HĂ­rek

Növények a bőr egészségének szolgálatában

Növények a bőr egészségének szolgálatában

 

A különféle növényfajok bőrre gyakorolt jótékony hatása a legrégebbi időktől fogva ismert. A tudomány fejlődésével a sejtbiológia és a sejtbiokémia révén pontosan megismertük az egyes növényi alkotók bőrre gyakorolt hatását. A bőr működéseit támogató hatóanyagok koncentrált formában ma már számos kozmetikai készítmény összetevői között megtalálhatóak, és közülük jó néhány étrend-kiegészítők formájában is hozzáférhető. Tekintsük át az alábbiakban a legfontosabb bőrtámogató hatású növényeket abból a szempontból, hogy melyik milyen bőrprobléma kezelésében jelenthet segítséget.

Hidratáló tulajdonságú növények

A bőr felszínét borító hidrolipid fi lm különösen fontos védőszerepet játszik a bőrsejtek életében. A hidrolipid filmet azonban állandó támadások érik a külső környezetből: a hideg, a szél, a légszennyezettség, a detergensek mind-mind olyan tényezők, amelyek közismerten bőrszárító hatásúak. A szabad gyökök támadásai és a hormonális változások ráadásul belülről hatóan is csökkentik a bőr vízmegtartó képességét. A bőr folyadékvesztésének megakadályozására, illetve mérséklésére kiválóan alkalmasak egyes növényi olajok, mint például a borágóolaj vagy az ligetszépe olaj. Mindkét növény magvai nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat (omega- 6 zsírsavat), amelyek gondoskodnak a sejtmembránok vízmegtartó képességének megőrzéséről, illetve helyreállításáról. A növényi olajok némelyike nemcsak magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva értékes, hanem azért is, mert összetevőktől függően további értékes hatóanyagokat szállít a bőrsejtekhez, mint például a sárgarepce olaj és a pórsáfrány olaj.

A bőr pigmentáltságára ható növények

A bőrt a napozásra felkészítő, illetve a barnaság megőrzését támogató anyagok közül kiemelkedőek a karotinoidok. A karotinmolekulák – típustól függően – barnás, narancsos vagy aranyos árnyalatot adnak a bőrnek. A borágóolaj használatával tovább fokozható a karotinoidok bőrbarnító hatása, mert az olajban található tápláló zsírsavak segítik a karotinmulekulák bejutását a hám élő sejtjeibe. A bőr így kialakult természetes és egészséges színe esztétikailag kellemes látványt nyújt, de a bőr védelme szempontjából is hasznos. A karotinoidokkal előkészített bőrt ugyanis – meglévő, sötétebb alaptónusa miatt – csak rövidebb ideig kell kitenni a nap bőrkárosító hatásainak ahhoz, hogy a kívánt barnaságot elérjük. A karotinoidokban leggazdagabb növények között meg kell említenünk a Dunaliella salina algát, illetve a fűszerpaprikát (Capsicum annuum).

Bőrvédő tulajdonságú növények

A szervezet védelmi rendszerei közül az egyik legfontosabb a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim, amely a szabad gyökök támadásaival szemben óvja a bőrsejteket. Ha ennek az antioxidáns védelmi rendszernek a kiegyensúlyozott működése – például a túlzott mértékű napsugárzás hatására – felborul, helyreállítására kiválóan alkalmas a sárgadinnye-kivonat, amelyet étrend-kiegészítő formájában juttathatunk be a szervezetbe. A kémiai szabad gyökökkel szembeni védekezésben kiemelkedő szerepük van továbbá a magas C-vitamin tartalmú növényeknek is.

A bőrfüggelékek egészségét támogató növények

Három növényt érdemes megemlítenünk, amelyek koncentráltan tartalmaznak a köröm és a haj egészségét és szépségét védő, növekedését segítő hatóanyagokat.
Ezek a következők:
• a kerti zsázsa, amely nagy mennyiségben tartalmaz a keratin szintéziséhez szükséges ként,
• a feketeáfonya, amely a hajszálerek épségét védő, megfelelő vérellátását segítő antocianozidokat tartalmaz, és ezen keresztül biztosítja a hajas fejbőr kielégítő oxigénés tápanyagellátását,
• a kókuszolaj, amely magas laurinsav tartalma révén segíti a faggyútermelés szabályozását, a megfelelő mennyiségű faggyú termelődését a hajhagymákhoz kapcsolódó faggyúmirigyekben.

Tisztító és drénező tulajdonságú növények

A bőrre jótékony hatású növényeknek ez a kis panorámája nem lenne teljes, ha kihagynánk belőle azt a két növényt, amelyeknek hosszú idők óta ismert a bőrgyógyító, bőrvédő tulajdonsága. A kis bojtorján és a vadárvácska (háromszínű árvácska) kivonata bőrtisztító, a bőr egészségét védő hatása miatt megtalálható számos termékben és kezelési protokollban, amelyek a túlzott faggyútermelés miatt kialakuló bőrproblémák megoldására szolgálnak. Hatásukat nagyszerűen egészítik ki további olyan növények, mint például a fekete retek vagy az articsóka, amelyek méregtelenítik és tonizálják a bőrt, nyirokkeringését fokozzák, és a véráramon keresztül hatva járulnak hozzá a bőr mélyebb rétegeiben felgyülemlett salakanyagok kiürítéséhez. A méreganyagoktól és tisztátalanságoktól megszabadult bőr pedig újra egészségtől ragyog.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük