• ked. jan 19th, 2021

Kitűnő lehetőség 🌝 kiszsinagoga.hu

Képzeljük el, hogy itt megtalálja a pontos információkat.

Kozmetológiai-szépészeti kezelések nyáron

ByKelemen Gréta

júl 24, 2018
[Total:    Average: /5]

Kozmetológiai-szépészeti kezelések nyáron

A nyár a pihenés időszaka. A bőr esztétikai kezelésére, megjelenésének javítására azonban a napos, UV-fényben gazdagabb periódusokban is sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre. A kozmetológiai kezelések széles skálájából mindig a páciens bőrének és igényeinek legmegfelelőbb megoldást választhatjuk.

Non-ablatív lézeres kezelések

A non-ablatív kifejezés arra utal, hogy kezeléskor a felszíni hámsejtréteg nem sérül, a lézerfény által érintett aktív zóna a bőralatti kötőszöveti rétegben van. Ezen a területen találhatóak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és rugalmas rostok, a táplálásért, oxigénellátásért felelős érhálózat, valamint a hám- és kötőszöveti sejtek aktivitásáért felelős, modulátoranyagokat kiválasztani képes egyéb sejtek. E területek lézeres ingerlése a sejtaktivitás fokozódását okozza, így javítva a bőr általános állapotát. Non-ablatív lézeres eljárással a következő kezeléseket végezhetjük el:

1. Érkezelések
Az erek kezelésére a pulzáló festéklézer és a Neodymium-YAG lézer a legalkalmasabb. Ezek a fényhullámhosszak jól elnyelődnek a vér festékanyagában, ezáltal felmelegítik a vért és az érfalakat, ami a kezelt erek pusztulásához és felszívódásához vezet. A kezelés során az ér irányát végigkísérjük a lézerfejjel, mely tizedmásodpercnyi fényvillanásokkal nagy energiát visz a szövetekbe. Tízéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a kezeléseket nyáron is nagy biztonsággal végezhetjük, amennyiben az a nyaralás kezdő időpontját legalább 2 héttel megelőzi.

2. Teleangiectasia, rosacea, akne kezelése
Az arc finom és erősebb értágulatai, melyek az orcákon és az orrszárnyaknál a legjellemzőbbek, nemcsak esztétikai panaszt jelentenek, de gyakran járnak a bőr kiszáradásával, irritációjával, kivörösödésével is. Ehhez társulhat a rosacea nevű, gyulladásos, vörös göbcsékkel járó betegség is. Ezt, valamint az aknés (pattanásos) gyulladást is nagyon hatékonyan csökkenti a lézeres kezelés, a bőr alatti kötőszövetből felszabaduló gyulladásgátló mediátoranyagok révén. A kezelés után 4–6 napig tartó, halványvöröstől a liláig terjedő színű foltok alakulhatnak ki, melyek maradéktalanul felszívódnak. Alapozóval, korrektorral fedhetőek.3. Seprűvarix kezelése Az alsó végtagon megjelenő, esztétikailag igen zavaró, vékony vörös vagy kék erekből álló seprűvarix is kezelhető a fenti lézerekkel. Fontos azonban tudni, hogy a napbarnított bőr nem alkalmas a kezelésre, ezért a kezelni kívánt, illetve a kezelt területet óvni kell a napfénytől. Rendelkezésünkre áll egy új fejlesztésű eszköz, a MultiPlex lézer is, mely egy készülékben tartalmazza a pulzáló festéklézert és az Nd:YAG lézert. Segítségével kisebb energiával, mégis igen hatékonyan kezelhetőek az értágulatok, mind az arcon, mind pedig a végtagokon.

4. Szőrtelenítés
Többféle fényterápiás készülék alkalmas a tartós szőrtelenítés elvégzésére. Ezek közül a Magyarországon előforduló bőrtípusokra a leghatékonyabb az alexandrit lézer (755 nm). Ez a fénytartomány a barna színű szőrszálak melaninjában elnyelődve felforrósítja a szőrszálat, s ha az növekedési fázisban van, akkor a korlátlanul osztódó, ún. germinatív sejtjeit és az őt tápláló érkacsot is. A hőhatás miatt a szőrtüsző működése teljesen megszűnik. Mivel egyszerre csak bizonyos menynyiségű szőrszál van növekedési fázisban, több, minimum 6–8 kezelésre van szükség. Az eredmény tartós, és a vendégek szerint már egyetlen kezelés után is érezhető a különbség.

5. MultiLayer 3D bőrfi atalítás
A lézerekkel képesek vagyunk a bőr kötőszöveti rétegének megerősítésére, sejtaktivitásának fokozására is. Ez végeredményben a bőr megfi atalodásához vezet, főleg a kúraszerű, 4–6 kezelésből álló alkalmazás során. A kombinált bőrfiatalítás során a felületesebb, a fény és a genetikai öregedés által legérintettebb kötőszöveti részt a pulzáló festéklézerrel kezeljük, majd a mélyebb rétegeket egy ülésben az Nd:YAG lézerrel. A korral megjelenő felületes pigmentegyenetlenségeket az utolsó lépésben alkalmazott rövidpulzusú alexandrit lézerrel tisztázzuk le. A három lézer a bőrt három dimenzióban kezeli: a felületi pigment-rendellenességet éppúgy eltávolítja, mint az apró hajszálereket, miközben erősíti a felső és a mélyebb irharétegek rosthálózatát. Az eredmény: a bőr természetes megújulása, üdévé válása.

6. Matisse bőrfiatalítás
Az utóbbi néhány esztendőben jelentek meg az orvosi lézerek piacán a frakcionált lézerek, melyek nem az egész bőrfelületet kezelik, hanem csak sűrű ponthálózatban fejtik ki hatásukat. Ennek előnye a nagy hatékonyság mellett a kevesebb lehetséges szövődmény. A Matisse lézer alapja az Erbium-Glass lézer (1540 nm), mely a felület megsértése nélkül hoz létre a kötőszövetben „koagulációs kolumnákat”: a kicsapódott fehérjeoszlopok regenerálódása során a bőr feszesebbé, rugalmasabbá válik, a színbeli egyenetlenségek, pigmentfoltok csökkennek. A kezelés okozta bőrpír másnapra megszűnik, így nem szükséges a munkából hiányozni. A végleges eredmény kúraszerű (4–6 alkalomból álló) kezeléssel néhány hónap elteltével alakul ki.

Ablatív lézerek

A bőrfelület, azaz a hámréteg megsértésével járó lézeres kezeléseket ablatív kezeléseknek nevezzük. Ilyen beavatkozásokat a nagyobb pigmentáció veszélye miatt nyáron általában nem végzünk, ugyanakkor bizonyos esetekben mégis van rá lehetőség. Az esztétikailag zavaró, műtéti vagy baleseti eredetű hegeket kis méretük miatt ilyenkor is kezelhetjük ablatív ProFractional® módszerrel. A heg pulzáló festéklézerrel való átkezelése után a ProFractional® lézerrel számos apró lyukat ütünk a heg felszínén, melynek regenerálódása során a heg egyre jobban belesimul környezetébe, ahhoz hasonlatossá válik. A regeneráció gyors, 1–2 nap után szinte semmi nem látszik az apró sebekből. Fényvédőkrém használata kötelező!

Radiokauteres bőrsebészet

Nem csupán lézeres kezelésekre van lehetőség a nyári időszakban. A radiokauter egy speciális, vágásra, felületes égetésre alkalmas eszköz, mely rádióhullámokkal működik. Az alkalmazási területe megegyezik a CO lézerével, de kialakítása miatt egyszerűbben, gyorsabban, precízebben lehet vele dolgozni. A fedett területeken számos bőrelváltozás kezelése lehetséges vele nyáron is. Ilyenek a nyakon, a hónaljban, a lágyékban, a mellek alatt megjelenő növedékek, illetve az arc apró egyenetlenségei (szemölcsök, faggyúgöbcsék). A kezelés után átmenetileg apró, felületes sebek maradnak vissza a bőrön, melyeket érhet víz, és esetleg enyhe hámosító kezelést (pl. panthenol) igényelnek.

Bőrsebészet

A bőrgyógyászatilag gyanús, atípusos anyajegyek, bőrdaganatok sebészi eltávolítása nem tűrhet halasztást a nyári időszakban sem. A kialakuló heg fényvédőkrémmel való védelme mellett a gyógyulás is megfelelő. Amit fontos tudni: a varratok a törzsön, a végtagokon 3 hétig, az arcon 1 hétig kell, hogy benn maradjanak a lehető legmegfelelőbb hegvonal kialakulása érdekében, s ezeket 1 hétig nem érheti víz. Ez a vízparti nyaralások szempontjából fontos. A műtéteknél lényeges a szövettani vizsgálat, hiszen ez ad választ az elváltozás mibenlétére vonatkozóan, és csak így bizonyosodhatunk meg arról is, hogy a rendellenes sejteket maradéktalanul, teljes mértékben eltávolítottuk-e.

Mezoterápia

A kezelés célja a ráncok csökkentése, a bőr állapotának javítása, a bőr hidratáltságának, feszességének fokozása. A kozmetológiai mezoterápia során különféle (gyógyszergyári tisztaságú és steril) hatóanyag-kombinációkat – tápanyagokat, nyomelemeket, hidratáló hatású hialuronsavat, illetve ezek keverékét – juttatjuk a bőrbe speciális eszközzel, felületes tűszúrásokkal. A kezelés legfeljebb néhány apró bevérzéssel jár, másnap sminkelhető. Természetesen fényvédő használata néhány napig ilyenkor is javasolt.

PRP-terápia (Stimulált sajátszérum terápia, Drakulaterápia)

Javítja a bőr megjelenését, és fokozza a DNS önmegújító képességét (DNS repair). A PRP- terápia, ez az új módszer tovább tágítja a bőrfiatalítás lehetőségeit, méghozzá a páciens saját vére segítségével. A vér levétele után speciális eljárással elválasztjuk a vér sejtes elemeit a különféle biológiailag aktív faktorokat és vérlemezkéket tartalmazó szérumtól. Ezután a szérumot vitaminokkal, nyomelemekkel, hialuronsavval dúsítjuk, majd mikroinjekciós eszközzel juttatjuk a bőr kollagén- és rugalmas rostokat tartalmazó kötőszöveti rétegébe. Ennek hatására a DNS önmegújító képessége fokozódik, csökkennek a ráncok, erősödik a bőr tartása, javul általános megjelenése. Speciális anyagokkal a pigmentegyenetlenségek is javíthatóak.

Mindez valóban biztonságos nyáron?

A bőrön elvégzett beavatkozásoknál az erősebb UV-sugárzás megnövelheti a pigmentációs szövődmények (hipo- és hiperpigmentáció) kialakulásának esélyét. Ezért vannak bizonyos kezelések, melyeket ebben az időszakban nem végzünk. Ilyenek a bőrfelszín komolyabb megsértésével járó beavatkozások, mint a lézeres hámlasztó és a frakcionált hámlasztó kezelések, vagy a nagyobb felületek fagyasztásos kezelése. Ezeket csak szeptember vége és április között érdemes elvégezni. A technika fejlődésének köszönhetően ugyanakkor számos esztétikai kezeléssel javíthatjuk a bőr állapotát nyáron is, ahogyan azt a fenti cikkünkben ismertettük. Természetesen a megfelelő fényvédelem ilyenkor is fontos!

Dr. Garay Géza

Dr Derm Bőrgyógyászat és Esztétikai Lézercentrum

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük