Képzeljük el, hogy itt megtalálja a pontos információkat.

[Total:    Average: /5]

Duke étrendje

A Dukan étrendje az egyik legnépszerűbb étrend. De egy fehérje étrend hatékonyabb, mint mások, ez egy egészséges megoldás, és hogyan kapcsolódik a kutatás a diétához?

Bevezetés

Az elhízás krónikus betegség, amely önmagában is fennáll. Ez főként pozitív energiamérleg eredménye. Az ízletes és nagyon fűtő jellegű élelmiszerek általános elérhetősége, valamint a fizikai aktivitás jelentős csökkenése elősegítik annak promócióját korai életkorától kezdve. Mindez az elhízott emberek számának emelkedését jelenti. Az Egyesült Államokban a felnőttek 22% -a elhízott, és a becslések szerint ha a jelenlegi tendenciák 2030-ban folytatódnak, a teljes népesség 51% -a elhízott lesz. Ugyanez vonatkozik az európai elhízásra is, ahol az elhízott emberek száma az elmúlt 10 évben akár 10, akár 40% -kal emelkedett. Lengyelországban az elhízás a férfiak 20,6% -át és a nők 20,2% -át érintette 2003 és 2005 között, és eddig ezek a számok jelentősen nőttek.

Az elhízás által okozott betegségek száma is növekszik, főként a 2-es típusú cukorbetegség, a lipid rendellenességek, a szív- és érrendszeri betegségek, az alvási apnoe szindróma, a rák, a nem alkoholos steatosis a májban, a hormonális rendellenességek, a mozgásszervi betegségek, . Az elhízás nem csak csökkenti az élet kényelmét, hanem lerövidíti annak hosszát is. Így az elhízás és annak következményei súlyos egészségügyi és társadalmi probléma, amely hatalmas terhet ró az összes ország egészségügyi költségvetésére. Kimutatták, hogy az elhízott személy kezelésével kapcsolatos kiadások növekedése közvetlenül arányos az elhízás mértékével. A BMI 30-34,9 kg / m2-es betegek esetében 25% -kal, a BMI 35-39,9 kg / m2-es betegek esetében pedig 50% -kal, a testtömeg-fogyással rendelkező emberekhez képest 100% .

A karcsúsító kezelések hatékonyságát befolyásoló tényezők

A megelőzés itt nem elég. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kezelés második évében a betegek súlya ismét növekedni kezd. Ez a következmény lehet az, hogy nem követi az ajánlást, és nem módosítja az étrendet, valamint egy nem megfelelő étrendet, amely nem biztosítja a jóllakottságot, vagy csökkenti a testsúlyt zsír nélkül és lassítja az anyagcserét. A karcsúsítás hatásait és időtartamát számos külső és belső tényező befolyásolja.

Sokan a Weight Loss sikert tekintik. Azonban az igazi sikert a szervezet 10% -os csökkenését tartják hosszabb ideig, anélkül, hogy a hatás 2 évig megtörténne, ami 50% -kal nő a test csökkentésének fenntartásának esélyei. A hatékony testcsökkentésre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése nehéz, mert a hatással nem rendelkező emberek nem akarják bevallani. Egy USA-ban végzett vizsgálatban azt találták, hogy az emberek körülbelül 35% -a tapasztalja a súlygyarapodást a kezelés vége utáni első évben, 59% fenntartja a hatást és 6% -kal tovább csökkenti. Azoknál az embereknél, akiknek a pozitív hatásai továbbra is fennálltak, ez a siker az étrend folytatásának, a reggelizésnek, a nagyobb fizikai aktivitásnak és az állandó testsúlynak köszönhető. Az emberek mindössze 13% -a tartotta testtömegét több mint 10 éve. A lengyel kutatások azt mutatják, hogy 5 év után az emberek 30% -a csökkent testtömegét, és 10 év után – csak 10%.

A Weight Loss kezelés hatékonyságát meghatározó tényezők már jól ismertek. A legfontosabb itt a motiváció, ha hiányzik, akkor az elhízás elleni küzdelem kudarcra van ítélve. A csökkenő motiváció az egyik kedvenc ételének lemondása, az életmód gyökeres megváltoztatása, a család vagy a barátok módszerének megcsúszása, vagy a rájuk vonatkozó meggyőzés arra, hogy olyan dolgokat esznek, amelyek kizárásra kerülnek az étrendből vagy az élelmiszerekkel való munka során. A csökkenő motiváció miatt egyre gyakrabban fordulnak el az ajánlások, és ennek következtében a testtömeg emelkedik. Gyakran fontos az oktatás és a társadalmi státusz, és ha az orvos vagy a dietetikus ezt nem veszi figyelembe, akkor nehéz elérni a sikereket. Lehet, hogy egyszerűen nincsenek pénzügyi eszközei az ajánlások követésére, vagy egyszerűen nem értitek meg azokat.

Miért olyan elhízott emberek keresik a csodálatos étrendet?

A tartós hatás elérésének fontos tényezője az elvárások valóságának kérdése. Sokan vannak ilyen irreális elvárásokkal, számítanak a gyors súlycsökkentésre, és ha ez nem működik, akkor gyorsan leállítják a kezelést. Ezért fontos felismerni, hogy melyek a valódi lehetőségek, milyen gyors a Weight Loss, és milyen szinten. A gyors Weight Loss kevésbé valószínű, hogy tartós hatással jár, és nem orvosilag előnyös. A heti Weight Loss nem haladhatja meg az 1 kg-ot. Az egészségi állapot javulását a Weight Loss 10% -kal biztosítja 3-6 hónapos időszak alatt. Fontos a hatás legalább 6 hónapig tartani. Később meg kell tennie a kezelés következő lépését, csökkentve a súlyt egy kilóval. Ez a napi energiaigény 600 kcal csökkenését eredményezi.

Azonban a vágy, hogy megszabaduljon a felesleges kiló gyorsabb, azt jelenti, hogy a betegek, és gyakran az orvosok maguk is keresnek étrendet ennek biztosítása érdekében. Ez általában az egészségre gyakorolt ​​hatások ismeretének hiányából ered. Az elmúlt évek során sok ilyen diéta csodákban jelent meg. Néhány ténylegesen lehetővé teszi a súlycsökkentést egy rövid idő alatt, de nem mentesek a hibáktól. A legelterjedtebbek az egykomponensű étrendek, mint például az Elephant Diet és az Elephant Elephant Diet. rizs, tej vagy káposzta – monoton, ami az ásványi anyagok és vitaminok hiányához vezet, csökkentve a zsírmentes testtömeget, és ezáltal az io-yo gyors hatása a befejezésük után. Szintén népszerű a Mayo diéta, amely megtiltja a gyümölcsök és gabonakészítmények fogyasztását, az Atkins diétát, amely jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, ami növeli az ateroszklerózis kockázatát, a South Beach étrendet, ami jelentős veszteségeket okoz, a koppenhágai étrendet , ami rossz táplálkozási szokásokat tart fenn, és megtisztítja az étrendeket, amelyek megzavarják az alap rendszerek működését.

Azonban ezek közül egyik sem gyógyítja az elhízást, bár sokan először pozitív Weight Loss-t adnak. A közelmúltban a Dukan étrendje első helyen szerepel a népszerű étrendek listáján.

Ugyanakkor azonnal hangsúlyozni kell, hogy nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek megerősítenék a fenti étrend hosszú távú, egészségre gyakorolt hatását. Az egyes vizsgálatokban csak a vérben lévő lipid- és inzulinszinteket jelentették, és a pozitív hatások inkább az egész Weight Loss-nek köszönhetőek, mint a követett étrendhez.

A fehérje-gazdag diéta hatékonyabb, mint a többi étrend?

A vizsgálat metaanalízise azt mutatta, hogy a magas fehérjetartalmú táplálék nagyobb súlycsökkenést okoz, mint az alacsony fehérjetartalmú diéta, de az a tény azonban, hogy telített, vitatható. Kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú étrend csökkentett mennyiségű szénhidrát rövid távú alkalmazása jobb hatásokat és nagyobb érzékenységet eredményez, mint az átlagos szénhidráttartalmú étrend. Azonban a véletlen besorolásos vizsgálat nem mutatott ilyen kapcsolatokat.

2009-ben közzétették a vizsgálatok eredményeit, amelyek a 4 étrend különböző zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmának hatékonyságát értékelték. 6 hónap múlva a testsúlycsökkenés minden csoportban körülbelül 7% volt, és a testtömeg újbóli növekedése az étkezés abbahagyását követő 12 hónapon belül sem különbözött egyikükben sem. Minden csoportban 2 év elteltével a Weight Loss körülbelül 3 kg volt. Nem volt különbség a jóllakottság vagy az éhség érzésében, az étkezés elégedettsége és a hatások összehasonlíthatóak voltak. Így kimutatták, hogy nem az étrend összetétele befolyásolja a hatásokat, hanem csak a negatív fűtő egyensúlyt.

A Dukan diéta egészséges és hatékony fogyókúra?

Mint már említettük, Dukan étrendje ma már a népszerűség tetején áll. Ez a fajta magas fehérjetartalmú diéta. Ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljon a túlzott testsúlytól. A vizsgálat során a legmagasabb fehérjefehérje 30% volt, ahol csak 14% ajánlott, és Duke táplálékában a fehérje tartalmának étrendje még magasabb.

Duke diétája: 1. szakasz

Az első szakasz 7 napig tart. Tilos zöldséget, durvát, tésztát és kenyeret fogyasztani ebben az időben, és az egyetlen szálasforrás lehet egy kanál korpa. Az ebben a szakaszban engedélyezett termékcsoportok elemzése során látható, hogy az alacsony zsírtartalmú húst és tejtermékeket fogyasztásra ajánlják, de a liba, a máj, a vesék és a tojás fogyasztásra (korlátozás nélkül) engedélyezett. Ezért egy fehérjezsír-fázis, amely különösen telített zsírokban gazdag. Ez okozza a ketonok megjelenését a vérben és a vizeletben, ami azt sugallja, hogy a zsírok energiát termelnek és nem glükózt. A központi idegrendszer a ketonokból energiát vonz, ami csökkenti az éhség érzését, de koncentrációs problémák fordulhatnak elő, és fáradtság alakulhat ki. Ez az állapot hasonlít a páratlan diabeteshez, amelyben a testtömeg csökkenése is megfigyelhető. A ketonok felelősek a kezelés ilyen lenyűgöző kezdeti szakaszáért. Ha egy herceg étrendjén vagy, észreveheti, hogy a bőre kellemetlen szagú.

Ez az étrend az alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztására vonatkozó ajánlások ellenére valójában nagyon gazdag zsírokban, amelyek mennyisége meghaladja az ajánlott szabványokat, különösen akkor, ha telített zsírsavakra és koleszterinre vonatkoznak. Ezenkívül a rost hiánya székrekedéshez vezethet.

Duke diétája: 2. szakasz

A Dukan étrendjének második szakaszában egy hetente 1 kg Weight Loss-t feltételeznek, így hasonló a tipikus diétákhoz. A ketózis állapota továbbra is fennmarad, ugyanolyan, mint az első szakaszban, de zöldségek is fogyaszthatók, de ezek közül néhány még tiltott, például a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse, amely forrást jelent a növényi fehérje. Mi a furcsa, a kukoricakeményítő elfogadható, de még mindig nem eszik kenyeret, lisztet, amely rostot tartalmaz. 2 evőkanál korpát is eszel, ami azt jelenti, hogy a rost mennyisége még mindig túl alacsony, ami lelassítja a bélmozgást, megkönnyíti a koleszterin felszívódását. Az első szakasz csak 7 napig tart, a második pedig akár több hónap is eltarthat. Minden attól függ, hogy mennyi ember akar elveszíteni. Ez vezethet az összetevők mikro- és makrohiányához, főleg a kalciumhoz, amelynek felszívódása ilyen nagy mennyiségű fehérje jelenlétében nehéz. Másrészt a ketózis megkönnyíti a csontok felszabadulását, ami csonttömegvesztéshez, és következésképpen csontritkulás kialakulásához vezethet. A C-vitamin étrendjének hiánya a vasfelszívódás zavaraihoz vezethet, különösen azokban az emberekben, akik baromfit fogyasztanak, és nem marhahúst. Ebben a szakaszban ajánlott 1,5 liter folyadékot naponta fogyasztani, édesítőszereket tartalmazó italok megengedettek, és az édesítőszer is felhasználható édesítésre. A leggyakrabban használt édesítőszer az aszpartám (E951).

A vékonybélben a kimotripszin hatására neurotoxikus metanol keletkezik aszpartámból, oxidációs formája után, hangyasavból és formaldehidből. Mindkét vegyület magas koncentrációban hepato-, kardiovaszkuláris és nefrotoxikus hatást fejt ki. A formaldehid szintén károsítja a DNS-szerkezetet, és karcinogén és teratogén vegyület. Ezenkívül az aszpartám hőkezelése vagy tárolása során olyan vegyületek képződnek, amelyek elősegíthetik a tumorok kialakulását.

A herceg étele: 3. szakasz

A herceg táplálékának III. Fázisa 10 napig tart az étkezés során elveszett testtömeg kilogrammonként. Tehát, ha valaki 10 kg-ot veszített, a harmadik szakasz 100 napig tart, ha 20 kg-200 nap. Ebben a szakaszban a szál mennyisége 3 kanál korpa, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, zöldség, napi egy adag gyümölcs. Ez azonban azt eredményezi, hogy fogyasztása még mindig az ajánlott szint alatt van. Javasoljuk, hogy 40 gramm sárga sajtot, sült sertéshúst és sertéshúst iszol. Hetente kétszer lehet királyi ünnep, amely abból áll, hogy a kedvenc sajt, a sertéshús, a csokoládé, a fagylalt és egy pohár borral eljuthat. Az “ünnepi” elv egyszerű, bármit is fogyaszthat, mennyiségi korlátok nincsenek, de csak egyszer lehet a tányérra tenni. Azonban ez azt jelenti, hogy egy nap tiszta fehérje-héten szenvednie kell a következményeit. Ez visszatérhet a régi étkezési szokásokhoz.

A rostok hiánya elősegítheti a colorectalis rák kialakulását. A IV. Fázisban, amelyet stabilizációs fázisnak neveznek, ajánlott visszatérni a normál táplálkozáshoz, azonban a kezelés során szerzett “jó” étkezési szokások fenntartása. A sokk kezelést, vagyis a fehérje napját hetente egyszer kell alkalmazni az életed hátralevő részében. Azonban mindez arra enged következtetni, hogy az első két szakasz monotónia és a 3. színpad királyi ünnepe után a legtöbb ember visszatér a régi étkezési szokásukhoz, és egy fehér nap egy héten nem lesz képes kompenzálni a súlynövekedés és a yo-yo hatás, amely akkor következik be, ha az étrendet olyan hirdetésként reklámozzák, amely nem vezet vissza a régi súlyhoz.

Dukan étrendjét, valamint a vese- és májbetegségeket

A fehérjék anyagcseréje elsősorban a májban történik, és a végtermék a karbamid, amelyet a vesék választanak ki. A fehérjében gazdag étrend pozitív nitrogén egyensúlyt eredményez és növeli az ammónia és a karbamid termelését, ami egy meghatározott törzset hoz a sérült májra és a vesére. A fehérje-szegény táplálkozás máj- és vesebetegségekre ajánlott.

Nagyon gyakran az elhízott emberek alkoholmentes zsíros májbetegség alakulnak ki. Ez egy progresszív betegség, a máj egyszerű steatosisával kezdődik, majd steatohepatitisbe alakul, egészen addig, amíg nem válik cirrózisgá. A herceg ételei alatt való megterhelése a betegség gyorsabb előrehaladásához vezethet.

A Dukan étrendjének első és második szakasza különösen káros hatással van a vesére, nemcsak a vesebetegségek esetében, hanem a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség esetében is. Az elhízás önmagában olyan teher, amely vesebetegséghez vezethet, és Duke étrendje tovább súlyosbítja ezt a kockázatot.

A 33% -os fehérjetartalmú diéta éves alkalmazása nem befolyásolja hátrányosan az egészséges emberek veséjét, azonban a Duke étkezési étrendje, különösen a kezdeti szakaszban, sokkal nagyobb. Ezenkívül az emberek, nemcsak az egészséges vesék használják. Megállapítható tehát, hogy a Dukan diéta felgyorsítja a veseelégtelenséget krónikus vesebetegség esetén, amit szintén befolyásol az a tény, hogy a táplálék gazdag foszfátokban van.

összefoglalás

Bár a herceg étrendjének egészségügyi hatásaival kapcsolatos kutatások hiányoznak, ez nem felel meg az egészséges étrend ajánlásainak. Először is, az iszkémiás szívbetegségek megelőzése érdekében ajánlott zöldségeket és gyümölcsöket, növényi olajokat, puha margarinokat, teljes kiőrlésű kenyeret és egyéb finomítatlan lisztből készült termékeket fogyasztani. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vonatkozó ajánlások azonban az étkezés fűtőértékének csökkentése, a magas glikémiás indexű zsírok és termékek fogyasztásának csökkentése, valamint az 1000 kalóriára számított 14 g tápszál felhasználása.

Az egészséges emberek számára az elfogyasztott fehérjék mennyiségére vonatkozó ajánlások – 10 max 15%, szénhidrátok -55-75%, zsírok – 15-30% a krónikus betegségek kialakulásának megelőzése. A herceg étrendje nem ajánlott, és az orvosok nem javasolják, mivel nagy valószínűséggel befolyásolja az egészségét. A súlycsökkentés önmagában nem cél, hanem az eészség és az életminőség javítása és kiterjesztése. Továbbra is hittük, hogy mint más csodálatos étrend, Dukan étrendje gyorsan elveszíti népszerűségét. Sok esetben egy csoda megóvja a diéták katasztrofális hatásaitól azt a tényt, hogy nem szigorúan ragaszkodnak hozzá. Az orvosoknak az a feladata, hogy figyelmeztessék a betegeket a diéták használatának következményeiről, amelyek nem bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak.

A dietetikus véleménye

A Dukan fehérje étrendje jelenleg a legnépszerűbb fehérje étrend. Fő célja, hogy nagy mennyiségű fehérjét, kis mennyiségű zsírt fogyaszt, és kizárja a szénhidrátokat.

Az étrendről alkotott vélemények eltérőek, gyakran szélsőségesek. Ketózishoz vezet, mert a szervezet kénytelen energiát előállítani a zsírszövetből. Az agy, amely természetes körülmények között táplálja a glükózt, szintén kénytelen energiát vonzani a ketonvegyületektől. Ez az ő alultápláltságához vezet.

A megnövekedett fehérjeellátás miatt nagy mennyiségű homociszteint állítanak elő a szervezetben lévő aminosav-metioninból, ami hozzájárul az LDL koncentráció növekedéséhez és fokozza a szabad gyökök aktivitását. A fokozott LDL hozzájárulhat az erek érelmeszesedéséhez. A túlzott fehérjék a szervezet kiszáradásához, magnéziumveszteséghez és B-vitaminokhoz is vezethetnek.

Az aminosav-anyagcserét mellékterméke az ammónia savanyító hatással van a szervezetre. A semlegesítéshez a kalcium szabadul fel a csontból, ami viszont csontritkulás kialakulásához vezethet. A felesleges fehérje törzs a máj méregtelenítéséért felelős májra. A túl kevés szénhidrát azonban veseelégtelenséghez vezet, mivel a szénhidrátok a legfontosabb üzemanyagok a munkájukért.

Noha káros, a Dukan étrendje nagyon népszerű, főleg azért, mert nagyon gyorsan le tudja fogyni. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nagyrészt a víz elvesztése és nem a zsír miatt következik be.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük