Hírek

Montignac Diet

Montignac Diet

dieta montignaca

Ennek a di√©tanak az alkot√≥ja kijelentette, hogy fontosabb a sz√©nhidr√°tok mennyis√©g√©nek ellenŇĎrz√©se az √©trendben, nem pedig az √©tkez√©s m√©ret√©nek vagy fŇĪtŇĎ√©rt√©k√©nek korl√°toz√°sa. A t√°pl√°l√©k alkalmaz√°sa √°tlagosan hetente k√∂r√ľlbel√ľl 1-2 kg Weight Loss-t tesz lehetŇĎv√©.

A t√°pl√°lkoz√°s √°ltal√°nos elvei

Az √©trend szerzŇĎje Michel Montignac, egy francia, aki nem √©rt egyet a kal√≥ria sz√°mol√°s√°nak c√©lszerŇĪs√©g√©vel. √ögy v√©li, hogy a s√ļlygyarapod√°st nem a t√ļl sok kal√≥ria okozza, hanem az √©lelmiszerek rossz v√°laszt√©ka az √©trendben.

Az általa kifejlesztett táplálkozás a magas GI termékek csökkentése és az alacsony GI termékek fogyasztása. A magas IG-értékkel járó termékek a vércukorszint növekedését, és ezáltal az inzulin növekedését okozzák.

A kerék bezárul, az inzulin csökkenti a vércukorszintet, és ismét éhesek vagyunk. Az alacsony GI termékek szabályozzák a vércukorszintet a vér inzulin termelésének csökkentése után étkezés után. Ily módon könnyebb szabályozni, hogy mennyi ételt fogyasztanak, és mennyi energiát tárol a teste.

A magas GI-sz√©nhidr√°tok √©desek, k√∂nnyŇĪ keny√©r, burgonya, feh√©r rizs, s√∂r, √©des√≠tett tiszt√≠tott gabonaf√©l√©k. A ban√°nt √©s a sz√°r√≠tott gy√ľm√∂lcs√∂t is el kell ker√ľlni.

M√°sr√©szt az alacsony glik√©mi√°s index jellemzŇĎ a tiszt√≠tatlan gabonaf√©l√©k, a teljes kiŇĎrl√©sŇĪ rizs, a teljes kiŇĎrl√©sŇĪ t√©szta, a sov√°ny tej, a sov√°ny hal √©s a h√ļs, a h√ľvelyesek, a z√∂ld z√∂lds√©gek, a paprika, a paradicsom, a cukkini √©s a gy√ľm√∂lcs eset√©ben: ŇĎszibarack, kajszibarack, narancs, grapefruit.

Eml√©keztetni kell arra is, hogy a tel√≠tett zs√≠rsavak nehezebbek √©getni, √©s ugyanakkor nagyobb hajlamuk van a zs√≠ros sz√∂vetek felhalmoz√≥d√°s√°ra. √Črdemes ez√©rt cser√©lni a vajat, a zs√≠ros hideg h√ļsokat √©s a h√ļst halakkal √©s ol√≠vaolajjal.

A Montignac t√°pl√°lkoz√°si elvek, amiket tudnia kell

 • 3 √©tkez√©s naponta: 2 sz√©nhidr√°t (reggeli √©s vacsora) √©s 1 zs√≠ros √©tkez√©s naponta (eb√©d)
 • egy sz√©nhidr√°t √©tkez√©s ut√°n 3 √≥r√°s sz√ľnetet kell tartania, √©s egy zs√≠ros √©tkez√©s ut√°n 4 √≥r√°s sz√ľnetet kell tartania
 • a legjobb, ha gy√ľm√∂lcs√∂t eszik az √ľres gyomr√°ban.

A Montignac étrend két fázisra oszlik:

 • I. f√°zisa Weight Loss ideje. Ez att√≥l f√ľgg, hogy h√°ny kil√≥t k√≠v√°n haszn√°lni. A legfeljebb 35-es IG √©rt√©kŇĪ sz√©nhidr√°tok elfogynak. √Ėnnek lehetnek sov√°ny feh√©rje term√©kek, mint a hal √©s a baromfi, valamint a h√ľvelyesek.
 • II. F√°zisa cs√∂kkentett testt√∂meg fenntart√°s√°hoz sz√ľks√©ges idŇĎ. Az √©let v√©g√©ig tart. A sz√©nhidr√°tok kiv√°laszt√°sakor tov√°bbra is az IG-t k√∂vetj√ľk, √©s azok k√∂z√ľl, akiknek IG-√©rt√©ke nem t√∂bb, mint 50.

Az √©trend elŇĎnyei

 • Nincs sz√ľks√©g sz√°molni a kal√≥ri√°kat.
 • K√∂nnyŇĪ megoszt√°s a j√≥ (hal, ol√≠vaolaj √©s m√°s n√∂v√©nyi olajok) √©s a rossz zs√≠rok (vaj, zs√≠r, zs√≠ros kolb√°sz √©s h√ļs).
 • A glik√©mi√°s index elk√©pzel√©s√©t a tudom√°nyos kutat√°s indokolja, k√ľl√∂n√∂sen a sz√©nhidr√°t anyagcsere-rendelleness√©gekben (cukorbetegs√©g, gl√ľk√≥z intolerancia) szenvedŇĎ emberekben.

Az étrend minuszulása

 • A sz√©nhidr√°t √©s zs√≠rterm√©kek kombin√°ci√≥j√°nak tilalma, az √°ltal√°nosan elfogadott elvekkel ellent√©tben, hogy minden √©tkez√©snek tartalmaznia kell az √∂sszes sz√ľks√©ges t√°panyagot (feh√©rj√©k, zs√≠rok √©s sz√©nhidr√°tok).
 • A di√©ta fegyelmezett emberek sz√°m√°ra, mivel az IG megnehez√≠ti a term√©kek kiv√°laszt√°s√°t.

P√©lda egy men√ľre

Az √©tkez√©s elsŇĎ f√°zisa

 • Reggeli: zabk√°s te√°skanna, sov√°ny tej, koffeinmentes k√°v√©
 • Vacsora: grillezett lazac cukkinivel √©s padlizs√°nnal, feh√©r k√°poszta sal√°ta, term√©szetes joghurt, z√∂ld tea
 • Vacsora: paradicsomos √©s mozzarell√°s sal√°ta ol√≠vaolajjal, Pu-erh tea

A táplálék II. Fázisa

 • Reggeli: sov√°ny baromfi sonka, t√∂bb retek, paradicsom, koffeinmentes k√°v√© tejjel.
 • Vacsora: Basmati rizs, pulykamell brokkolival √©s p√≥r√©hagym√°val p√°rolva, z√∂ld tea
 • Vacsora: s√≥s kemenc√©ben s√ľlt lazac, citromfogyasztott zeller sal√°ta term√©szetes joghurt √©s di√≥ hozz√°ad√°s√°val, Herbal Tea

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gr√©ta-t, de a legfontosabb k√©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista √©s prec√≠z, term√©szetesen bar√°ts√°gos, szeml√©lŇĎdŇĎ √©s racion√°lis, de kisebb d√≥zisokban, √©s gyakran elk√©nyeztetik a nem √©rz√©ketlen szok√°sok is.

Az optimizmusa azonban, ami√©rt gyakran im√°dj√°k. A bar√°tok gyakran sz√°m√≠tanak r√≥la √©s romantikus term√©szet√ľkre a sz√ľks√©g idej√©n.

Persze senki sem t√∂k√©letes, √©s Bogd√°nnak sz√°mos hib√°ja van. A tisztess√©g √©s az instabilit√°s hajlamos az √ļton j√°rni, b√°r ink√°bb szem√©lyes szinten, mint m√°sok sz√°m√°ra.

Szerencs√©re a pontoss√°ga √°ltal√°ban ott van, hogy enyh√≠tse a f√ļj√°sokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk