Hírek

Duke étrendje

Duke étrendje

dieta dukana

A Dukan √©trendje az egyik legn√©pszerŇĪbb √©trend. De egy feh√©rje √©trend hat√©konyabb, mint m√°sok, ez egy eg√©szs√©ges megold√°s, √©s hogyan kapcsol√≥dik a kutat√°s a di√©t√°hoz?

Bevezetés

Az elh√≠z√°s kr√≥nikus betegs√©g, amely √∂nmag√°ban is fenn√°ll. Ez fŇĎk√©nt pozit√≠v energiam√©rleg eredm√©nye. Az √≠zletes √©s nagyon fŇĪtŇĎ jellegŇĪ √©lelmiszerek √°ltal√°nos el√©rhetŇĎs√©ge, valamint a fizikai aktivit√°s jelentŇĎs cs√∂kken√©se elŇĎseg√≠tik annak prom√≥ci√≥j√°t korai √©letkor√°t√≥l kezdve. Mindez az elh√≠zott emberek sz√°m√°nak emelked√©s√©t jelenti. Az Egyes√ľlt √Āllamokban a felnŇĎttek 22% -a elh√≠zott, √©s a becsl√©sek szerint ha a jelenlegi tendenci√°k 2030-ban folytat√≥dnak, a teljes n√©pess√©g 51% -a elh√≠zott lesz. Ugyanez vonatkozik az eur√≥pai elh√≠z√°sra is, ahol az elh√≠zott emberek sz√°ma az elm√ļlt 10 √©vben ak√°r 10, ak√°r 40% -kal emelkedett. Lengyelorsz√°gban az elh√≠z√°s a f√©rfiak 20,6% -√°t √©s a nŇĎk 20,2% -√°t √©rintette 2003 √©s 2005 k√∂z√∂tt, √©s eddig ezek a sz√°mok jelentŇĎsen nŇĎttek.

Az elh√≠z√°s √°ltal okozott betegs√©gek sz√°ma is n√∂vekszik, fŇĎk√©nt a 2-es t√≠pus√ļ cukorbetegs√©g, a lipid rendelleness√©gek, a sz√≠v- √©s √©rrendszeri betegs√©gek, az alv√°si apnoe szindr√≥ma, a r√°k, a nem alkoholos steatosis a m√°jban, a hormon√°lis rendelleness√©gek, a mozg√°sszervi betegs√©gek, . Az elh√≠z√°s nem csak cs√∂kkenti az √©let k√©nyelm√©t, hanem ler√∂vid√≠ti annak hossz√°t is. √ćgy az elh√≠z√°s √©s annak k√∂vetkezm√©nyei s√ļlyos eg√©szs√©g√ľgyi √©s t√°rsadalmi probl√©ma, amely hatalmas terhet r√≥ az √∂sszes orsz√°g eg√©szs√©g√ľgyi k√∂lts√©gvet√©s√©re. Kimutatt√°k, hogy az elh√≠zott szem√©ly kezel√©s√©vel kapcsolatos kiad√°sok n√∂veked√©se k√∂zvetlen√ľl ar√°nyos az elh√≠z√°s m√©rt√©k√©vel. A BMI 30-34,9 kg / m2-es betegek eset√©ben 25% -kal, a BMI 35-39,9 kg / m2-es betegek eset√©ben pedig 50% -kal, a testt√∂meg-fogy√°ssal rendelkezŇĎ emberekhez k√©pest 100% .

A karcs√ļs√≠t√≥ kezel√©sek hat√©konys√°g√°t befoly√°sol√≥ t√©nyezŇĎk

A megelŇĎz√©s itt nem el√©g. Sz√°mos tanulm√°ny kimutatta, hogy a kezel√©s m√°sodik √©v√©ben a betegek s√ļlya ism√©t n√∂vekedni kezd. Ez a k√∂vetkezm√©ny lehet az, hogy nem k√∂veti az aj√°nl√°st, √©s nem m√≥dos√≠tja az √©trendet, valamint egy nem megfelelŇĎ √©trendet, amely nem biztos√≠tja a j√≥llakotts√°got, vagy cs√∂kkenti a tests√ļlyt zs√≠r n√©lk√ľl √©s lass√≠tja az anyagcser√©t. A karcs√ļs√≠t√°s hat√°sait √©s idŇĎtartam√°t sz√°mos k√ľlsŇĎ √©s belsŇĎ t√©nyezŇĎ befoly√°solja.

Sokan a Weight Loss sikert tekintik. Azonban az igazi sikert a szervezet 10% -os cs√∂kken√©s√©t tartj√°k hosszabb ideig, an√©lk√ľl, hogy a hat√°s 2 √©vig megt√∂rt√©nne, ami 50% -kal nŇĎ a test cs√∂kkent√©s√©nek fenntart√°s√°nak es√©lyei. A hat√©kony testcs√∂kkent√©sre vonatkoz√≥ megb√≠zhat√≥ adatok gyŇĪjt√©se neh√©z, mert a hat√°ssal nem rendelkezŇĎ emberek nem akarj√°k bevallani. Egy USA-ban v√©gzett vizsg√°latban azt tal√°lt√°k, hogy az emberek k√∂r√ľlbel√ľl 35% -a tapasztalja a s√ļlygyarapod√°st a kezel√©s v√©ge ut√°ni elsŇĎ √©vben, 59% fenntartja a hat√°st √©s 6% -kal tov√°bb cs√∂kkenti. Azokn√°l az emberekn√©l, akiknek a pozit√≠v hat√°sai tov√°bbra is fenn√°lltak, ez a siker az √©trend folytat√°s√°nak, a reggeliz√©snek, a nagyobb fizikai aktivit√°snak √©s az √°lland√≥ tests√ļlynak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Az emberek mind√∂ssze 13% -a tartotta testt√∂meg√©t t√∂bb mint 10 √©ve. A lengyel kutat√°sok azt mutatj√°k, hogy 5 √©v ut√°n az emberek 30% -a cs√∂kkent testt√∂meg√©t, √©s 10 √©v ut√°n ‚Äď csak 10%.

A Weight Loss kezel√©s hat√©konys√°g√°t meghat√°roz√≥ t√©nyezŇĎk m√°r j√≥l ismertek. A legfontosabb itt a motiv√°ci√≥, ha hi√°nyzik, akkor az elh√≠z√°s elleni k√ľzdelem kudarcra van √≠t√©lve. A cs√∂kkenŇĎ motiv√°ci√≥ az egyik kedvenc √©tel√©nek lemond√°sa, az √©letm√≥d gy√∂keres megv√°ltoztat√°sa, a csal√°d vagy a bar√°tok m√≥dszer√©nek megcs√ļsz√°sa, vagy a r√°juk vonatkoz√≥ meggyŇĎz√©s arra, hogy olyan dolgokat esznek, amelyek kiz√°r√°sra ker√ľlnek az √©trendbŇĎl vagy az √©lelmiszerekkel val√≥ munka sor√°n. A cs√∂kkenŇĎ motiv√°ci√≥ miatt egyre gyakrabban fordulnak el az aj√°nl√°sok, √©s ennek k√∂vetkezt√©ben a testt√∂meg emelkedik. Gyakran fontos az oktat√°s √©s a t√°rsadalmi st√°tusz, √©s ha az orvos vagy a dietetikus ezt nem veszi figyelembe, akkor neh√©z el√©rni a sikereket. Lehet, hogy egyszerŇĪen nincsenek p√©nz√ľgyi eszk√∂zei az aj√°nl√°sok k√∂vet√©s√©re, vagy egyszerŇĪen nem √©rtitek meg azokat.

Miért olyan elhízott emberek keresik a csodálatos étrendet?

A tart√≥s hat√°s el√©r√©s√©nek fontos t√©nyezŇĎje az elv√°r√°sok val√≥s√°g√°nak k√©rd√©se. Sokan vannak ilyen irre√°lis elv√°r√°sokkal, sz√°m√≠tanak a gyors s√ļlycs√∂kkent√©sre, √©s ha ez nem mŇĪk√∂dik, akkor gyorsan le√°ll√≠tj√°k a kezel√©st. Ez√©rt fontos felismerni, hogy melyek a val√≥di lehetŇĎs√©gek, milyen gyors a Weight Loss, √©s milyen szinten. A gyors Weight Loss kev√©sb√© val√≥sz√≠nŇĪ, hogy tart√≥s hat√°ssal j√°r, √©s nem orvosilag elŇĎny√∂s. A heti Weight Loss nem haladhatja meg az 1 kg-ot. Az eg√©szs√©gi √°llapot javul√°s√°t a Weight Loss 10% -kal biztos√≠tja 3-6 h√≥napos idŇĎszak alatt. Fontos a hat√°s legal√°bb 6 h√≥napig tartani. K√©sŇĎbb meg kell tennie a kezel√©s k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s√©t, cs√∂kkentve a s√ļlyt egy kil√≥val. Ez a napi energiaig√©ny 600 kcal cs√∂kken√©s√©t eredm√©nyezi.

Azonban a v√°gy, hogy megszabaduljon a felesleges kil√≥ gyorsabb, azt jelenti, hogy a betegek, √©s gyakran az orvosok maguk is keresnek √©trendet ennek biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben. Ez √°ltal√°ban az eg√©szs√©gre gyakorolt ‚Äč‚Äčhat√°sok ismeret√©nek hi√°ny√°b√≥l ered. Az elm√ļlt √©vek sor√°n sok ilyen di√©ta csod√°kban jelent meg. N√©h√°ny t√©nylegesen lehetŇĎv√© teszi a s√ļlycs√∂kkent√©st egy r√∂vid idŇĎ alatt, de nem mentesek a hib√°kt√≥l. A legelterjedtebbek az egykomponensŇĪ √©trendek, mint p√©ld√°ul az Elephant Diet √©s az Elephant Elephant Diet. rizs, tej vagy k√°poszta ‚Äď monoton, ami az √°sv√°nyi anyagok √©s vitaminok hi√°ny√°hoz vezet, cs√∂kkentve a zs√≠rmentes testt√∂meget, √©s ez√°ltal az io-yo gyors hat√°sa a befejez√©s√ľk ut√°n. Szint√©n n√©pszerŇĪ a Mayo di√©ta, amely megtiltja a gy√ľm√∂lcs√∂k √©s gabonak√©sz√≠tm√©nyek fogyaszt√°s√°t, az Atkins di√©t√°t, amely jelentŇĎs mennyis√©gŇĪ zs√≠rt tartalmaz, ami n√∂veli az ateroszkler√≥zis kock√°zat√°t, a South Beach √©trendet, ami jelentŇĎs vesztes√©geket okoz, a koppenh√°gai √©trendet , ami rossz t√°pl√°lkoz√°si szok√°sokat tart fenn, √©s megtiszt√≠tja az √©trendeket, amelyek megzavarj√°k az alap rendszerek mŇĪk√∂d√©s√©t.

Azonban ezek k√∂z√ľl egyik sem gy√≥gy√≠tja az elh√≠z√°st, b√°r sokan elŇĎsz√∂r pozit√≠v Weight Loss-t adnak. A k√∂zelm√ļltban a Dukan √©trendje elsŇĎ helyen szerepel a n√©pszerŇĪ √©trendek list√°j√°n.

Ugyanakkor azonnal hangs√ļlyozni kell, hogy nincsenek olyan vizsg√°latok, amelyek megerŇĎs√≠ten√©k a fenti √©trend hossz√ļ t√°v√ļ, eg√©szs√©gre gyakorolt hat√°s√°t. Az egyes vizsg√°latokban csak a v√©rben l√©vŇĎ lipid- √©s inzulinszinteket jelentett√©k, √©s a pozit√≠v hat√°sok ink√°bb az eg√©sz Weight Loss-nek k√∂sz√∂nhetŇĎek, mint a k√∂vetett √©trendhez.

A fehérje-gazdag diéta hatékonyabb, mint a többi étrend?

A vizsg√°lat metaanal√≠zise azt mutatta, hogy a magas feh√©rjetartalm√ļ t√°pl√°l√©k nagyobb s√ļlycs√∂kken√©st okoz, mint az alacsony feh√©rjetartalm√ļ di√©ta, de az a t√©ny azonban, hogy tel√≠tett, vitathat√≥. Kimutatt√°k, hogy a magas feh√©rjetartalm√ļ √©trend cs√∂kkentett mennyis√©gŇĪ sz√©nhidr√°t r√∂vid t√°v√ļ alkalmaz√°sa jobb hat√°sokat √©s nagyobb √©rz√©kenys√©get eredm√©nyez, mint az √°tlagos sz√©nhidr√°ttartalm√ļ √©trend. Azonban a v√©letlen besorol√°sos vizsg√°lat nem mutatott ilyen kapcsolatokat.

2009-ben k√∂zz√©tett√©k a vizsg√°latok eredm√©nyeit, amelyek a 4 √©trend k√ľl√∂nb√∂zŇĎ zs√≠r-, feh√©rje- √©s sz√©nhidr√°ttartalm√°nak hat√©konys√°g√°t √©rt√©kelt√©k. 6 h√≥nap m√ļlva a tests√ļlycs√∂kken√©s minden csoportban k√∂r√ľlbel√ľl 7% volt, √©s a testt√∂meg √ļjb√≥li n√∂veked√©se az √©tkez√©s abbahagy√°s√°t k√∂vetŇĎ 12 h√≥napon bel√ľl sem k√ľl√∂nb√∂z√∂tt egyik√ľkben sem. Minden csoportban 2 √©v eltelt√©vel a Weight Loss k√∂r√ľlbel√ľl 3 kg volt. Nem volt k√ľl√∂nbs√©g a j√≥llakotts√°g vagy az √©hs√©g √©rz√©s√©ben, az √©tkez√©s el√©gedetts√©ge √©s a hat√°sok √∂sszehasonl√≠that√≥ak voltak. √ćgy kimutatt√°k, hogy nem az √©trend √∂sszet√©tele befoly√°solja a hat√°sokat, hanem csak a negat√≠v fŇĪtŇĎ egyens√ļlyt.

A Dukan di√©ta eg√©szs√©ges √©s hat√©kony fogy√≥k√ļra?

Mint m√°r eml√≠tett√ľk, Dukan √©trendje ma m√°r a n√©pszerŇĪs√©g tetej√©n √°ll. Ez a fajta magas feh√©rjetartalm√ļ di√©ta. Ez a legbiztons√°gosabb √©s leghat√©konyabb m√≥dja annak, hogy megszabaduljon a t√ļlzott tests√ļlyt√≥l. A vizsg√°lat sor√°n a legmagasabb feh√©rjefeh√©rje 30% volt, ahol csak 14% aj√°nlott, √©s Duke t√°pl√°l√©k√°ban a feh√©rje tartalm√°nak √©trendje m√©g magasabb.

Duke diétája: 1. szakasz

Az elsŇĎ szakasz 7 napig tart. Tilos z√∂lds√©get, durv√°t, t√©szt√°t √©s kenyeret fogyasztani ebben az idŇĎben, √©s az egyetlen sz√°lasforr√°s lehet egy kan√°l korpa. Az ebben a szakaszban enged√©lyezett term√©kcsoportok elemz√©se sor√°n l√°that√≥, hogy az alacsony zs√≠rtartalm√ļ h√ļst √©s tejterm√©keket fogyaszt√°sra aj√°nlj√°k, de a liba, a m√°j, a ves√©k √©s a toj√°s fogyaszt√°sra (korl√°toz√°s n√©lk√ľl) enged√©lyezett. Ez√©rt egy feh√©rjezs√≠r-f√°zis, amely k√ľl√∂n√∂sen tel√≠tett zs√≠rokban gazdag. Ez okozza a ketonok megjelen√©s√©t a v√©rben √©s a vizeletben, ami azt sugallja, hogy a zs√≠rok energi√°t termelnek √©s nem gl√ľk√≥zt. A k√∂zponti idegrendszer a ketonokb√≥l energi√°t vonz, ami cs√∂kkenti az √©hs√©g √©rz√©s√©t, de koncentr√°ci√≥s probl√©m√°k fordulhatnak elŇĎ, √©s f√°radts√°g alakulhat ki. Ez az √°llapot hasonl√≠t a p√°ratlan diabeteshez, amelyben a testt√∂meg cs√∂kken√©se is megfigyelhetŇĎ. A ketonok felelŇĎsek a kezel√©s ilyen lenyŇĪg√∂zŇĎ kezdeti szakasz√°√©rt. Ha egy herceg √©trendj√©n vagy, √©szreveheti, hogy a bŇĎre kellemetlen szag√ļ.

Ez az √©trend az alacsony zs√≠rtartalm√ļ term√©kek fogyaszt√°s√°ra vonatkoz√≥ aj√°nl√°sok ellen√©re val√≥j√°ban nagyon gazdag zs√≠rokban, amelyek mennyis√©ge meghaladja az aj√°nlott szabv√°nyokat, k√ľl√∂n√∂sen akkor, ha tel√≠tett zs√≠rsavakra √©s koleszterinre vonatkoznak. Ezenk√≠v√ľl a rost hi√°nya sz√©kreked√©shez vezethet.

Duke diétája: 2. szakasz

A Dukan √©trendj√©nek m√°sodik szakasz√°ban egy hetente 1 kg Weight Loss-t felt√©teleznek, √≠gy hasonl√≥ a tipikus di√©t√°khoz. A ket√≥zis √°llapota tov√°bbra is fennmarad, ugyanolyan, mint az elsŇĎ szakaszban, de z√∂lds√©gek is fogyaszthat√≥k, de ezek k√∂z√ľl n√©h√°ny m√©g tiltott, p√©ld√°ul a bab, a bors√≥, a csicseribors√≥, a lencse, amely forr√°st jelent a n√∂v√©nyi feh√©rje. Mi a furcsa, a kukoricakem√©ny√≠tŇĎ elfogadhat√≥, de m√©g mindig nem eszik kenyeret, lisztet, amely rostot tartalmaz. 2 evŇĎkan√°l korp√°t is eszel, ami azt jelenti, hogy a rost mennyis√©ge m√©g mindig t√ļl alacsony, ami lelass√≠tja a b√©lmozg√°st, megk√∂nny√≠ti a koleszterin felsz√≠v√≥d√°s√°t. Az elsŇĎ szakasz csak 7 napig tart, a m√°sodik pedig ak√°r t√∂bb h√≥nap is eltarthat. Minden att√≥l f√ľgg, hogy mennyi ember akar elvesz√≠teni. Ez vezethet az √∂sszetevŇĎk mikro- √©s makrohi√°ny√°hoz, fŇĎleg a kalciumhoz, amelynek felsz√≠v√≥d√°sa ilyen nagy mennyis√©gŇĪ feh√©rje jelenl√©t√©ben neh√©z. M√°sr√©szt a ket√≥zis megk√∂nny√≠ti a csontok felszabadul√°s√°t, ami csontt√∂megveszt√©shez, √©s k√∂vetkez√©sk√©ppen csontritkul√°s kialakul√°s√°hoz vezethet. A C-vitamin √©trendj√©nek hi√°nya a vasfelsz√≠v√≥d√°s zavaraihoz vezethet, k√ľl√∂n√∂sen azokban az emberekben, akik baromfit fogyasztanak, √©s nem marhah√ļst. Ebben a szakaszban aj√°nlott 1,5 liter folyad√©kot naponta fogyasztani, √©des√≠tŇĎszereket tartalmaz√≥ italok megengedettek, √©s az √©des√≠tŇĎszer is felhaszn√°lhat√≥ √©des√≠t√©sre. A leggyakrabban haszn√°lt √©des√≠tŇĎszer az aszpart√°m (E951).

A v√©konyb√©lben a kimotripszin hat√°s√°ra neurotoxikus metanol keletkezik aszpart√°mb√≥l, oxid√°ci√≥s form√°ja ut√°n, hangyasavb√≥l √©s formaldehidbŇĎl. Mindk√©t vegy√ľlet magas koncentr√°ci√≥ban hepato-, kardiovaszkul√°ris √©s nefrotoxikus hat√°st fejt ki. A formaldehid szint√©n k√°ros√≠tja a DNS-szerkezetet, √©s karcinog√©n √©s teratog√©n vegy√ľlet. Ezenk√≠v√ľl az aszpart√°m hŇĎkezel√©se vagy t√°rol√°sa sor√°n olyan vegy√ľletek k√©pzŇĎdnek, amelyek elŇĎseg√≠thetik a tumorok kialakul√°s√°t.

A herceg étele: 3. szakasz

A herceg t√°pl√°l√©k√°nak III. F√°zisa 10 napig tart az √©tkez√©s sor√°n elveszett testt√∂meg kilogrammonk√©nt. Teh√°t, ha valaki 10 kg-ot vesz√≠tett, a harmadik szakasz 100 napig tart, ha 20 kg-200 nap. Ebben a szakaszban a sz√°l mennyis√©ge 3 kan√°l korpa, 2 szelet teljes kiŇĎrl√©sŇĪ keny√©r, z√∂lds√©g, napi egy adag gy√ľm√∂lcs. Ez azonban azt eredm√©nyezi, hogy fogyaszt√°sa m√©g mindig az aj√°nlott szint alatt van. Javasoljuk, hogy 40 gramm s√°rga sajtot, s√ľlt sert√©sh√ļst √©s sert√©sh√ļst iszol. Hetente k√©tszer lehet kir√°lyi √ľnnep, amely abb√≥l √°ll, hogy a kedvenc sajt, a sert√©sh√ļs, a csokol√°d√©, a fagylalt √©s egy poh√°r borral eljuthat. Az ‚Äú√ľnnepi‚ÄĚ elv egyszerŇĪ, b√°rmit is fogyaszthat, mennyis√©gi korl√°tok nincsenek, de csak egyszer lehet a t√°ny√©rra tenni. Azonban ez azt jelenti, hogy egy nap tiszta feh√©rje-h√©ten szenvednie kell a k√∂vetkezm√©nyeit. Ez visszat√©rhet a r√©gi √©tkez√©si szok√°sokhoz.

A rostok hi√°nya elŇĎseg√≠theti a colorectalis r√°k kialakul√°s√°t. A IV. F√°zisban, amelyet stabiliz√°ci√≥s f√°zisnak neveznek, aj√°nlott visszat√©rni a norm√°l t√°pl√°lkoz√°shoz, azonban a kezel√©s sor√°n szerzett ‚Äúj√≥‚ÄĚ √©tkez√©si szok√°sok fenntart√°sa. A sokk kezel√©st, vagyis a feh√©rje napj√°t hetente egyszer kell alkalmazni az √©leted h√°tralevŇĎ r√©sz√©ben. Azonban mindez arra enged k√∂vetkeztetni, hogy az elsŇĎ k√©t szakasz monot√≥nia √©s a 3. sz√≠npad kir√°lyi √ľnnepe ut√°n a legt√∂bb ember visszat√©r a r√©gi √©tkez√©si szok√°sukhoz, √©s egy feh√©r nap egy h√©ten nem lesz k√©pes kompenz√°lni a s√ļlyn√∂veked√©s √©s a yo-yo hat√°s, amely akkor k√∂vetkezik be, ha az √©trendet olyan hirdet√©sk√©nt rekl√°mozz√°k, amely nem vezet vissza a r√©gi s√ļlyhoz.

Dukan étrendjét, valamint a vese- és májbetegségeket

A feh√©rj√©k anyagcser√©je elsŇĎsorban a m√°jban t√∂rt√©nik, √©s a v√©gterm√©k a karbamid, amelyet a ves√©k v√°lasztanak ki. A feh√©rj√©ben gazdag √©trend pozit√≠v nitrog√©n egyens√ļlyt eredm√©nyez √©s n√∂veli az amm√≥nia √©s a karbamid termel√©s√©t, ami egy meghat√°rozott t√∂rzset hoz a s√©r√ľlt m√°jra √©s a ves√©re. A feh√©rje-szeg√©ny t√°pl√°lkoz√°s m√°j- √©s vesebetegs√©gekre aj√°nlott.

Nagyon gyakran az elh√≠zott emberek alkoholmentes zs√≠ros m√°jbetegs√©g alakulnak ki. Ez egy progressz√≠v betegs√©g, a m√°j egyszerŇĪ steatosis√°val kezdŇĎdik, majd steatohepatitisbe alakul, eg√©szen addig, am√≠g nem v√°lik cirr√≥zisg√°. A herceg √©telei alatt val√≥ megterhel√©se a betegs√©g gyorsabb elŇĎrehalad√°s√°hoz vezethet.

A Dukan √©trendj√©nek elsŇĎ √©s m√°sodik szakasza k√ľl√∂n√∂sen k√°ros hat√°ssal van a ves√©re, nemcsak a vesebetegs√©gek eset√©ben, hanem a magas v√©rnyom√°s vagy a 2-es t√≠pus√ļ cukorbetegs√©g eset√©ben is. Az elh√≠z√°s √∂nmag√°ban olyan teher, amely vesebetegs√©ghez vezethet, √©s Duke √©trendje tov√°bb s√ļlyosb√≠tja ezt a kock√°zatot.

A 33% -os feh√©rjetartalm√ļ di√©ta √©ves alkalmaz√°sa nem befoly√°solja h√°tr√°nyosan az eg√©szs√©ges emberek ves√©j√©t, azonban a Duke √©tkez√©si √©trendje, k√ľl√∂n√∂sen a kezdeti szakaszban, sokkal nagyobb. Ezenk√≠v√ľl az emberek, nemcsak az eg√©szs√©ges ves√©k haszn√°lj√°k. Meg√°llap√≠that√≥ teh√°t, hogy a Dukan di√©ta felgyors√≠tja a veseel√©gtelens√©get kr√≥nikus vesebetegs√©g eset√©n, amit szint√©n befoly√°sol az a t√©ny, hogy a t√°pl√°l√©k gazdag foszf√°tokban van.

összefoglalás

B√°r a herceg √©trendj√©nek eg√©szs√©g√ľgyi hat√°saival kapcsolatos kutat√°sok hi√°nyoznak, ez nem felel meg az eg√©szs√©ges √©trend aj√°nl√°sainak. ElŇĎsz√∂r is, az iszk√©mi√°s sz√≠vbetegs√©gek megelŇĎz√©se √©rdek√©ben aj√°nlott z√∂lds√©geket √©s gy√ľm√∂lcs√∂ket, n√∂v√©nyi olajokat, puha margarinokat, teljes kiŇĎrl√©sŇĪ kenyeret √©s egy√©b finom√≠tatlan lisztbŇĎl k√©sz√ľlt term√©keket fogyasztani. A 2-es t√≠pus√ļ cukorbetegs√©g megelŇĎz√©s√©re vonatkoz√≥ aj√°nl√°sok azonban az √©tkez√©s fŇĪtŇĎ√©rt√©k√©nek cs√∂kkent√©se, a magas glik√©mi√°s indexŇĪ zs√≠rok √©s term√©kek fogyaszt√°s√°nak cs√∂kkent√©se, valamint az 1000 kal√≥ri√°ra sz√°m√≠tott 14 g t√°psz√°l felhaszn√°l√°sa.

Az eg√©szs√©ges emberek sz√°m√°ra az elfogyasztott feh√©rj√©k mennyis√©g√©re vonatkoz√≥ aj√°nl√°sok ‚Äď 10 max 15%, sz√©nhidr√°tok -55-75%, zs√≠rok ‚Äď 15-30% a kr√≥nikus betegs√©gek kialakul√°s√°nak megelŇĎz√©se. A herceg √©trendje nem aj√°nlott, √©s az orvosok nem javasolj√°k, mivel nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel befoly√°solja az eg√©szs√©g√©t. A s√ļlycs√∂kkent√©s √∂nmag√°ban nem c√©l, hanem az e√©szs√©g √©s az √©letminŇĎs√©g jav√≠t√°sa √©s kiterjeszt√©se. Tov√°bbra is hitt√ľk, hogy mint m√°s csod√°latos √©trend, Dukan √©trendje gyorsan elvesz√≠ti n√©pszerŇĪs√©g√©t. Sok esetben egy csoda meg√≥vja a di√©t√°k katasztrof√°lis hat√°sait√≥l azt a t√©nyt, hogy nem szigor√ļan ragaszkodnak hozz√°. Az orvosoknak az a feladata, hogy figyelmeztess√©k a betegeket a di√©t√°k haszn√°lat√°nak k√∂vetkezm√©nyeirŇĎl, amelyek nem bizony√≠tottan hat√©konyak √©s biztons√°gosak.

A dietetikus véleménye

A Dukan feh√©rje √©trendje jelenleg a legn√©pszerŇĪbb feh√©rje √©trend. FŇĎ c√©lja, hogy nagy mennyis√©gŇĪ feh√©rj√©t, kis mennyis√©gŇĪ zs√≠rt fogyaszt, √©s kiz√°rja a sz√©nhidr√°tokat.

Az √©trendrŇĎl alkotott v√©lem√©nyek elt√©rŇĎek, gyakran sz√©lsŇĎs√©gesek. Ket√≥zishoz vezet, mert a szervezet k√©nytelen energi√°t elŇĎ√°ll√≠tani a zs√≠rsz√∂vetbŇĎl. Az agy, amely term√©szetes k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt t√°pl√°lja a gl√ľk√≥zt, szint√©n k√©nytelen energi√°t vonzani a ketonvegy√ľletektŇĎl. Ez az ŇĎ alult√°pl√°lts√°g√°hoz vezet.

A megn√∂vekedett feh√©rjeell√°t√°s miatt nagy mennyis√©gŇĪ homociszteint √°ll√≠tanak elŇĎ a szervezetben l√©vŇĎ aminosav-metioninb√≥l, ami hozz√°j√°rul az LDL koncentr√°ci√≥ n√∂veked√©s√©hez √©s fokozza a szabad gy√∂k√∂k aktivit√°s√°t. A fokozott LDL hozz√°j√°rulhat az erek √©relmeszesed√©s√©hez. A t√ļlzott feh√©rj√©k a szervezet kisz√°rad√°s√°hoz, magn√©ziumvesztes√©ghez √©s B-vitaminokhoz is vezethetnek.

Az aminosav-anyagcser√©t mell√©kterm√©ke az amm√≥nia savany√≠t√≥ hat√°ssal van a szervezetre. A semleges√≠t√©shez a kalcium szabadul fel a csontb√≥l, ami viszont csontritkul√°s kialakul√°s√°hoz vezethet. A felesleges feh√©rje t√∂rzs a m√°j m√©regtelen√≠t√©s√©√©rt felelŇĎs m√°jra. A t√ļl kev√©s sz√©nhidr√°t azonban veseel√©gtelens√©ghez vezet, mivel a sz√©nhidr√°tok a legfontosabb √ľzemanyagok a munk√°juk√©rt.

Noha k√°ros, a Dukan √©trendje nagyon n√©pszerŇĪ, fŇĎleg az√©rt, mert nagyon gyorsan le tudja fogyni. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nagyr√©szt a v√≠z elveszt√©se √©s nem a zs√≠r miatt k√∂vetkezik be.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gr√©ta-t, de a legfontosabb k√©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista √©s prec√≠z, term√©szetesen bar√°ts√°gos, szeml√©lŇĎdŇĎ √©s racion√°lis, de kisebb d√≥zisokban, √©s gyakran elk√©nyeztetik a nem √©rz√©ketlen szok√°sok is.

Az optimizmusa azonban, ami√©rt gyakran im√°dj√°k. A bar√°tok gyakran sz√°m√≠tanak r√≥la √©s romantikus term√©szet√ľkre a sz√ľks√©g idej√©n.

Persze senki sem t√∂k√©letes, √©s Bogd√°nnak sz√°mos hib√°ja van. A tisztess√©g √©s az instabilit√°s hajlamos az √ļton j√°rni, b√°r ink√°bb szem√©lyes szinten, mint m√°sok sz√°m√°ra.

Szerencs√©re a pontoss√°ga √°ltal√°ban ott van, hogy enyh√≠tse a f√ļj√°sokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk