A mellékvese refl expontjának stimulálása.
22-23. Az ivarmirigyek refl expontjának stimulálása.
24. A csecsemőmirigy refl expontjának stimulálása.
25. A térdhajlati nyirokcsomók stimulálása.
26-27. Az alsó végtag relaxációja a térdhajlatig.
28-29-30. A kezelést a vizeletkiválasztó rendszer stimulálásával fejezzük be, hogy segítsük a toxikus anyagok kiválasztását és kiürítését a szervezetből.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük