Szépség

Egy sokakat érintő probléma: a körömgomba

Egy sokakat érintő probléma: a körömgomba

 

A körömgomba gyakori előfordulást mutató, fertőző betegség. A láb körmein jelentkező gombás tünetek 90%-át, a kéz körmeit érintő gombás megbetegedések 50%-át a dermofi ta gombák közé tartozó Tricophyton rubrum fonalas gombafaj okozza. A többi esetben általában Candida típusú sarjadzógombák állnak a fertőzés hátterében. A köröm gombafertőzése nagyobb gyakoriságot mutat a lábon, mint a kézen. Az esetek legnagyobb többségében a nagylábujj körmén jelentkeznek a tünetek. Mivel a körömgomba fertőző betegség, a tünetek gyorsan átterjedhetnek a többi lábujjra, a másik lábra, illetve a beteg környezetében élő más emberekre is. Ezért megfertőződés esetén szigorúan be kell tartani bizonyos higiéniai előírásokat.

MIRŐL ISMERHETŐ FEL A KÖRÖMGOMBA?

Körömgombára utaló tünetnek tekinthető, ha az alábbi elváltozások valamelyikét fedezzük fel a körmön:
• A körömlemez végén és/vagy oldalán eltávolodik a körömágytól, és a levált terület egyre nagyobbodva halad lefelé, a körömbarázda felé.
• Sárgásfehér elszíneződés jelenik meg a körömlemezen.
• Felszíni egyenetlenségek, hosszanti csíkok alakulnak ki a körömlemezen.
• A körömlemez megvastagodik.
• A körömlemez deformálódik, töredezik, anyaga porózussá válik, a köröm mállik.
• A körömlemez ritka esetben a körömágyról teljesen leválik, majd leesik.
Ha a körmön a fenti tüneteket, a köröm színét vagy szerkezetét érintő változásokat tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, aki hatásos és végleges megoldást nyújtó kezelést tud javasolni.

HOGYAN TERJED A KÖRÖMGOMBA?

Hol lehet a legkönnyebben megfertőződni?

A körömgomba közvetlen érintkezéssel és közvetett módon is átterjedhet az egyik emberről a másikra. A bőrről leváló, gombával fertőzött szarulemezkék
mindenütt megtalálhatóak, ahol mezítláb közlekednek az emberek: a fürdőszobában, az ágyban, az uszodában, az edzőteremben.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A gyerekek kivételével, akik nagyon ritkán fertőződnek meg körömgombával, gyakorlatilag bármely korosztályt érinthet a betegség. Ennek ellenére egyesek az átlagosnál is nagyobb eséllyel kaphatják el a fertőzést.
Ezek:
• az idősebb korosztályok tagjai,
• azok, akik olyan sportot űznek, amely a láb gyakori sérülésével jár (tenisz, futás),
• azok, akik munkájukból adódóan rendszeresen bakancsot, csizmát viselnek, amelyben a láb izzad,
• azok, akiknek az immunitása gyógyszeres kezelés hatására vagy bármely más okból átmenetileg vagy tartósan gyenge.

HOGYAN KEZELHETŐ A GOMBÁS FERTŐZÉS?

A körömgomba megfelelő kezelés nélkül, spontán módon soha nem gyógyul meg. Megfelelő kezeléssel, és a kezelés előírt időtartamának betartásával ma már végleges gyógyulás érhető el a köröm gombás fertőzése esetében.

Ha a fertőzés a körömlemez felületének kevesebb mint 50%-át érinti

Ebben az esetben általában elegendő a köröm felületén alkalmazandó, lokális kezelés. Erre a célra leggyakrabban olyan ecsetelőt ír fel az orvos, amelyet naponta egyszer, vagy hetente két-három alkalommal kell felvinni a köröm felületére. Hatékony kezelés különböző gombaölő krémekkel is lehetséges.

Ha a fertőzés a körömlemez felületének kevesebb mint 50%-át érinti

Ebben az esetben a helyi kezelés mellett többnyire szájon át szedhető gombaellenes készítmény alkalmazására is szükség van. A köröm ecsetelését vagy krémmel történő kezelését abban az esetben sem lehet elhagyni, ha a páciens szájon át szedhető készítményt is szed, mivel a véráramon keresztül a gombaellenes hatóanyagok nem érnének mindenütt célba, hiszen a köröm vérereket nem tartalmaz. A kezelés súlyosabb fertőződés esetén csak akkor lehet teljes körű és valóban eredményes, ha a lokális és a szisztémás kezelést egyszerre alkalmazzuk.

A kezelés időtartama

A teljes gyógyulás csak a fertőződött köröm teljes lenövésével egyidejűleg következhet be. A kézen ez 4–6 hónapot vesz igénybe. A láb körmeinek növekedése lassabb ütemű, itt az új köröm teljes kifejlődésére átlagosan 9–12 hónapot kell várni. A körömgomba kezelését a köröm teljes lenövéséig nem szabad abbahagyni, hiszen a további fertőződést lehetővé tevő spórák mindaddig jelen vannak, amíg a fertőződött körömlemezt fel nem váltja az új, egészséges köröm.
Sokan követik el azt a hibát, hogy amint a köröm állapotának javulását tapasztalják, nem folytatják az ecsetelést, pedig a gombák a javulás ellenére továbbra is jelen vannak a köröm anyagában, és a kezelés megszűnésével újult erővel szaporodni kezdenek. A megfelelő időtartamú, türelmes és kitartó kezelés a teljes gyógyulás egyetlen lehetősége. Az idő előtt abbahagyott kezelés minden esetben kiújuláshoz vezet.

Néhány tanács a kezelés eredményessége érdekében

• A lokális készítmény minden egyes használata előtt meg kell mosni, és teljesen szárazra kell törölni a gombás körmű kezet vagy lábfejet.
• Az orvos által felírt ecsetelőt vagy krémet mindaddig használni kell az előírásoknak megfelelő módon, amíg a fertőzött köröm teljesen le nem nő.

Higiéniai előírások

• A gombás fertőzéssel érintett köröm ápolására nem szabad ugyanazokat az eszközöket (ollót, körömcsipeszt, reszelőt) használni, amelyekkel az egészséges körmöket ápoljuk.
• A körömápolási eszközöket minden használat után fertőtlenítsük alkohollal.
• Minden nap húzzunk tiszta zoknit vagy harisnyát.
• A törölközőket, ágyneműket, zoknikat, harisnyákat mossuk 60 ºC-on.
• Porszívózzunk rendszeresen és alaposan, hogy környezetünkből eltávolítsuk a körömápolás során lehullott, fertőzött körömdarabkákat.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

1) A pedikűr és a manikűr miatt fogékonyabbá válhat-e az ember a körömgombára?
Nem. Ellenben ha a szalon, ahol a kéz- és/vagy lábápolást végzik, nem fordít megfelelő gondot a helyiségek és a munkaeszközök higiéniájára, a gombás fertőzés a törölközőn, ollón, körömvágó csipeszen stb. keresztül átterjedhet egyik vendégről a másikra. Ezért pedikűrt vagy manikűrt csak kifogástalanul megbízható szalonban szabad igénybe venni.
2) Mi történik, ha valaki nem kezelteti a körömgombát?
A köröm gombás fertőzése spontán módon soha nem múlik el. Az elhanyagolt gombás körömről a fertőzés átterjedhet más körmökre, az ujjak közére, sőt és más emberekre is. A köröm az idő múlásával egyre inesztétikusabb lesz, és számolni kell azzal is, hogy a tüneteket látva egyesek esetleg nem szívesen érintkeznek a fertőzött beteggel.
3) Van különbség a nemek között a körömgombára való hajlam tekintetében?
Igen. A köröm gombásodása gyakrabban jelentkezik a férfi akon, mint a nőkön. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a férfi ak gyakrabban űznek olyan sportokat, amelyek kedveznek a gombák elszaporodásának. A nők – a férfi akénál kisebb gyakoriságot mutató – körömgombája többnyire a kézen jelentkezik. Ez feltehetően azért van, mert a nők a házimunka során gyakrabban érintkeznek háztartási tisztítószerekkel, erős detergensekkel, amelyek károsítják a bőrfelszínt, és hajlamosítanak a körömgombára.
4) Átterjedhet a körömgomba a kézről a lábra, illetve a lábról a kézre?
Igen. Bármely végtag körmén jelentkező körömgomba – érintkezés útján – átterjedhet a többi végtagra is, sőt, akár az ujjak köze, a hónalj, a lágyékhajlat is megfertőződhet.

ATLÉTALÁB

A lábfej, illetve a lábujjak közének dermophytonok okozta jóindulatú gombás fertőzését szokták ezen a néven is említeni. A probléma különösen a fejlett országok lakosságának körében igen gyakori.

A lábujjközi gombásodás tünetei

A dermophyta gombafaj által okozott fertőzés oka a lábujjak közének gyakori nedvessége (izzadás, rosszul szellőző cipő viselése, nem elég alapos törölközés miatt). A lábujjközi, vékony bőr felázik, berepedezik, hámlik, viszket.

Kiket érint ez a betegség?

A férfi ak körében az atlétaláb gyakoribb, mint a nőknél. Gyermekeknél a legritkább esetben fordul elő.

Hol jelentkeznek a tünetek?

A gombásodás általában a 4. és az 5. lábujj közötti területet érinti.

Hogyan terjed a betegség?

A lábon jelentkező bőrgomba nagyon könnyen terjed. A fertőzés a gombával
érintett területekről leváló bőrlemezkéken keresztül jut át egyik terü-letről (vagy egyik emberről) a másikra. A gombák szaporodásához a roszszul
szellőző cipőben a nedves, sötét, meleg környezet ideális feltételeket
jelent.

A kezelés

Az esetek 60%-ában a lábgombát nem kezelik megfelelően. Ha a kezelést elmulasztják, vagy nem megfelelő ideig alkalmazzák, a gombás fertőzés később kiújulhat. Amikor a fertőzés még csak kisebb területet érint, a lokális kezelés és bizonyos higiéniai előírások betartása is elegendő. Ha azonban a tünetek kiterjedtebb felületen jelentkeznek, vagy időről időre visszatérnek, indokolttá válhat a lokális kezelés kiegészítése szájon át szedhető szerekkel. A kezelés időtartama függ a fertőzés súlyosságától, illetve a gombaellenes
készítmény típusától:
• A fungisztatikus készítmények nem pusztítják el a gombákat, csak növekedésüket gátolják, ezért a kezelést hosszabb időn át folytatni kell, mindaddig, amíg egyetlen spóra is életképes.
• A fungicid szerek a gombákat elpusztítják, ezért a kezelés időtartama rövidebb lehet, és kisebb a kiújulás veszélye is.

Egyszerű, de betartandó higiénés szabályok

A fertőzött személy:

• Alaposan mosson lábat, naponta többször is.
• Törölközővel jól szárítsa fel a vizet a bőrről, különösen odafi gyelve a lábujjak közére.
• A láb törlésére külön törölközőt használjon, és ezt cserélje minden nap.
• A törölközőt és a zoknit, harisnyát 60ºC-on mossa.
• A cipők, papucsok, zoknik belsejébe szórjon egy kevés hintőport.

A fertőzött személy környezetében élők

• Ne használjanak fürdőszobai szőnyeget.
• Ne járjanak mezítláb a lakásban.
• Rendszeresen porszívózzanak, fertőtlenítős vízzel mossák fel a helyiségeket.
• Ne használják a beteg cipőjét, papucsát, zokniját.
A kezeletlen lábujjközi gombásodás tünetei nem múlnak el maguktól, sőt súlyosbodnak. A fertőzés átterjedhet a talpra és a lábfej két oldalára is, ahol jellegzetes „mokaszinszerű” területen a bőr kiszárad, kivörösödik és viszket.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük