Szépség

Egy indiai spa a Savoyai- Alpokban

Egy indiai spa a Savoyai- Alpokban

A Magas-Alpok egyik sítelepülésén, Châtelben négy hónap alatt épült meg a kis város egyetlen spája, egy India iránt elkötelezett, nagyszerű építész-belsőépítész, Nassila du Chatelle Résie tervei alapján. Az indiai stílusú spa egy jellegzetes alpesi faházban működő, francia szállodában kapott otthont, és olyan jól sikerült, hogy a település egyetlen spájaként már egymagában is óriási vonzerőt jelent azok számára, akik magashegyi körülmények között szeretnének kikapcsolódni, feltöltődést.

EGY ALPESI FAHÁZ HANGULATA

http://www.lnespa.hu/img/upload/lnespa_4da6c652b1841.jpgA jellegzetes alpesi építkezés valamennyi jegyét magán viselő Hôtel Macchi Châtel városában, a csodálatos Abondance-völgyben, 83 km-nyi sípályával várja a hegyek szerelmeseit. A recepció, az étterem, a bár és a 32 hangulatos, kényelmes szoba a savoyai sajátságos építkezés és belsőtér-kialakítás minden jellemzőjét magán viseli: világos színű, natúr hatású fa dominál a belsőépítészeti elemekben, fa bútorok és puha, meleg textíliák nyújtanak otthonos, kellemes hangulatot mindenütt.
Éric Macchi, a szálloda tulajdonosa és konyhafőnöke nemrégiben nyerte el a „vendéglátás nagymestere” címet. Felesége, Élisabeth, aki szállodai karrierjük megkezdése előtt a humán erőforrás területén dolgozott mint személyzeti igazgató, vezetői politikáját kiváló érzékkel és nagy tapasztalattal a szállodában is a kollégák megbecsülésére, a vendégek igényeinek messzemenő kielégítésére alapozta. A házaspár évről évre, folyamatosan fejleszti, bővíti, továbbépíti szállodáját: 1987-ben egy központi fürdőhelyiséget alakítottak ki szaunával és jacuzzival. 1993-ban elkészült a szálloda úszómedencéje, négy évvel később megépült a bár, 2008-ban pedig egy autentikus indiai stílusú, valóban különleges és gyönyörű spával bővült a hotel.

EGY DARAB INDIA A SAVOYAI-ALPOKBAN

Az „Autentikus Utazás” nevet viselő spa mindössze négy hónap alatt készült el.

A munka szakaszai
A koncepció kialakítása
Az építész, Nassila du Chatelle Resie egy különleges spát álmodott meg. Össze akarta kapcsolni egymással a hegyvidéki életmódot és az ayurvedikus filozófiát, amelynek forrása a természet maga. Az indiai kultúrát és a hegyek világának a természet erőforrásait az emberi élet szolgálatába állító szemléletét szerette volna egyesíteni egyetlen intézményen belül. Hogy miért éppen India ihlette meg őt? Mert ez az óriási kultúrával és 5000 éves ayurvedikus gyógyászati hagyományokkal rendelkező ország kifogyhatatlan kincsesháza a természet gyógyító erejét felhasználó bölcsességnek, és mert az Alpok magas hegyei hasonló környezetet kínáltak, mint Indiában a Himalája.

Az előkészületek
A megálmodott tervek kivitelezéséhez rengeteg előkészületre volt szükség:
– meg kellett vizsgálni, minden feltétel adott-e a projekt megvalósításához,
– el kellett utazni Indiába, és meg kellett látogatni több ayurveda iskolát, amelyek mintául szolgálhattak a helyi egészségkoncepció kialakításához az alpesi körülmények között,
– találni kellett egy megfelelő elméleti tudással és nagy tapasztalattal rendelkező ayurveda orvost, aki a spa első számú szakembereként garantálja a kezelések hatékonyságát és autentikusságát,
– a spa tradicionális indiai miliőjének kialakításához be kellett szerezni számos indiai berendezési és dísztárgyat, dekorációs elemet.

Az építkezés
A tervek megrajzolása után a munkálatok a mai spa helyén álló garázs lebontásával kezdődtek. A spa épületének felhúzása volt a második lépés, befejezésként pedig végül elérkezett a belső terek kialakításának és berendezésének élvezetes munkája.

Az eredmény
Az álom megvalósult, mégpedig gyönyörűen. Az „Autentikus Utazás” névre keresztelt, 180 m2 alapterületű spa nevéhez hűen egy valódi ayurvedikus spa és gyógyászati központ lett, ahol az indiai tradicionális egészségkultúra és életszemlélet a magashegyi környezetben valóban otthonra talált. A berendezés és a dekoráció csodálatosra sikerült. Ebbe a varázslatos világba egy, a XVII. századi, Radzsasztánból származó, eredeti és jó állapotban fennmaradt kapun keresztül léphet be a vendég. A spa terében az indiai enteriőrök hangulatát Buddha-szobrok, Buddha keze, egy faragott emberi arcot ábrázoló, hatalmas fali kőkút, és számos, az indiaikultúrára jellemző, jellegzetes tárgy idézi meg. Helyet kapott itt egy szintén a XVII. századból származó nagy faláda és egy polcos faszekrény, két hatalmas méretű, vörös bársony kárpittal bevont fotel, és a tér közepére állítva egy gyönyörű, patinás, régi kád. A két kezelőkabin ellátására egy előkészítő helyiséget is kialakítottak, itt készülnek a kezelésekhez és a masszázsokhoz szükséges különféle olajak, gyógynövénykeverékek, növényi főzetek és teák. A kezelőkabinok és az előkészítő elválasztására vörös, narancssárga és rózsaszín függönyök szolgálnak, amelyek színvilágukkal és a rajtuk megtörő fény játékával az eredeti indiai enteriőrök hangulatát idézik meg. Mindkét kezelőkabinban helyet kapott egy-egy aranyozott bársonyszék, egy, a lábfürdőkhöz használatos hatalmas rézedény, és egy virágszirmokkal, indiai ékszerekkel és kövekkel díszített kényelmes kezelőágy. Állítható fények játszanak a meleg színű berendezési tárgyakon és a fátyolszerű függönyökön, a bensőséges, varázslatos hangulat egészen lenyűgözi a látogatót.

AZ AUTENTIKUS UTAZÁS KEZELÉSEI ÉS RITUÁLÉI

A koncepció tulajdonképpen nagyon egyszerű: a spa kínálatában szereplő valamennyi utazást egy-egy masszázst vagy rituálét takar, amely a több mint 5000 éves ayurvedikus gyógyászati hagyományból származik.
Az ayurvedikus masszázsoknak számos jótékony hatásuk van:
– megszüntetik a fáradtságot és könnyűvé, pihentetővé teszik az alvást,
– egészséget, fényt és ragyogást adnak a bőrnek,
– lassítják a bőröregedés ütemét,
– emelik a test belső hőjét, javítják a vér- és nyirokkeringést,
– szabályozzák az emésztőrendszer folyamatait és fokozzák a méreganyagok kiürítését a szervezetből,
– ellenállóvá tesznek a betegségekkel és mindenfajta egészségkárosító hatással szemben, javítják a szervezet saját immuntevékenységét,
– erősítik az önbizalmat, az egészséges énképet.

A klasszikus ápolások
– Aranytemplom kezelés (30 perc): ülőmasszázs – a hát, a vállak és a fej masszázsa.
– Fények tánca kezelés – Pada masszázs (30 perc): a lábak erősítése, a vér- és nyirokkeringés fokozása.
– Tadzs Mahal kezelés – Bol kansu masszázs (45 perc): meleg olajos masszázs.
– Orient Expressz kezelés (35 perc): a hát fájó területeinek olajos relaxáló masszázsa.
– Érzékek kertje kezelés (45 perc): olajos, meleg lávaköves masszázs.
– Indiai szenvedély kezelés – Udara masszázs (45 perc): a hastájék speciális masszázsa.
– Bhopal herceg kezelés (60 perc): olajos, meleg lávaköves masszázs a Holt-tengeri sóval. Csak férfi aknak.
– Kashmir Dal – Muka-padabhyanga masszázs (60 perc): mentás-gyógyfüves revitalizáló masszázs.- Dzsaipuri Mahrani kezelés – Nasyam masszázs (70 perc): nyugtató, az idegrendszert csillapító masszázs, amely hatását főleg a felsőtestre fejti ki.
– Paheli kezelés – Shirodhara masszázs (70 perc): langyos olajos fejkezelés.
– Pandzsáb rózsája kezelés (90 perc): pandzsábi olajjal végzett lazító és stimuláló masszázs, a végén rózsafürdővel.
– Bombay-i díva kezelés – Udvartana masszázs (90 perc): csicseriborsóliszttel végzett méregtelenítő masszázs, a végén rózsafürdővel.
– Bengáli tigris kezelés (90 perc): pézsma és menta illóolajjal végzett, teljes testi és lelki ellazulást nyújtó masszázs. Csak férfiaknak.

A rituálék
– Diwani (180 perc – két, egymást követő 90 perces masszázs): első rész: tisztító és élénkítő hatású masszázs, második rész: mentaolajos relaxáló masszázs.
– A menyasszony kívánsága rituálé (180 perc): revitalizáló, tisztító és szépészeti rituálé.
– Indiai álom rituálé (4 óra 30 perc): egymást követő abhyanga, shirodhara és marma masszázs.

ÖSSZEFOGLALÁS

A Magas-Alpok Indiától távoli világában nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy egy autentikus kezeléseket nyújtó ayurvedikus spát alakítsanak ki a tulajdonosok. A siker azonban teljesnek mondható. Az ayurvedikus kezelések kiegyensúlyozó, pihentető és egészségjavító hatása miatt nemcsak a szálloda vendégei, hanem számos külső látogató is szívesen keresi fel ezt a valóban különlegesen spát, amely a meleg, családias hangulatú szálloda valóságos kincsének számít.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük