Hogy érzik magukat a férfiak a bőrükben?

[Total:    Average: /5]

Hogy érzik magukat a férfiak a bőrükben?

Egy nemzetközi közvélemény-kutatás keretében a Gillette arra a kérdésre kereste a választ, vajon milyen bőrproblémák okoznak leginkább gondot a férfi aknak, és mit tesznek ezek megoldása érdekében. A vizsgálatban 2500, 18 évesnél idősebb francia, holland, német, spanyol és svéd férfi vett részt.

A férfiak egy része még mindig férfiatlan dolognak érzi a bőrápolást, egy másik része pedig túlhajszolt életmódjára hivatkozva igyekszik minél kevesebb időt tölteni a napi bőrápolással, mondván, ez már nemigen fér bele az életébe. Pedig a férfiak 94%-a saját bőrét érzékenynek tartja, és különféle bőrproblémákkal küzd (irritációk, bőrpír, akné, benőtt szőrszálak, bőrszárazság, húzódó, feszülő bőr stb.). A spanyolok 99%-a, a franciák 97%-a, a németek 96%-a, a hollandok 91%-a és a svédek 87%-a nyilatkozott úgy a kérdőív kitöltésekor, hogy kisebb-nagyobb időközönként tapasztal kellemetlen bőrkomfortot. Közismert tény, hogy az érzékeny bőr intenzívebben reagál a környezeti hatásokra, és az ilyen bőrtípusba tartozók gyakrabban panaszkodnak kellemetlen bőrérzetekre. A borotválkozás – különösen, ha a legszükségesebb ápolást biztosító kozmetikai készítményeket sem használja valaki – igen megterhelő lehet a bőr számára, és súlyosbíthatja az esetleges bőrtüneteket.

A FÉRFIAK JELLEGZETES BŐRPROBLÉMÁI

A megkérdezett férfi ak 89%-a úgy nyilatkozott, hogy vannak bőrproblémái. A kutatásban részt vevők leggyakrabban a következő kellemetlen bőrtünetekre panaszkodtak:

A FÉRFIAK JELENTŐS RÉSZE NEM ÁPOLJA MEGFELELŐEN A BŐRÉT

Tények
A vizsgálat alapján kiderült, hogy a férfi ak közül sokan nem adják meg bőrüknek azt a minimális ápolást sem, amely védelmet nyújthatna a borotválkozás állandóan ismétlődő abrazív hatásával szemben. A francia férfiaknak 31%-a például semmilyen kozmetikummal nem készíti fel bőrét a borotválkozásra, és 17%-uknak nincs borotválkozás utáni készítménye. 30% használ borotválkozás előtt olyan terméket, amely felpuhítja a szőrszálakat, és meggátolja a bőr kivörösödését. A bőr kiszáradását 20% igyekszik elkerülni valamilyen kozmetikum segítségével. A bőrápolásban az adatok összesítése alapján a férfi ak 21%-a leli örömét.

Tanácsok
A borotválkozás előtti készítmények tisztítják a bőrt, és a szőrszálak felszínéről is eltávolítják a szennyeződéseket. Hidratálják és fel is puhítják a szőrszálakat, ezáltal megkönnyítik a borotválkozást. Az előkészített felületen a borotva jobban csúszik, így nem szükséges egyes területeken többször is átmenni a borotvával, ennek köszönhetően pedig nem alakulnak ki a bőrön piros foltok, gyulladt területek, és a borotválkozás utáni kellemetlen bőrkomfort is elmarad. A férfiak 38%-a ismeri és élvezi a borotválkozás előtti készítmények jótékony hatásait. A borotválkozás után szükséges a durva mechanikai agresszión átesett bőr megnyugtatása és helyreállítása. A férfi ak 65%-a panaszkodik arról, hogy borotválkozás után kellemetlen bőrérzetet tapasztal. Ez ellen 37% használ a bőrkomfortot javító borotválkozás utáni arcszeszt vagy balzsamot. 36% olyan készítményt választ, amely megelőzi a bőrpír kialakulását, 32% pedig borotválkozás után a bőr kiszáradásának megelőzését tartja a legfontosabbnak, ezért hidratáló összetevőket tartalmazó terméket választ. Sajnos azonban még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik a bőrnyugtató borotválkozás utáni balzsamok előnyeit, és nem gondolnak arra, hogy a felső rétegétől megfosztott bőr természetes barrierjének helyreállításáról hidratáló készítménnyel kellene gondoskodni. Pedig a férfiak bőrének – éppen érzékenysége miatt – nagy szüksége van ezekre a termékekre.

Országonkénti különbségek
A francia férfiak 55%-a, a németek 59%-a említi a borotválkozás kellemetlen következményeként a bőr fájdalmát. Másokra inkább a bőr kiszáradása jellemző. A svédek 50%-a, a hollandok 43%-a, a spanyolok 39%-a számára a bőr hidratációjának csökkenése jelenti a fő problémát. A kapott eredmények azt igazolják, hogy a borotválkozásra – ami a férfiak legfontosabb és rendszeresen végzett ápolási szokása – jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani. A borotválkozás ugyanis egy olyan, meglehetősen agresszív eljárás, amellyel a férfiak tulajdonképpen naponta távolítják el a bőr legkülső rétegét. A bőrbarrier rendszeres sérüléséből adódó problémákat pedig megfelelő kozmetikumokkal kellene kiegyensúlyozni.

HOGYAN INFORMÁLÓDNAK A FÉRFIAK A BŐRÁPOLÁSI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN?

A vizsgálat adatai alapján minden ötödik férfi (20%) ingyenes termékminta kipróbálása során fedezte fel magának azt a terméket, amelyet azóta is szívesen használ. A megkérdezettek 18%-a tévéreklámban, újsághirdetésben vagy az üzletben találkozott először a kedvenc termékeivel, 17% pedig azt állította, hogy a felesége vagy a barátnője vette neki. Arra a kérdésre, hogy vásárolt-e már legalább egyszer kifejezetten férfiak számára kifejlesztett bőrápolási terméket, a megkérdezettek 42%-a válaszolt igennel. 13% állította, hogy választását a termékkel kapcsolatos újságcikkek befolyásolták. A kérdőív válaszai alapján is nyilvánvalóvá vált: a férfi ak az egyszerű és praktikus termékeket szeretik, amelyekkel a szükséges ápolások gyorsan és könynyen elvégezhetőek. (A válaszok alapján kiderült: a férfi ak 47%-a zuhanyozás közben borotválkozik és 44% szintén a zuhany alatt mos fogat. A bőr- és egyéb ápolási termékek árát a megkérdezettek 46%-a túl magasnak találta.)

A FÉRFIAK MINDENNAPI ÁPOLÁSI TERMÉKEI

Bár a válaszadók 78%-a nyilatkozott úgy, hogy naponta borotválja az arcát, a borotválkozás előtti és utáni készítmények használata korántsem volt általánosnak tekinthető. Borotválkozás előtti készítményeket, amelyek a bőr és a szőrszálak tisztítására és felpuhítására valók, csak 16% használ. 36% gondoskodik arcbőrének rendszeres hidratálásáról, és borotválkozás utáni arcbalzsamot is csak 51% szokott vásárolni. Az arc tisztítására a férfi ak 47%-a szappant használ, és csak 21% tud arról, hogy szárító hatása miatt a szappan tovább fokozza a bőr érzékenységét. Az arctisztító gélek sokkal inkább megfelelnek a bőr tisztán tartására. Emellett a férfiaknak is szükségük van rendszeres bőrradírozásra, amellyel eltávolíthatóak a bőrről a faggyúmaradványok, az elhalt hámsejtek és a különféle szennyeződések.

A FÉRFIBŐR ÁLLAPOTÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

A külső környezeti hatások és az életmód a férfi ak bőrén is otthagyja a nyomait. A válaszadók véleménye alapján a következő tényezők befolyásolják kedvezőtlenül bőrük állapotát:

A FÉRFIAK NEHEZEN BESZÉLNEK A BŐRPROBLÉMÁIKRÓL

A közvélemény-kutatás adatai arra utalnak, hogy a férfiak egy része nem szívesen beszél a bőrével, bőrkomfortjával kapcsolatos kérdésekről. 41%-uk kifejezetten a magánszférájához tartozó, személyes kérdésnek érzi ezt, ami nem tartozik másra. A következő diagram országonként erősen változó adatai azt mutatják, hogy mennyire készek a férfi ak segítséget kérni másoktól a bőrállapotukat érintő problémáikkal kapcsolatban. A válaszadók 33%-a a bőrápoló készítmények használatáról a termék csomagolásán lévő termékinformációk alapján tájékozódik, és ha nem kap egyértelmű válaszokat, akkor is egyedül, mások segítsége nélkül próbálja megoldani a problémáit. 31% tanácsot kér a környezetében élők közül attól, akiben a leginkább megbízik. Csak 29% kér segítséget szakembertől: a bolti eladótól, a kozmetikustól, az orvostól. A bőrével kapcsolatos problémával 28% fordul bőrgyógyászhoz, és 27% keresi fel háziorvosát.

About Kelemen Gréta 474 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*