Szőrtelenítési szokások a nagyvilágban

[Total:    Average: /5]

Szőrtelenítési szokások a nagyvilágban

Milyen szőrtelenítő eljárásokat használnak a legtöbben a világon? Az E-Swin, az első, otthoni használatra szánt villanófényes szőrtelenítő készülék gyártója a Panel On The Web közvélemény- kutató cég közreműködésével egy, a világ számos országára kiterjedő felmérést végzett a férfi ak és nők szőrtelenítési szokásaival kapcsolatban. A 2010 tavaszán készült felmérésben 12 ország (Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Kína, Dél-Korea és Japán) 6500 lakosa vett részt, és adott válaszokat a szőrtelenítési szokásaival kapcsolatos kérdésekre.

KÖRKÉP A NAGYVILÁGBÓL

A láb és más testrészek simasága, szőrtelensége ma sokak számára a jó közérzet egyik első számú feltétele. A szőrtelenítés rendelkezésre álló technikái sokfélék. Mindenki a lehető legkényelmesebb és a legtökéletesebb eredményeket nyújtó megoldásokat keresi. A szőrtelenítésre használt legkedveltebb módszerek és technikák azonban országonként, kultúránként erősen különböznek.

Az emberek nagyobbik része a simaság mellett voksol

A közvélemény-kutatásban részt vevők többsége úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen szőrtelenít(tet). A válaszadók 35%-a viszont nem alkalmaz semmilyen epilációs technikát. A nemleges választ adók viszonylag magas aránya azzal magyarázható, hogy egyes népekre alapvetően nem jellemző a szőrképződés. A japánok például általában alig szőrösek. Ám ha valakinek a testén mégis nő egy kevés gyér szőrzet, ebben a kultúrában kínosan ügyelnie kell arra, hogy az utolsó szálig eltávolíttassa. Japánban ugyanis a testszőrzet nem természetes dolog, és kifejezetten „tisztátalanságnak”, „ápolatlanságnak” számít. A felmérés adatai alapján a tartós lézeres és villanófényes szőrtelenítés egyre nagyobb teret hódít világszerte. A válaszadók 10% nyilatkozott úgy, hogy az epilációhoz szakember segítségét kéri, és szőrzetétől valamely tartós szőrtelenítési eljárással szabadul meg. Japánban – a fent említett kulturális okok miatt – kiugróan magas, 20%-os volt a tartós szőrtelenítést igénybe vevők aránya.

A déli népek hagyományos testkultusza

Brazíliában, Spanyolországban vagy Olaszországban a test kultusza a sok évszázados tradícióval átitatva valóságos művészetté fejlődött. Délen, ahol a napsütéses órák száma igen magas, a férfi ak és nők az év nagyobbik részében csak könnyű, az éghajlatnak megfelelő ruházatot viselnek, és bőrük fedetlen. Ezért esztétikai és higiéniai okokból a spanyolok 28%-a, az olaszok 27%-a és a brazilok 27%-a is szívesen folyamodik a tartós szőrmentességet kínáló epilációs eljárásokhoz, míg például Németországban a megkérdezetteknek csak 5%-a, Hollandiában 6%-a vesz igénybe ilyen, hosszú távú megoldást jelentő módszereket.

MELYEK A VILÁGBAN A LEGELTERJEDTEBB SZŐRTELENÍTÉSI TECHNIKÁK?

A szőrtelenítő eljárások köre ma már igen széles. Epilációra, illetve depilációra választható borotva, elektromos epilátor, gyanta, szőrtelenítő kozmetikai készítmények, lézeres és villanófényes tartós szőrtelenítési eljárások stb. Tekintsük át, mely módszerek számítanak a legnépszerűbbeknek a világban!

Első helyen a hagyományos borotválkozás áll

A közvélemény-kutatás adatai szerint a szőrtelenítő eljárásokat alkalmazó nők 73%-a leggyakrabban borotvát használ a nemkívánatos szőrszálaitól való megszabadulásra. A borotva tekinthető tehát a legelterjedtebb epilációs technikának világszerte (kivéve Japánt, Dél-Koreát és Spanyolországot, ahol a válaszadók nagyobbik része csipeszt használ szőrtelenítésre). A kétségtelenül egyszerű, olcsó és praktikus borotválkozásnak azonban megvan az a hátránya, hogy csak nagyon rövid időszakra biztosít szőrmentességet.

A második legelterjedtebb technika az epilátor használata

A megkérdezett nők több mint egynegyede az elektromos epilátor mellett tette le a voksát. Az epilátor használata különösen Spanyolországban (59%), Olaszországban (55%) és Franciaországban (54%) számít igen népszerű szőrtelenítő eljárásnak. Népszerűségben ezt követi a kozmetikai szalonban történő gyantáztatás, amely országonként változó gyakoriságot mutat. Szalonban szőrteleníttetni legnagyobb arányban a brazilok (35%), a spanyolok (32%), valamint az olaszok és a japánok (30%) szoktak. Ezzel szemben a hollandok (7,7%) és a németek (6%) csak nagyon kis számban veszik igénybe a kozmetikáknak ezt a szolgáltatását.

A TARTÓS SZŐRTELENÍTÉS ELŐNYEI

A lézeres, illetve a villanófényes epilációs eljárások rendkívül hatékonyak, és tartósan szüntetik meg a zavaró szőrszálak okozta esztétikai problémát. A 12 országból a megkérdezett nők valamivel kevesebb mint 9%-a állította, hogy kozmetikai szalonban vagy orvosi rendelőben vesz igénybe tartós szőrtelenítési eljárást. A férfi aknak mindössze 3%-a folyamodik ezekhez az epilációs technikákhoz. A hagyományos (borotvás, gyantás) módszerekhez képest jóval drágább, de hosszú távú megoldást jelentő tartós szőrtelenítés Spanyolországban, Dél-Koreában és Japánban különösen közkedvelt. A kozmetikus vagy bőrgyógyász által végezhető tartós szőrtelenítési eljárások mellett az epiláció újabb alternatíváját kínálják a felhasználóknak az újdonságnak számító, otthoni használatra szánt professzionális tartós szőrtelenítő készülékek, amelyek a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik a villanófényes szőrtelenítést. A közvélemény-kutatásban részt vevők 37%-a nagy érdeklődést mutatott a végleges szőrtelenítés újabb formái iránt.

About Kelemen Gréta 474 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*