Szépség

Kozmetikai vagy orvosi hámlasztás: Hogyan döntsünk, melyiket válasszuk?

Kozmetikai vagy orvosi hámlasztás: Hogyan döntsünk, melyiket válasszuk?

 

MIÓTA ALKALMAZZÁK A PEELINGET MINT SZÉPÉSZETI ELJÁRÁST?

A hámlasztás különféle formái már a legkorábbi időktől fogva léteztek. Az ókori Egyiptomban a nők a kiürült boroshordók fenekéről származó borkősavval hámlasztották a bőrüket, és a tejsavat tartalmazó szamártejes fürdők bőrlágyító hatását is ismerték. A reneszánsz idején citromsavat használtak a hölgyek a bőr hámlasztására. Az Antillákon pedig – hogy egy másik példát mondjunk – a cukornád főzetéből kinyert glikolsavval szépítették a nők bőrét. Ezekkel a természetes eredetű anyagokkal enyhe fokú hámlasztást tudtak elérni, simává, puhává, egyenletes felszínűvé tették, megszépítették és halványították is a bőrt. A ma ismert orvosi hámlasztások a megfelelő tudományos háttér kialakulásával a 20. század eleje óta kezdtek mindinkább elterjedni.

MI A KOZMETIKAI PEELING ÉS MILYEN EREDMÉNYEKET VÁRHATUNK TŐLE?

A hámlasztásnak az egészen kíméletestől a drasztikusig sokféle változata létezik. A peeling lényege azonban – legyen szó akár felszínes, akár mélyhámlasztásról – sohasem a bőr roncsolása, hanem minden esetben a stimuláció. A kozmetikai szalonokban alkalmazott peelingek
maximum 30%-os tejsavas vagy glikolsavas hámlasztások, olyan egyszerű eljárások, amelyek nem járnak lényeges kockázattal. Az ennél magasabb koncentrációjú savakkal végzett hámlasztás, melyet gyakran az akné vagy a felszínes bőrfoltok, bőrelszíneződések kezelésére szokás alkalmazni, már a bőrgyógyász szakorvos kompetenciáját igénylik. A kozmetikus által végezhető hámlasztás csak a felszíni bőrréteget érinti, de három alkalommal kéthetes időközönként ismételve, és megfelelő otthoni bőrápolással kiegészítve nemcsak az epidermiszt, hanem a dermiszt is a sejtaktivitás fokozására ösztönzi. A hám egyenletes felszínű lesz, kisimul és megszépül tőle, az irha volumene pedig megnő, az arc teltebbé válik. A pórusok összehúzódnak, a bőrfoltok halványodnak vagy akár el is tűnnek, a ráncok mélysége csökken, a bőr halványabb lesz és egyenletes felszínű. A hámlasztás hatására a vendég bőre sugárzóan szép, egyenletes színű és bársonyosan puha lesz, ráadásul a ráncok csökkenése miatt jóval fi atalabbnak is látszik.

MIKOR VAN SZÜKSÉG SZAKORVOS ÁLTAL VÉGEZHETŐ HÁMLASZTÁSRA?

Az orvosi hámlasztás azoknál a pácienseknél indokolt, akiknek az arcán mély és állandósult ráncok, illetve olyan bőrfoltok vannak, amelyek több kozmetikai peeling hatására sem mérséklődtek. Az erőteljesebb, orvosi hámlasztás alkalmazható lézeres kezelések kiegészítéseként is, például olyan esetben, amikor az arcon jól körülírt pigmentfoltok találhatók. Az orvosi hámlasztás történhet a kozmetikai hámlasztásnál magasabb koncentrációban alkalmazott gyümölcssavakkal, például glikolsavval. A hámlasztás aszerint, hogy mely bőrrétegekre fejti ki hatását, lehet felszínes, közepesen mély vagy mélyhámlasztás.

A közepesen mély hatást kifejtő hámlasztás

A közepes mélységű hámlasztás az enyhe, felszínes peelingeknél erőteljesebb hatású, és hatékonyan kezelhetőek vele a bőr öregedésének tünetei. Főként azoknak a negyven évnél idősebb pácienseknek javasolható, akiknek arcbőrén mélyebb ráncok, pigmentfoltok és esetleg akne okozta hegek találhatók. A közepes hatásmélységű hámlasztók között újdonságnak számít, és hatékonysága miatt igen fi – gyelemreméltó két, triklórecetsavas kémiai hámlasztószer: a Spot Peel és a Cosmo Peel.
– A Spot Peel valamennyi bőrtípusra megfelelő, és különösen alkalmas egyes rendellenes pigmentfoltok, például a terhességi foltok kezelésére, amelyek sokféle egyéb kezelés hatására sem halványulnak. A peeling alkalmazása után a hámlás csak két-három napig tart.
– A Cosmo Peel egyenletes, sugárzóan ragyogó bőrt eredményez, hatására a ráncok elsimulnak, jelentősen mérséklődnek. A hámlás itt is csak két-három napot vesz igénybe. A peelinget egymás utáni három alkalommal lehet használni.

A mélyhámlasztás

Mélyhámlasztásra akkor van szükség, ha a közepes mélységű hámlasztás nem hoz kielégítő eredményeket, illetve ha az arcon a ráncok nagyon mélyek és/vagy a rendellenes pigmentfoltok nem a bőr felszíni rétegében, hanem mélyebben találhatóak. A mélyhámlasztással rendkívül látványos eredmények érhetőek el. A páciens életkorától függően 7–15 évvel fi atalabbnak látszik a kezelés után. A ráncok eltűnnek, és a peeling stimuláló hatására fokozott intenzitással szintetizálódnak a kollagén- és elasztinrostok. Ennek köszönhetően az arc kitelik, az irha vastagsága megnő. A beavatkozás után a bőrállapot folyamatosan javul, és a végleges eredmények 6–7 hónap elteltével válnak láthatóvá. A mélyhámlasztás kissé fájdalmas is lehet, és a beavatkozás után a felépülés hosszabb időt vesz igénybe. A kezelés utáni hámlás erőteljesebb, mint a közepes mélységű hámlasztás esetében, és a bőrpír néhány napig megmarad. A páciens a hámlasztás után 5–6 napig nem mehet utcára, és nem térhet vissza a munkájához, szokásos napi tevékenységéhez. Az esetek többségében egyetlen kezelés elegendő, de például mély, aknés hegek esetén, ha szükséges, a beavatkozást a problémás helyeken 3–6 hónappal később meg lehet ismételni. A mélyhámlasztás előtt és után speciális kezelésre is szükség van.

MILYEN KONTRAINDIKÁCIÓI VANNAK A PEELINGNEK?

A glikolsavas kozmetikai hámlasztás alkalmazásának csak a legritkább esetben vannak ellenjavallatai. Esetenként azonban előfordulhat, hogy egy-egy vendég enyhe csípést érez a kezelés során, és rövid ideig tartó bőrpír is jelentkezhet. 30%-osnál magasabb koncentrációjú glikolsav alkalmazásakor egyeseknél hiperszenzibilitás alakulhat ki, amely szubjektív tünetként csípő érzésben, a bőr hőérzetének megnövekedésében nyilvánul meg, objektív tünetként pedig eritéma alakul ki. Ilyen esetekben a bőrt bő vízzel le kell mosni. Ezért a hámlasztó kezelés alatt a kozmetikusnak végig a vendég mellett kell maradnia, hogy egy esetleges bőrreakció esetén azonnal be tudjon avatkozni. A mélyhámlasztás nem javasolt cukorbetegség, súlyos veseelégtelenség, illetve súlyos akné esetében. A hámlasztáson áteső páciensnek bizonyos előírásokat szigorúan be kell tartania. A kezelés napján semmilyen sminkterméket nem használhat, a kezelést követően magas fokú védettséget biztosító fényvédő krémet kell használnia, és tilos napon tartózkodnia. Ezért a hámlasztásra a téli időszak a legalkalmasabb. Sokan végeztetnek hámlasztást ősszel is, amikor a nyaralásról hazatérve szembesülnek bőrükön a nyári napterhelés okozta károkkal.

VALAMENNYI BŐRTÍPUS ESETÉBEN ALKALMAZHATÓ A HÁMLASZTÁS?

Igen, a hámlasztás minden bőrtípusra megfelelő eljárás. Minél vékonyabb, fi nomabb textúrájú egy bőr, annál látványosabbak a hámlasztással elérhető eredmények. A különböző bőrtípusok azonban máshogyan reagálhatnak a hámlasztó készítményekre. Az afrikai nők fekete bőrénél a gyakori szeborreás problémák miatt előfordulhat, hogy a glikolsav a kívántnál mélyebben penetrál a bőrbe. Az északi típusú, fehér bőrűeknél pedig a mélyhámlasztás utáni bőrpír erőteljesebb lehet, és csak lassabban múlik el, mint általában szokott.

ÖSSZEFOGLALÁS

A hámlasztószerek piacán mind fejlettebb készítményekkel találkozhatunk, amelyek egyre hatékonyabb beavatkozásokat tesznek lehetővé, és minimálisra csökkentik a hámlasztással járó kellemetlenségeket. Az állandó fejlesztések és az újabb meg újabb termékek világában nem könnyű eligazodni, ezért a kozmetikusokra fontos szerep hárul abban, hogy a hámlasztás rendelkezésre álló lehetőségei közül segítsenek kiválasztani azt, amelyik vendégük igényeinek leginkább megfelel. A hámlasztás várható hatása ugyanis az alkalmazott eljárástól függően sokféle lehet. A termék és a módszer kiválasztása során a döntést elsősorban az befolyásolja, hogy mit vár a vendég a hámlasztástól: bőre állapotának látványos, de rövid távú javulását, amelyre a felszínes hámlasztások is kiváló megoldásokat kínálnak, vagy egy hatékony bőrmegújító anti-aging kezelést, amely a közepesen mély, illetve a mélyhámlasztással lehetséges.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük